PKK silah bıraksın çağrısı!
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bir televizyon programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin getirilen ilişkilerin anımsatılması üzerine Kurtulmuş, dünyadaki birçok ülkede Merkez Bankalarının konumuna ilişkin tartışmalar olduğunu belirtti. Türkiye'nin 2023 hedeflerini ortaya koyduğunu ve bu hedefler doğrultusunda her yıl yüzde 5'lik büyümenin yakalanması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Bizim istediğimiz şu, Merkez Bankası'nın araçsal bağımsızlığına hiç kimse bir şey söylemiyor. Merkez Bankası ne karar alacak, ne yapacak bunu hiçbir hükümet karışmak istemez. Ama sonuçta ortaya konan siyasi iradenin makro hedefleri ile Merkez Bankası uyumlu olmak mecburiyetinde. Sanki Merkez Bankası Türkiye'nin geleceğinde tamamen bağımsız durumda olmamalıdır. Hükümetin hedefleriyle uyumlu olmaktan kastımız da budur" diye konuştu.
-"MERKEZ BANKASI'NIN HEDEFLERİNDEN ŞAŞTIĞI OLDU"-
Merkez Bankası'nın 2023 hedefleriyle uyumlu hareket etmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Merkez Bankası kendisinin sadece fiyat istikrarı üzerinde odaklandığı düşünüyor. Zaman zaman, rakamlar elimizde kendi enflasyon hedeflerinde de şaştığı yüzde 33'ler mertebesinde kendi enflasyon hedeflerinden yanıldığı dönemler oldu. Bu bir 'hatadır' mahiyetinde söylemiyorum. Sonuçta hükümetle uyumlu olmak durumunda" dedi.
Kurtulmuş, Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin tartışmaların medya önünde devam etmesi ile piyasaların bunu farklı algılayabileceğini belirtti.
Faizlerin düşmesinin Türkiye'deki herkesin talebi olduğunu kaydeden Kurtulmuş, KOBİ'lerin bu konudaki taleplerini her toplantıda kendilerine ilettiklerini aktardı.
-"DAR BÖLGE SİSTEMİ ŞARTTIR"-
"Türk tipi başkanlık" sistemi konusundaki tartışmalara değinen Kurtulmuş, "Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak başkanlık sistemini tartışmak lazımdır" dedi.
1982 Anayasası'nın Cumhurbaşkanına verdiği yetkilerin çok otoriter bir mantıkla yazıldığını söyleyen Kurtulmuş, buna ilişkin örenleri anayasadan örneklerle anlattı.
Türkiye'nin yeni bir sistem kurması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Bu sistem sadece AK Parti'nin meselesi değildir. Bütün siyasi partilerin de, bütün toplum kesimlerinin ortak meselesidir" diye konuştu.
Sistem değiştirilirken, milletvekilinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Milletvekilinin sadece bir yasama işçisi olarak görülmediği, indir elini kaldır elini bir mekanizma olarak değil, temsil kabiliyetinin çok güçlü olduğu, sistem içinde de imkanlarının olduğu. Mesela milletvekili bugünkü hukuk sistemi içerisinde milletvekillerinin yazışma yetkisi olan birisi değildir ama arkasında 70 bin-80 bin oy vardır yeri geldiğinde. Dolayısıyla güçlü bir milletvekilinin olması için ya dar bölge sisteminin ya da daraltılmış bölge sisteminin getirilmesi mutlaka şarttır" ifadelerini kullandı.
-"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI NE BU SEÇİMDE GÜNDEME GELECEK..."-
AK Parti'nin seçim beyannamesinin hazırlanmadığını fakat başkanlık sisteminin bu seçimlerde tartışılacak önemli konulardan olduğunu belirten Kurtulmuş, "Kaldı ki şimdi değil, 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde güçlü bir başkanlık sisteminden daha doğrusu güçlü bir yürütme mekanizmasının ihtiyacından bahsettik, bunu anlattık. Türkiye'nin her yerinde millet de buna ciddi şekilde destek vermiş oldu. Başkanlık sistemi tartışmaları ne bu seçimde gündeme gelecek ne de ilk defa AK Parti döneminde gelecek. Rahmetli Özal zamanından beri başkanlık sistemini tartışıyor. Sistematik bir şekilde Türkiye'nin reform süreci tamamlanmış oldur" diye konuştu.
AK Parti'nin esas hedefinin anayasayı değiştirebilecek çoğunlukla parlamentoya gelmek olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Anayasayı tek başımıza değiştirecek bir çoğunlukla da gelmiş olsak, mutlaka bu işer CHP, MHP, HDP'nin de ötesinde bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir şey bu. Tabiyi ki herkesi ikna edemezsiniz ama büyük bir çoğunluğun ittifakıyla geçsin. Kendisine yaraşır güçlü adımlar atabilir" ifadelerini kullandı.
-"TASARI TÜMÜYLE YASALAŞACAK"-
AK Parti'nin İç Güvenlik Paketi'nin bundan sonraki kısmını geri çekeceği yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine Kurtulmuş, "Hayır, hükümet bu tasarıyı hükümet tasarısı olarak hazırlarken, TBMM'ye gönderirken, bir bütün olarak ele alınmıştır. Bir bütün olarak da parlamentoda görüşülmeye başlamıştır. Hiç hoş olmayan görüntüler vardır. Tasarıyı engellemek için her türlü yol denendi. Ama belli de bir mesafe alındı. Zannediyorum bu yasa bütünüyle tartışılacak ve yasalaşacak" şeklinde konuştu.
AK Parti'deki 3 dönem kuralına takılan bazı vekillerin Erdoğan ile görüştüğünün anımsatılması ve bu yasağın kaldırılma ihtimalinin sorulması üzerine Kurtulmuş, bu konuyu gazetelerden okuduğunu ve bir bilgisinin olmadığını kaydetti. Kurtulmuş, 3 dönem kuralının kaldırılmamasının siyasi kararlar olduğunu ve partinin gündeminde böyle bir karar olmadığını kaydetti. Kurtulmuş, İstanbul 2. Bölgeden milletvekili adayı olacağını belirtti.
-"BU NEVRUZ'DAN BEKLENTİMİZ..."-
Kurtulmuş, Mart ayında çözüm sürecine ilişkin olumlu gelişmeler yaşanacağına dair umudunu koruduğunu söyleyerek, "Temel beklentimiz önümüzdeki Nevruz'da, silahların artık tamamen bırakılacağını ve bundan sonraki süreçte tamamen siyasi mücadelenin yapılacağına ilişkin daha önce Diyarbakır'da yapılan bir anlaşmaya, bir bildiriye benzer bildirinin yenilenmesidir. Her Türkiye'de seçim ortamını rahatlatacaktır, hem Türkiye'de çözüm sürecine ilişkin kuşkuları, provokasyonu bertaraf edecektir. Bu anlamada da elinde silah olanların iradesinin yeniden tazelenmesini ortaya koyacaktır. Bunun karşılığında da atılacak tabiyi ki adımlar var. bunları söylememize gerek yok. Hükümet zaten kararlılık içinde bu adımları atmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.