1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. POLİS KOKAİN YAKALARKEN GÜMRÜKÇÜ NE YİYORDU?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

POLİS KOKAİN YAKALARKEN GÜMRÜKÇÜ NE YİYORDU?

A+A-

POLİS KOKAİN YAKALARKEN GÜMRÜKÇÜ NE YİYORDU?

GÜMRÜKLERE 'CUMHURBAŞKANI ELİ' DEĞECEK!

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ’NDE KARTLI DÖNEM

 

Sıcağı sıcağına iki önemli konuyu siz değerli okurlarım ile paylaşmak isterim. Birinci konu, '2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'

Şu saate kadar gazete ve televizyonlarda yayınlanan haberlere göre, program devletteki hantal uygulamaları alaşağı ederek yerine yeni ve teknolojik birçok unsuru getirecek. Biz kendi açımızdan değerlendirelim. Yani '2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı' gümrüklerde ve gümrük sisteminde ne gibi değişiklikler getirecek?

7 GÜN 24 SAAT ÖDEME

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, gümrüklerde ödemelerin 7 gün 24 saat elektronik olarak yapılabilmesini sağlamak amacıyla sürdürülen çalışmalarda önemli ilerleme sağlandı. Gümrüklerde gelecek yıl bürokrasinin daha da azaltılarak kaçakçılıkla mücadelenin etkin kontrol sistemleriyle yapılabilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerinden azami ölçüde yararlanılacak ve bu bölgeler 24 saat kontrol altında olacak!

ESENBOĞA'DA DENETİMLER YAPILDI

POS pilot uygulamasına ilişkin Esenboğa Gümrük Müdürlüğü’nde gerekli denemeler yapıldı. İpsala Gümrük Müdürlüğü’nde de ortak POS cihazlarından yol geçiş ücretleriyle trafik para cezalarının ödenmesine ilişkin pilot uygulama gerçekleştirildi.

RSS SİSTEMİ GELİŞTİRİLİYOR

Sistemin daha hızlı ve efektif çalışabilmesini temin amacıyla pilot uygulama sonuçları değerlendirilerek teknik çalışmalar yürütülüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla, uygulama bütün gümrüklerde kullanılmaya başlanacak.

Ayrıca, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması kapsamında ihracat yükü taşıyan araçların sınır kapılarında bekleme sürelerinin azaltılması için devreye alınan Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi'ne ilişkin iyileştirme ve geliştirme çalışmaları sürdürülüyor. Bu yılın ocak-temmuz döneminde işlem yapılan toplam gümrük beyanname sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 artarak 4 milyon 508 bin 548'e yükseldi. Aynı dönemde ihracat ve ithalat yapan toplam firma sayısı da yüzde 131,9 artarak 244 bin 50'ye yükseldi.

YERLİ TARAMA SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK

Kaçakçılıkla Mücadelede önemli bir yer tutan araç ve konteyner tarama sistemi sayısı bu yıl 72'ye yükseltildi ve bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak için Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi başlatıldı. Ön ve kritik tasarımları tamamlanan sistem, geçici kurulum sahasında entegrasyona ve nihai üretime hazır hale getirildi.

Ayrıca, tarama sistemlerinden alınan görüntülerin merkeze aktarılarak eş zamanlı incelemeye tabi tutulması ve makine öğrenmesi algoritmalarının geliştirilerek kaçak eşya tespitinin otomatik olarak yapılması amacıyla TÜBİTAK ile iş birliğiyle başlatılan Tarama Ağı Projesi'nde çalışmalar devam ediyor.

Risk Analizi Teknik Altyapısının Güçlendirilmesi (Veri Madenciliği) Projesi çalışmaları kapsamında ise risk analizlerinde etkinlik artırılırken yakalama oranları yükseltildi ve kaçakçılıkla daha etkin mücadele edilmeye başlandı.

5 BİN 671 FİRMA İNCELENDİ

Sonradan kontrol ve ikincil kontrol çalışmaları kapsamında veri madenciliği teknolojisi kullanılarak risk analizi temelli sistematik değerlendirmeler ve analizler gerçekleştirildi. Bu sayede yılın ilk yarısında 5 bin 671 firma incelenerek 377,7 milyon lira gelir sağlandı.

Tasfiyelik eşyanın satışı amacıyla kullanılan e-İhale Sistemi'nin üye sayısı 1,3 milyon oldu ve 2020'de bu sistem aracılığıyla gerçekleştirilen satışlardan elde edilen hasılat bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 443 milyon liraya ulaştı. e-İhale uygulamasıyla bu yılın 8 aylık döneminde 2 bin 490 araç ve 4 bin 898 eşya grubu olmak üzere 7 bin 388 satış işlemi sonuçlandı ve toplam satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 arttı.

-İSTANBUL LİMANLARINA TEK KART UYGULAMASI-

Öte yandan, gelecek yıl gümrüklerde, uluslararası standartlar ve yükümlülükler doğrultusunda maliyetlerin azaltılması, ticaret ile seyahatin kolaylaştırılması, etkin kontrol yöntemlerinin uygulanarak kaçakçılığın önlenmesi, işlemlerde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin esas alınması hedefleniyor.

Bu kapsamda, gümrük işlemleri için farklı kurumlardan temin edilen belgelerin tek başvuru noktasından elektronik olarak alınabilmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak.

Tek Pencere Sistemi'ne entegrasyon çalışmaları devam eden ve mevzuat değişiklikleri sonucu tespit edilen yeni belgelerin sisteme entegrasyonu sağlanacak!

SAYI 600'E ÇIKACAK!

Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahibi firmalara hâlihazırdaki düzenlemelerde tanınan kolaylıklar hayata geçirilecek. Bu statüye sahip firmaların kayıt yoluyla gümrük rejim beyanında bulunabilmesi için analiz çalışmaları ve teknik çalışmalar yürütülecek. Bu yıl 580 olan yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahibi firma sayısının gelecek yıl 600'e yükseltilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gümrük Bölgesi giriş kapıları belirlenecek, söz konusu kapılarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin, gümrük idaresinin mesai saatleriyle uyumlu şekilde gerçekleştirilmesi sağlanarak gecikmeler önlenecek.

24 SAAT UYGULAMASI

Limanlara girişte tek kart uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Bu kapsamda öncelikle İstanbul'daki limanlarda gerekli adımlar atılacak. Kara sınır kapıları ve iç gümrüklerde tüm ödemelerin 24 saat kartlı ve elektronik sistemle yapılması sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında sistem entegrasyonu tamamlanacak ve sistem tüm gümrük idarelerine yaygınlaştırılacak.

MİLLİ TARAMA SİSTEMİ ALSANCAK LİMANI'NA KURULACAK

Gümrük kontrollerinde ve kaçakçılıkla mücadelede, eşya, taşıt ve yolcu kontrollerinde ileri teknolojiye sahip sistemler ve uygulamalar imkânlar çerçevesinde yaygınlaştırılacak. İhtiyaç duyulan teknik cihaz, sistem, uygulama ve araçlar bütçe imkânları çerçevesinde temin edilecek. Milli Tarama Sistemi'nin Alsancak Limanı'na kurulumu ve performans testleri yapılacak. Tarama Ağı Programı, tarama sistemlerinin bulunduğu tüm idarelerde, merkezde ve yurt dışı gümrük idarelerinde kullanıma hazır hale getirilecek.

Tasfiye işlemlerinde etkinlik artırılacak ve süreçler hızlandırılacak. Bilge Sistemi ile Tasfiye Yönetim Sistemi arasında entegrasyona yönelik çalışmalar yapılacak.

BİRİ MUZ YERKEN DİĞERİ NE YAPIYORDU?

2. konumuz ise, rüşvet skandalıyla çalkalanan Mersin Gümrüğü'nden.. Mersin'de şu saat itibariyle geniş çaplı bir kokain operasyonu ve beraberinde soruşturması sürdürülüyor.

Bana gelen bilgiler aynen şöyle:

Mersin'de Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Liberya bandıralı Güney Amerika ülkelerinden yasal yükü muz meyvesi olan konteynerler içerisinde Mersin limanına yüklü miktarda uyuşturucu madde getirileceği bilgisi aldı. Mersin polisinin yaklaşık 6 ay boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde, Mersin Limanı'na gelen yasal yükü muz olan gemide konteynerler riskli olarak değerlendirildi.

Bahse konu gemi limana girmeden de önlem alan ekipler, geminin limana gelmesi üzerine yapılan operasyonda, riskli konteynerler gemiden indirilerek X-ray taramasından geçirildi. Yapılan taramada muz yüklü konteynerlerden birinde şüpheli yoğunluğa rastlandı.

Arama hangarına alınan ve dedektör köpeğinin de katıldığı aramada, konteyner içerisinde muz kolilerinin arasına gizlenmiş vaziyette 52 paket halinde 60 kilo 950 gram kokain ele geçirildi.

Ele geçirilen kokain ile alakalı yasal yük ve alıcı firma yetkilisi olan B.Ş. 'Uluslararası uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama' suçundan gözaltına alındı. B.Ş. emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hemen araya bir ayrıntı ee tabi bir de soru sıkıştıralım.

Ayrıntı şöyle: Mersin Limanı'ndan Türkiye'ye 60 kilo kokain sokmak isteyen uyuşturucu tacirleri daha önce de 1 ton uyuşturucuyu Mersin'e sokmak isteyen suç oluşumu. Hani Sayın Bakanın açıkladığı daha önce yakalamada adları geçenler.

Soru ise aynen böyle:

- ‘60 kilo kokain’ operasyonu yapılırken, tıpkı 1 ton kokain yakalandığında olduğu gibi Mersin Gümrüğü'nün ilgilileri ne yapıyordu?

- Uyuşturucu tacirleri neden illaki Mersin Gümrüğü'nden mal girişi yapmak istiyor?

- Uyuşturucu şebekesinin yoksa içeride adamları mı var?

- 'Muz' yemek insanda hareketsizlik, dil sürçmesi, görme ve duyu bozukluğu en önemlisi kansızlık yapar mı?

- Yapıyorsa operasyonlar öncesi ve sırasında ilgili görevliler 'MUZU' yemişler midir?

Devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum