Rüzgar Enerjisiyle Tarım Arazileri Sulanacak
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye’nin ilk rüzgar enerjisiyle tarımsal arazi sulama sistemi faaliyete geçti.
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye’nin ilk rüzgar enerjisiyle tarımsal arazi sulama sistemi faaliyete geçti. Eskişehir’de Rüzgar enerjisinin tarımsal sulamada kullanılması kapsamında rüzgar enerji santralinin elektrik üretimine başladı. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Bilecik, Eskişehir, Bursa, Afyon Kalkınma Ajansı(BEBKA) işbirliği ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik pompalarının su ihtiyacını karşılamak için rüzgar enerji santralinin kuruldu. Türkiye’de tarımsal arazi sulamasında bir ilk olan sistem Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Karabayır’daki tesislerinde faaliyetine başladı.
Enstitünün 2 bin 800 dekar arazisinde tarımsal araştırma faaliyetleri yürütülen tarlalarının elektrik ihtiyacını karşılayan sistem, büyük oranda ekonomik katkı sağlıyor. Islah çalışmalarında kullanılan elektrik pompalarının yıllık enerji sarfiyatı 25 bin TL civarındayken, bu elektrik ihtiyacını karşılamak için yılda 100 bin kw/saat elektrik enerjisi üretme kapasiteli 50 kw gücündeki rüzgar enerjisi santralinin projesi hizmete girdi. Proje, 2011 yılında BEBKA’nın yenilenebilir enerji mali destek projesi kapsamında yenilenebilir enerjiye geçişin sağlanması amacıyla kredi desteği aldı. 50 kw gücündeki rüzgar tribünü, rüzgarın hareket enerjisini mekanik enerjiye daha sonra elektrik enerjisine dönüştürüyor.
Gövde dönüş sistemi sayesinde kanatlarını 360 derece döndürebiliyor ve böylece rüzgarın estiği yöne otomatik olarak yöneliyor. Tribünün uzaktan kontrol sistemi sayesinde internet üzerinden 24 saat izlenerek rüzgar hızı ve üretilen enerji miktarı gibi bilgilere ulaşılabiliyor. Uzaktan tribün durdurulup fırtınalı havalarda sistem güvenliğini sağlanırken, tarlaların sulama ihtiyacı olmadığı zamanlarda ürettiği enerjiyi enstitüye veriyor.
88 yıldır tarımsal araştırmalara öncülük eden Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Merkezi’nin Türk tarımına hizmet sunmaya devam ettiğini söyleyen Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, özellikle su kaynaklarının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çakır, “Ürünlerin verimlerinin arttırılması ve bunların yeni teknolojilerin geliştirilmesi çerçevesinde 2011 yılından itibaren BEBKA ile bir çalışma başlattık. Bu çalışmayla fosil yakıtların çevreye olan etkilerini azaltmak ve rüzgar enerjisini tarımsal sulamada kullanmak için bir proje gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından rüzgar gülünün açılışı gerçekleştirildi. Törende, projede emeği geçenlere de plaket takdim edildi. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.