"Şampiyonlar Ligi Marşı Değişmeli, İspanyolca Uefa’nın Resmi Dili Olmalı”
İspanyol dilini ve kültürünü dünyaya yaymakla görevli resmi bir kurum olan Cervantes Enstitüsü’nün akademik direktörü Francisco Moreno Fernandez, İspanyolcanın uluslararası kuruluşlarda hakettiği ölçüde temsil edilmediğini söyledi.
İspanyol dilini ve kültürünü dünyaya yaymakla görevli resmi bir kurum olan Cervantes Enstitüsü’nün akademik direktörü Francisco Moreno Fernandez, İspanyolcanın uluslararası kuruluşlarda hakettiği ölçüde temsil edilmediğini söyledi.
Futbol dünyasının İspanyolca konuştuğunu ancak UEFA’da bile resmi dili olmadığından yakınan Fernandez, bu durumun artık değişmesi gerektiğini belirtti ve Şampiyonlar Ligi marşına İspanyolca bir cümle ekleme teklifinde bulundu.
Cihan Haber Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Francisco Moreno Fernandez, “Dünyanın en iyi ve ünlü teknik direktörleri, futbolcuları ve futbol adamları İspanyolca biliyor. Futbol dünyası İspanyolca konuşuyor niye UEFA’nın resmi dili olmasın? UEFA’nın marşına İspanyolca bir cümle veya birkaç kelime eklenmesi gerekiyor. Şu anda UEFA’nın marşı Almanca, İngilizce ve Fransızca cümlelerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Bunlardan biri de İspanyolca olması gerekiyor.” dedi.
Koyu bir Atletico Madrid taraftarı olan Prof. Fernandez, milli yıldız Arda Turan’ın da İspanyolca öğrendiğine değindi ve onun Real Madrid’i yenerek Kral Kupası’nı kazanan Atletico’nun kahramanlarından biri olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Alcala de Henares Üniversitesi’nde İspanyol Dili Profesörü olan Fernandez, daha önce Sao Paulo ve Chicago’daki Cervantes Enstitülerinin Başkanlığını yaptı ve Fransızca, Portekizce ve İngilizce biliyor.
ANADİLİ İSPANYOLCA OLANLAR İNGİLİZCE OLANLARDAN FAZLA
Cervantes Enstitüsü’yle ilgili bilgi veren Francisco Moreno Fernandez, “Cervantes Enstitüsü bir İspanya Dışişleri’ne bağlı resmi bir kurumdur. Amacı ve misyonu İspanyolca’yı ve Hispanik kültürünü yaymak. 44 ülkenin 83 şehrinde merkezimiz var. Buralarda her türlü ihtiyaca cevap verecek İspanyolca ve kültürel içerikli dersler veriyoruz." diyerek şu ifadeleri kullandı:
"Tüm dünyada yaptığımız aktiviteler bir senede 6 bin civarında. Yabancı dil olarak İspanyolca Diploması yani DELE veriyoruz. Bu sınava yılda 65 binden fazla insan katılıyor. Online İspanyolca dersleri de veriyoruz. Toplam İspanyolca öğrenci sayımız 250 bini geçiyor. İspanyolcaya ilgi her geçen gün artıyor özellikle ABD’de. Dünyada 500 milyon insan tarafından konuşuluyor. Ana dili İspanyolca olanlar 400 milyon civarında ve bu anadili İngilizce olanlardan daha fazla. Dünya çapında 20 milyondan civarında İspanyolca öğrenen insan var ve biz bu öğretim alanında en büyük kurum konumundayız.”
“İSPANYOLCANIN, FRANSIZCANIN YERİNİ ALMA VAKTİ GELMİŞTİR”
Fernandez, İspanyolca’nın uluslararası kuruluşlardaki mevcudiyetine ilişkin olarak yaptığı açıklamada ise “İspanyolca’nın mevcudiyetini artırması gereken yerlerden birisi uluslararası kuruluşlar. İspanyolca Avrupa Birliği’nde resmi bir dil ama günlük çalışma dili değil. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler’de de resmi bir dil ama çalışma dili değil." diyerek şöyle devam etti:
"Şüphesiz Fransızca uzun yıllar diplomaside en çok kullanılan ve öğrenilen uluslararası ikinci dil oldu. Ama bu durum son on yıllıklarda değişti. Şu anda İspanyolca iletişim ve mesleki dil olarak ikinci sırayı aldı. Her geçen gün İspanyolca bilen diplomat sayısı artıyor ve toplantılarını İspanyolca yapabiliyorlar. Tabi bu arada İngilizce’nin evrenselliğini not etmek lazım. Ama insanoğlu bir modelle tatmin olmuyor ve alternatifler aramaya başlıyor. Bu bir genetik ve entellektüel ihtiyaç. Uluslararası iletişim için alternatif aradıklarında ise İspanyolca onlara geniş bir coğrafya ve imkan sunuyor. Bence Fransızca’nın uluslararası kuruluşlardaki yıllarca kapladığı yeri İspanyolca’nın almasının vakti gelmiştir.”
Uluslararası kuruluşlarda resmi dilin değişmesi için bazı işlemler gerektiğini ancak İspanyolca’ya aşağıdan yukarıya doğru talep olduğunu aktaran Francisco Moreno Fernandez, “İspanya’nın politik gücüyle bunu yapmasa bile arkasında bunu destekleyen aynı dili konuşan bir topluluk var. Dünyada 21 ülkenin resmi dili ve 500 milyon insan tarafından konuşuluyor. Ana dili İspanyolca olanlar 400 milyon civarında ve bu anadili İngilizce olanlardan daha fazla.” diyerek sözlerini tamamladı.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.