Sanayi üretim endeksi arttı!
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı “Sanayi Üretim Endeksi” verilerini açıkladı!
TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttığını söyledi. Uras’ın verdiği bilgilere göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2014 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış ara malı imalatında gerçekleşti. Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,4 ile ara malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en yüksek artış temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 7,1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 26,5 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 8,0 ile diğer imalatlar, yüzde 7,7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.