1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Sema Toroslu Öğrenciler, Yörük Kültürünü Yerinde Ziyaretle Öğreniyor
Sema Toroslu Öğrenciler, Yörük Kültürünü Yerinde Ziyaretle Öğreniyor

Sema Toroslu Öğrenciler, Yörük Kültürünü Yerinde Ziyaretle Öğreniyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren Özel Sema Toros Ortaokulu öğrencileri, bölgedeki folklorik, tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkları yerinde ziyaretle öğreniyor.

A+A-

Antalya'nın Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren Özel Sema Toros Ortaokulu öğrencileri, bölgedeki folklorik, tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkları yerinde ziyaretle öğreniyor. Her hafta Antalya'nın tarihi kültürel varlıklarını tanımak için müze, kültür evi, antik kent ve tarihi ören yerini gezen Sema Toros Koleji öğrencileri, bu hafta Manavgat'ın Evrenseki beldesinde bulunan Evrenseki Kültür Evi'ni ziyaret etti.

Evrenseki Kültür Evi Müdürü Rukiye Barut, Yörük-Türkmen hayatı hakkında bilgi almaya gelen 65 öğrenciye, sergiledikleri 2 bin eser hakkında bilgilendirme yaptı. Kültür evinde sergiledikleri 2 bin eserin Türk halk müziği sanatçısı ve folklor bilimcisi Hüseyin Kök'ün öncülüğünde 4 yılda köy köy dolaşılarak derlendiğini anlatan Barut, Evrenseki'de bulunan ve sergiledikleri 6 asırlık ahşap malzemeden yapılma zeytinyağı sıkma makinesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Barut, "Belediye Başkanımız Recep Barut, kültür evini bölgemizde bulunan 10 asırlık Yörük-Türkmen kültürünü tanıtmak için kurdu. Aynı zamanda yok olmaya meslek dallarının da yenide hayat bulmasını istiyoruz. Sergilediğimiz her eşya 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatına ışık tutan tarihi vesika. Bu tarihi vesikaları gelecek nesillere en sağlıklı taşımak için gözümüz gibi koruyoruz. Bu nedenle kültür evimizde öğrenci ziyaretlerine özel önem veriyoruz." diye konuştu.

Özel Sema Toros Ortaokulu Müdürü Hüsamettin Önder ise okul öğrencileri olarak her hafta Antalya'nın tarihi ve doğal güzellikleri olan yerlerini ziyaret ederek yerinde bilgilendirme yaptıklarını söyledi. Öğrencilerin, yerinde ziyaretlerle kültürel, tarihi ve arkeolojik varlıkları yakından tanımalarının ders konularını öğrenmelerinde kalıcılığı sağladığını anlatan Önder, bununda eğitimde ezberciliğin önüne geçildiğini kaydetti.

Önder, "Antalya bölgesi tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginlik bakımından adeta açık hava müzesi konumunda. Tarihi kültürel varlıkları tanımak için Perge, Side, Selge, Myra, Seleukeia, Termessos, Xanthos antik kentleri, Oymapınar tarihi su kemerleri, Apollon Tapınağı, Side Müzesi ve Side Antik Tiyatro'yu ziyaret ettik. Öğrencilerimiz ziyaretlerle bölgemizdeki eserler hakkında geçmiş dönem eserleri hakkında geniş bilgi sahibi oldu. Bu haftada bölgemizdeki 10 asırlık Yörük-Türk hayatına ışık tutan eşyaları yakından görmek için Evrenseki Kültür Evi'ne geldik. Kültür evindeki eşyalar bizi geçmişe götürdü. Öğrencilerimizle birlikte geçmişe yolculuk ettik." diye konuştu.

Okul öğrencisi Feride Güner de kültür evinde en hoşuna giden eşyanın 100 yıllık radyo, yöresel giysiler, yayık ayranının yapılması ve değişik yörelere ait folklorik bebekler olduğunu kaydetti.
CİHAN

Sema Toroslu öğrenciler, Yörük kültürünü yerinde ziyaretle öğreniyor

Sema Toroslu öğrenciler, Yörük kültürünü yerinde ziyaretle öğreniyor

Sema Toroslu öğrenciler, Yörük kültürünü yerinde ziyaretle öğreniyor

Sema Toroslu öğrenciler, Yörük kültürünü yerinde ziyaretle öğreniyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.