1. İlkadım Hemşeri Dernekleri Günleri Başladı

Samsun'un İlkadım ilçesinde belediye tarafından 1. İlkadım Hemşeri Dernekleri günleri başladı.

Samsun'un İlkadım ilçesinde belediye tarafından 1. İlkadım Hemşeri Dernekleri günleri başladı. Organizasyon, yöresel kültürlerin kaynaşmasına vesile oldu. 3 gün boyunca ziyaretçilerine açık kalan hemşeri dernekleri günlerinde, 25'i aşkın derneğin katılımıyla Sevgi Kafe arkasına kurulan nostaljik evlerde yöresel yemekler, kıyafetler, el sanatları tanıtılıyor.

    Samsun'da 'Büyük Kültür Buluşması' olarak nitelendirilen hemşeri günleri, mehter takımı ve kağnı arabası ile birlikte binlerce Samsunlunun eşlik ettiği kortej yürüyüşü ile başladı. Evlerinde vatandaşların alkışlarıyla desteklenen, cadde üzerinde vatandaşların sevgi gösterileriyle yaklaşık 1 saat süren kortej yürüyüşü, renkli, görüntülere sahne oldu. Yol boyunca yöresel halk oyunları gösterileri ile tulum ve kemençe eşliğinde yer-yer oynanan halk oyunları, vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.

    Fuar alanında son bulan yürüyüşün ardından İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek ve dernek başkanlarının katılımıyla açılışı yapılan hemşeri günleri ziyaretçilerine açıldı. MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek ve İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, eşi Lütfüye Demirtaş ve beraberindeki heyet ile birlikte standlar gezildi. Hemşeri derneklerinin yöresel kültürlerinin, örf, adet ve geleneklerinin tanıtıldığı hemşeri günlerinde nokul, pestil, gözleme, tahinli ekmek, terayağı, peynir vs. gibi yöresel tatlar ikram edildi. El sanatları ve yöresel kıyafetler tanıtıldı.

    Hemşeri derneklerinin memnuniyetleri ile karşılaşan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve eşi Lütfüye Demirtaş, Trabzon Şalpazarı Standı önünde kemençe eşliğinde oynanan horana katıldı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı hemşeri günleri fuarında Ordu Sevgi Derneği standında Geleneksel Türk Oyunlarından olan topaç çevirme yarışı yapıldı. Yöresel kıyafetleri ile yapılan topaç çevirme yarışında büyük-küçük herkes eğlencenin keyfini çıkardı.

    Hemşeri dernekleri günlerinin 'Büyük Kültür' buluşması olduğunu söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, " İlkadım Belediyesi olarak organize ettikleri 1. İlkadım Hemşeri Günleri'nin siyasette arındırılmış, birlik, beraberlik ve kaynaşmaya vesile olan kenetlenme ve dayanışma etkinliğidir. Bu buluşma, Samsun'da faaliyet gösteren hemşeri derneklerimizin bir araya gelebilmesine ortam hazırlayan buluşmadır. Bu buluşma, sevgi ve hoşgörünün olduğu kırgınlık ve küskünlüklerin son bulduğu vuslattır. Biz tüm hemşeri derneklerimizi bir ve aynı görüyoruz. Biz hemşerilerimizi memleket ayrımı yapmadan seviyoruz." dedi. CİHAN