20 MİLYON KİŞİYE MÜJDE!

Torba Yasa'nın kapsayacağı borçların tarihi 30 Ağustos ya da 30 Eylül'ü kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Torba Yasa'da, af nedeniyle ertelenen borçları kapsayacak şekilde milat ötelenerek, 30 Ağustos ya da 30 Eylül'e kadarki borçları kapsaması planlanıyor. Bu, biriken vergi borcunun 71 milyarı geçmesi demek.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Meclis tatile girince yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren Torba Yasa tasarısının görüşmelerinin ekim ayına kalmasıyla, vergi ve prim affı iki ay daha gecikecek. Gecikmenin güncel vergi ve prim ödemelerini olumsuz etkilemesi nedeniyle tasarıda 30 Nisan 2014'e kadar olan borçların af kapsamına alınması, son aylarda ödenmeyen borçları da kapsayacak biçimde ağustos ya da eylül ayına ötelenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Af yasası çıkacağı gerekçesiyle son aylarda güncel vergi ve prim tahsilatında da düşüş olduğu bildiriliyor. Tasarının iki ay daha gecikmesi nedeniyle son aylarda güncel borcunu ödemeyen vatandaşların sayısının daha da artabileceği, bu nedenle tasarıda 30 Nisan olarak belirlenen başlangıç tarihinin 31 Ağustos veya 30 Eylül olarak değiştirilebileceği belirtiliyor. Ödenmeyen vergi miktarı haziran ayı itibarıyla nisan ayına göre 1 milyar lira artış gösterdi. Öteleme ağustos sonu olursa 2, eylül sonu olursa 2.5 milyar daha eklenmiş olacak.

 

126 MADDESİ TAMAMLANDI

Yani nisan sonu itibarıyla 69.7 milyar lira olan kapsamdaki vergi borcu, ağustos sonunda 71.7 milyara çıkacak. Diğer kamu alacaklarında da benzer eğilim söz konusu. TBMM'ye haziran ayının başında sunulan ve 38 gün Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldükten sonra 15 Temmuz'dan beri de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 148 maddelik Torba Yasa Tasarısı'nın 126 maddesinin görüşmeleri tamamlandı. Tasarının geri kalan 22 maddesinin görüşmelerine 1 Ekim'den sonra devam edilecek.

 

PIRLANTADA ÖTV YERİNE KDV SÜRPRİZİ

Torba Yasa'da yıllardır tartışılan pırlanta vergisi yeniden düzenlendi. Daha önce önergeyle yüzde 20 ÖTV ve yüzde 18 de KDV getirilmişti. Buna karşılık, yurtiçinde üretilip yine yurtiçinde satılan pırlantaya ise sadece yüzde 18 KDV öngörülmüştü. Maliye'nin itirazı üzerine halen hammadde olarak ithal edilen pırlanta ve diğer taşlardan yüzde 20 ÖTV'nin yerine sadece yüzde 2.5 kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) ve yüzde 18 KDV alınmasına karar verildi. Yurtiçindeki imalatçı ise mücevheri iç piyasada satarsa yüzde 18 KDV'ye tabi olacak. Yurtdışına ihraç ederse hiçbir vergi ödemeyecek.

Meclis'in ekim ayına kadar tatile girmesi, siyasetin dışında af bekleyen milyonlarca kişiyi de etkileyecek.

 

ALACAKLARIN 118 MİLYARI VERGİDEN

(Milyar TL) 
Toplam vergi alacakları: 70.7 
Motorlu taşıtlar vergisi: 7.2 
Vergi cezaları: 40.8 
Trafik cezaları: 2.1 
Sos. güv. prim alacakları: 85 
SGK para cezaları: 10 
GSS prim borçları:9