İstanbul Taksim Gezi Parkı olayları sürerken Bursa’da 70 sivil toplum kuruluşunun üyesi olduğu Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu, sükunet ve itidal çağrısında bulundu. Plaftorm, olaylar sebebiyle borçlanma faizinin bir günde yüzde 4,7’lerden yüzde 7’lere çıktığına, borsanın sert düşüş yaşadığına, ülkenin bir gecede 8 milyar dolar kaybettiğine dikkat çekti.
Platform üyesi STK temsilcileri Ördekli Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Açıklamayı, Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu İcra Heyeti Üyesi ve Memur-Sen Bursa il Temsilcisi Numan Şeker yaptı. Protesto gösterilerinin şiddet unsuru taşımadan yapılması gerektiğini belirten Şeker, “Hala bir takım çevrelerce olayların tahrik edilmeye, gençlik provoke edilmeye çalışılmaktadır. Oysa geçmişte bu tip olayların bedelini milletçe ağır ödedik. Dış basının ve diğer ülkelerin olayları yansıtış biçimi, Türkiye aleyhine bir kampanyaya çevirme gayretleri çok açık şekilde görülmektedir. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası borçlanma faizleri bir günde yüzde 4,7’lerden yüzde 7’lerin üzerine çıkmış, borsa 2003’ten bu yana ilk defa bu kadar sert düşüşler yaşamış, faizler artmış, ülkemiz ve vatandaşlarımız büyük ekonomik kayıplar yaşamıştır. Ülke bir gecede 8 milyar dolar kaybetmiştir. Tüm hemşehrilerimizi ve vatandaşlarımızı aklıselime, huzur ve sükuna davet ediyoruz. Yanlış uygulamaları yapan idareciler cezalandırılmalı, yanlış yapan siyasetçilerin de sandıkta cezalandırılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu iktidarın da, muhalefet partilerinin de ve yetkililerin de tüm halkı kucaklayacak bir dil kullanmalarını talep ediyoruz.” dedi.
“Muhalefet partileri ve Meclis dışındaki siyasi partiler de ortaya konan kaos çabasını kendilerine oy devşirme süreci olarak görmemeli” diyen Şeker, yaşanılanlardan iktidarın da muhalefetin de ders çıkardığını belirtti. Numan Şeker, alınan derslerin gelecekte yapılacak uygulamalara yansıyacağını umut ettiğini ifade etti. Sorun ve taleplerin kanunlar çerçevesinde dile getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şeker şöyle devam etti: “Olayları daha ötelere sürüklemek bundan sonraki meşru hak arayışlarının da önünü kesecektir. Uyarılarımızı demokratik sınırlar içinde, başkalarının haklarını çiğnemeden yaparsak, gelecek daha demokratik, daha insancıl ve yaşanabilir olacaktır. Gelecek nesillerin refah, huzur içinde yaşaması, iş, aş bulabilmesi, ülkemizin kalkınması, dünyada itibarının artması için ekonomik sorunlarını haletmiş, huzur ve güven içinde olması gerekir. Bütün vatandaşları sükunete ve sağduyuya çağırıyor, itidal tavsiye ediyor, yeşeren barış ve kardeşlik ortamının devamı için herkesi katkı koymaya çağırıyoruz.” CİHAN