800 milyonluk hayali ihracat

Eşzamanlı operasyonlarda aralarında gümrük ve maliye memurlarının da olduğu 41 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında, 58 kişi hakkında daha gözaltı kararının bulunduğu öğrenildi.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son yılların en büyük hayali ihracat operasyonuna imza attı!

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 5 ayrı ihbar sonrası hayali ihacat yapan bir şebekeye yönelik çalışma başlattı. İstanbul merkezli İzmir, Antalya ve Muğla’da faaliyet gösteren şebekeyi savcılık izniyle fiziki ve teknik takibe alan polis, liderliğini Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö.’nün yaptığı şebekenin, tekstil ve deri alanlarında faaliyet gösteren 37 firmaya ait kargolanacak ürünleri alarak ihraç ediliyormuş gibi işleme soktuğunu belirledi.

6 kamu görevlisi
Şebekeyle bağlantılı 4 ayrı ilde 58 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken eşzamanlı baskınlarda 6 kamu görevlisinin de arasında olduğu 41 kişi gözaltına alındı. Aramalarda, farklı firmalara ait bin 550 kaşe, 3 tabanca, 745 tabanca fişeği, farklı firmalara ait kesilmiş 296 fatura koçanı, farklı firmalara ait kesilmemiş 20 boş fatura koçanı, yabancı uyruklu kişilere ait 44 kredi kartı ele geçirildi.
Şebekenin sahte belgelerle 800 milyon liralık hayali ihracat gerçekleştirdiği ve devleti de bu işlemler yoluyla 110 milyon liralık zarara uğrattığı öğrenilirken, şebekenin haksız kazancı otelcilik, araç kiralama ve inşaat sektöründe akladıkları belirlendi. Operasyonun hedefinde iş adamlarının yanı sıra suç örgütüne yardım edip karşılığında rüşvet alan 3 gümrük ve 3 maliye çalışanının da olduğu, kamu çalışanlarının aldıkları rüşvetlerle yakınları üzerine taksi ve gayrimenkul aldıkları iddia edildi.

Şifreli konuşmalar
Yapılan araştırmalar sonucu şirketle temasa geçtiği belirlenen ve rüşvet aldıkları iddia edilen 6 kamu görevlisinin şebeke üyeleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinde geçen, “Zarfı gönderdim”, “Kitap eline ulaştı mı?” şeklindeki ifadelerin rüşvetin şifresi olduğu öne sürüldü. Kamu görevlilerinin her yeni ihracat için 5 bin ile 20 bin TL arası rakamlar elde ettiğinin görüşmelere yansıdığı, gümrük memuru H.S.’nin 2 sene içinde elde ettiği 2 milyon lira rüşvet geliri sonrası İstanbul plakalı bir ticari taksi alarak işinden istifa ettiği iddia edildi.

Lüks konut, arsa, otel
Soruşturma dosyasından yansıyan iddialar arasında, gözaltına alınan İzmirli işadamına geçtiğimiz yıllarda en iyi ihracat ödülü verilmesi, gümrük memuru İ.D.’nin rüşvet geliriyle Çatalca’dan 1.2 milyon liraya arsa satın alması ve bir mali müşavirin Çemberlitaş’ta hayali ihracat geliriyle lüks otel inşaatına başlaması olarak sıralanıyor.

Kolaylık için kargo şirketi
Haklarında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, Kaçakçılık Kanunu’na muhalefet, resmi ve özel belgede sahtecilik, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, rüşvet almak ve vermek’ suçları kapsamında işlem başlatılan çete üyelerinin mal varlıklarında dikkat çeken bir detay da kargo şirketleri oldu. Şirket adına çalışan 3 kişinin ihracat transferlerini kolaylıkla sağlamak adına Fatih, Şişli ve Kartal’da kargo şirketi olduğu belirlendi. (Milliyet)