Adli yıl açılış törenine CHP ve Feyzioğlu katılmayacak

Türkiye Barolar Birliği ve Kılıçdaroğlu, törene Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek olması sebebiyle katılmayacaklarını açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce törene katılacaklarını söylemişti..

2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Feyzioğlu arasında gerçekleşen gerginlik sonrasında 2 yıldır tören düzenlenmiyordu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yargıtay Başkanlığı'nca bir otelin kongre salonunda düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine davet edilerek, geleneğe uygun bir şekilde konuşma yapmamız istendiğinde bunu memnuniyet ile kabul etmiştik. Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacağına dair 21.08.2016 tarihinde medyada haberler çıkması üzerine; bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceğini Yargıtay Başkanlığı'na aynı gün sözlü olarak iletmiştik.

Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır" denildi.

KILIÇDAROĞLU: KATILMAM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında adli yıl açılışının Külliye'de yapılacağından dolayı katılmayacağını söyledi.

‘Yargıya siyaseti sokmamalıyız’ mesajı veren Kılıçdaroğlu, “Adli yılın açılış törenine Külliye’de olması nedeniyle katılmayacağım” dedi.

"YARGIYA SİYASETİ SOKMAMALIYIZ"

İşte Kılıçdaroğlu’nun “adli yıl açılışına katılacak mısınız?” sorusuna cevabı:

“Doğru bulmuyoruz. Yargıtay Genel Sekreteri geldi, davetiyeyi getirdi. Davetiyede adres olarak bir otel var, orada yapılıyor. Biz de ‘eğer öyleyse’ olur dedik. Çünkü yargının şöyle bir özelliği var; Az önce de konuşurken ‘yargıya siyaseti sokmamalıyız’ dedim. Siyaseti sokarsak adalet tecelli etmez. Adil yargılama olmaz. Bu işin özü adil yargılamadır. Yani herkes çıkan yargı kararından ‘evet’ diyecek bu doğrudur ve kabul edecek bunu. Şimdi gelen davetiyede adres başka ama toplantı başka bir yerde yapılıyor. Bu da kendi içinde müthiş bir çelişki. Ve sayın Cumhurbaşkanı’nın orada konuşacağı söyleniyor. (Bunu sayın Binali Yıldırım’a da aktardığım için söylüyorum) Dedim ki; Adli yılın açılışında bir savunma konuşur: ‘Türkiye Barolar Birliği Başkanı’, biri yargı konuşur: ‘Yargıtay Başkanı’… Ve tören biter. Başka bir konuşma olmaz.”