Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelen akademisyenler Ankara Kızılcahamam’da buluştu. Olimpiyatları ve Türkçe’nin dünyaya yayılmasını değerlendiren öğretim görevlileri, Türkçe’nin yakın bir tarihte dünya dili olacağını söyledi.
11. Türkçe Olimpiyatları Türkologlar Buluşması’nda bir araya gelen 20 akademisyen, Türkçe’nin bugününü ve yarını değerlendirdi. Romanya Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mihai Maxim, olimpiyatların tek sözle hayranlık oluşturduğunu, mükemmel ve muazzam bir iş başarıldığını kaydetti. Maxim, "Mukayese ediyorum. Fransızlar, Fransız akademisi için çok şeyler yapıyor, ama bura gibi, 2 bin katılımcı ile 140 ülkeden gelen öğrenci ile yapılan yarışmalar tamamen muazzam ve muhteşem bir iştir, tebrik ederim. Hiçbir ülkede hiçbir zaman böyle bir etkinlik yapılmadı." diye konuştu. Türkiye’ye karşı merak, ilgi ve hayranlığın gün geçtikçe arttığını belirten Mihai Maxim, "Türkiye, dünyanın en büyük 17 ülkesine girdi ve krizden de teğet geçti. Böyle bir çerçevede tabi ki Türkiye ve Türklere ilgi gün geçtikçe güzel bir şekilde artıyor. Ben hayranım. Bu muazzam toplantılar, Türkçe’nin bir dünya dili olmasına çok yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.
TÜRKÇEDER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özcan da olimpiyatların başlangıcından bugüne kadar büyük yol katettiğini söyledi. Geçen süre zarfında Türkçe’ye büyük ilginin olduğunu kaydeden Özcan, bu başarının altında dünyanın 4 bir yanında görev yapan öğretmenlerin ve destek veren Anadolu insanı olduğunu vurguladı. Özcan, "Türkçenin, belki gelecekte dünyanın en çok kullanılan ve yaygın olan dilleri arasında yer alacaktır diye düşünüyoruz." diye konuştu. CİHAN