Amasya’da 2 Bin Yıllık Elma Ve Keklik Desenli Mozaik Bulundu

Amasya’da yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen elma ve keklik desenli mozaik işlemesi bulundu.

Amasya’da yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen elma ve keklik desenli mozaik işlemesi bulundu.

İl merkezine bağlı Yavru Köyü Küpderesi mevkiinde bulunan eserin küçük bölümü kaçak kazılar sırasında tahrip edilmiş. Üst örtüsü çökmüş bir durumda ele geçen ve şapel (küçük bir kilise) olduğu anlaşılan yapı kalıntısının, erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Kısmen tahrip edilmiş olan eserin sağlam olan kısmında renkli mozaik ile işlenmiş, kompozisyonu içerisinde, bitkisel, geometrik ve figürlü bezeme örneklerine yer verilmiş. Yaklaşık 20 metrekare ebatlarında olan mozaik döşemenin orta kısmında elma ağacı, elma ve keklik motifleri bir arada işlenmiş.

Amasya Müzesi’ne nakledilmesi düşünülen mozaiklerin, hem müzenin teşhirine hem de Amasya turizmine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bilgilerin sağlam kaynaklara dayandığını belirten Amasya Valisi Abdil Celil Öz, eski çağlara ait olan bilgilerin ise bu tür kazılarla ortaya çıktığını kaydetti. Öz, “Bugün burada farklı bir boyuta şahit oluyoruz. Amasya’da ilk örneklerden olan bir mozaik şaheser ile karşı karşıyayız. Bu, o dönemde Amasya’nın belli bölgelerinde değil çok farklı alanlarda Roma medeniyetinin ve erken Roma medeniyetinin yaşadığını gösteriyor.
Burası Amasya tarihine farklı bir sayfa ve farklı bir başlık açacak bir çalışmadır. Bu mozaiklerin Amasya için başka bir özelliği ise mozaiklerin ortasında misket elması ve keklik figürlerinin olmasıdır.” diye konuştu

Yapılan kurtarma kazısının bilimsel danışmanlığını yürüten Hitit Üniversitesi, Karadeniz Arkeolojisini Araştırma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, bulunan eserin adeta halı desenli bir görünüme sahip olduğunu söyledi. Eserin benzer örneklerden farkının desen içerisinde bulunan desenler olduğunu belirten Keskin, şunları söyledi: “Oldukça realist bir üslupla yapılan eserin ortasında yapraklar arasında elma ve keklik tasvirleri yer almaktadır. Burada gördüğümüz kompozisyonun bir diğer örneğini Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan Belkıs Zeugma mozaiklerinde görmekteyiz. Bu mozaiklerden yola çıkarak buranın yapımını Roma dönemine tarihlendirmekteyiz. Yapıda bir ana mekan ve o mekana ilave giriş tespit edildi. Kazının ilerleyen dönemlerinde görülecektir ki burası tek başına değil, muhakkak ki burası bir yapı kompleksinin bir parçasıdır. Bu eser uluslararası arenada ünük bir eserdir ve eşsizdir. Ayrıca bu eser Amasya’nın tanıtımına katkı sağlayacaktır. Kültür ve turizm açısından burası yeni bir keşiftir.” CİHAN