ANTREPOLARDA ŞİŞLEMEYE DEVAM / 2

Aykut Onur KALAYCI

ANTREPOLARDA ŞİŞLEMEYE DEVAM - 2

 

GÜMRÜKÇÜLERDE VE GÜMRÜKLERDE ALKOL SORUNU

 

NEDEN BU FİRMALAR VERGİ LİSTELERİNDE YOK?

Yeni yazımda gümrüklerdeki alkol sorununu ele alalım. Aman yanlış anlaşılmasın gümrük memur, amir müdürlerinin alkol sorunundan söz etmiyorum. İçeni, dağıtanı, içti mi aslan kesileni var ama o yazı bu yazı değil!

Bu yazımızda sadece kapıya yani gümrüğe alkol gelince bizim görevlilerin neden sarhoş olduğunu açıklamak istiyorum.

ANTREPO VE SERBEST BÖLGE NE DEMEK?

Antrepolar gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların ya da izin durumuna göre ihraç eşyalarının konulduğu yerlerdir. Ülke sınırları içinde bulunmakla birlikte, ekonomik olarak ülke dışı sayılan; mallar hizmetler için üretim, ticaret, ekonomik faaliyetlere izin verilen gümrük vergileri ve diğer vergilerden muaf tutulan alanlara ise Serbest Bölgeler demekteyiz.

BU İŞİ MEMUR YAPAR!

Vergiler açısından yurtdışı sayılan yerlerdir. İthali yasak ve özel düzenek gerektiren eşyalar antrepolara konulamamaktadır. En önemli değerlendirme antrepolara eşya giriş ve çıkışlarında yaşanmaktadır. Gürbulak ve akaryakıt antrepoları hariç ülkemizdeki antrepolara eşya giriş çıkışlarını ücreti mukabili yetkilendirilmiş gümrük müşaviri (YGM) adına, yardımcıları ve stajyerleri yapmaktadırlar. Gürbulak ve akaryakıt Antrepolarında bu işlemleri gümrük memurları yapmaktadır.

BAKIN DÖNEMİN MÜSTEŞARI NE DEMİŞ?

Buralarda bu işi yapacak YGM bulamamaktadırlar. 2013/5 sayılı dönemin müsteşarı imzalı genelge kapsamında işlemler yürütülmektedir. Genelgede eşya transitleri resmî belgelerle yapılması değerlendirilmemiş talimatla işlem yapılması istenmiştir.

En büyük problem aynı gümrük idaresi arası eşya hareketlerinde yaşanmaktadır. Bu problem halen çözülmemiş resmî belgelerle eşya hareketleri yapılmamakta tutanak ve yazılarla; idari tasarrufla çözülmeye çalışılmaktadır. Aynı müdürlüğe bağlı limanlar arası eşya hareketi de aynı şekilde tutanaklarla değerlendirmeye çalışılmakta, eşya kaybına, tarife saptırmasına, kıymet farkına sebebiyet vermektedir.

Antrepolara eşya giriş çıkışı transit evrakları ile sağlanmalıdır. Transit evrakları ve Antrepo evrakları çakıştırılmalı. Antrepodan serbest dolaşıma giriş evraklarında farklılık varsa otomatik değerlendirme yapılmalıdır. Varış onayları hiçbir eğitim almamış YGM yardımcıları ve stajyerleri elinden alınmalı Muayene Memuru onayından geçirilmelidir.

ÖNCE EĞİTİM

Ayrıca Gürbulak örneğinde görüldüğü üzere, varış evrakları eğitim almamış memurlar eliyle yapıldığında; mükellef karışık eşya beyan edip transit eşyaların birçoğunu kenardan ayırıp, sistem kayıtlarına sokmamakta, ya da antrepo içinde eşyayı değiştirmektedir. Varış onaylarını muayene memurları yapmalıdır. Stok kayıtları bu onaydan sonra otomatik oluşmalıdır. Eğitim almamış memur, stajyer, yardımcılar bu işlemi net olarak yapmamakta, yapamamaktadırlar.

ÇIĞRINDAN ÇIKAN SINIR TİCARETİ

Antrepolarda, geçici depolama yerlerinde, akaryakıt antrepolarında elleçleme, markerleme, bandrolleme muhakkak beyan üzerinden muayene memuru onayı ile sağlanmalıdır. Memur sorumluluğu işlemlerin düzenli yürümesini sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemler yapılırken, takip ve kamera sistem kayıtları delil olarak belgelere eklenmelidir.

Gürbulak’ta bin kişiye hizmet eden Antrepo ve sınır kapısı işlemleri yeniden düzenlenip, gerekli ise bir lojistik üs içine alınıp Erzurum ya da Bitlis iline kaydırılmalıdır. Çığrından çıkan sınır ticareti kaldırılmalıdır. Suriye’de sınır kalmamıştır.

Tütün firmalarının transit, antrepo, bandrol, vergi işlemleri en son ne zaman dünya verileri ile çakıştırılıp kontrol edilmiştir?

12.06.2024 tarihli internet sitemizde 3 milyon 550 bin şişe kaçak içkiye Antalya’da el konuldu haberi yayınlanmıştır. 13.06.2024 tarihli 5 bin 800 litre içki Antalya Kemer’de yakalandı haberi yayınlanmış. 30.12.2023 tarihli haberde yine Antalya’da 3 milyon şişe kaçak içki yakalanmıştır. Toplam 6 ayda 7 milyon şişe içki satış aşamasında yakalanmıştır. Satılanlar yakalanmamıştır.

HANGİSİ UNUTULMUŞTUR?

Serbest bölgelere ne kadar alkol geldiği ne kadar transit yapıldığı ne kadar antrepolara konulduğu, ne kadarının şişelendiğini, ne kadarının bandrollendiği, ne kadarının ithal edildiği çapraz kontrolleri yapılmış mıdır. Üretici ve satıcı firmaların ödedikleri vergiler yine Maliye ya da Gümrük tarafından alınması mı unutulmuştur yoksa firmalarca vergilerin verilmesi mi unutulmuştur. Tütün, alkol ve akaryakıt firmaları üretim, satış ve dünya verileri neden karşılaştırılmamaktadır.

Tekel devletin elindeyken tekelin ödediği vergiler her zaman ilk on listesinde olmaktayken, Ülkemizdeki tütün alkol firmalarını vergi ödeme sıralamalarında görememekteyiz.

SAHİ NEDEN YOK?

Ülkemiz dünya tütün tüketiminde dünya 5. olduğu halde vergi ödemede tütün firmaları neden yoktur?

Tarım Bakanlığı bu alkol yakalamalarından sonra yeni uyanmış 18.07.2024 tarihli Elektronik Alkol Takip Sistemini (EATS) çalıştırmıştır.. Bütün kaçakçılıklardan sonra dijital sistemler kurulmuş Tarım Bakanlığı ve diğer Bakanlıkların yeni sistemleri çalıştırması vergi sistemine yansıması olmamıştır.

Biz alkol, tütün, akaryakıt; gümrük işlemlerinde transitte antrepolarında, geçici depolama yerlerinde ne yapıldığını bilmiyoruz.

Kısaca, tütün, alkol, akaryakıt konulan depolanan yerlerde devir, elleçleme, bandrolleme ve markerleme muhakkak gümrük sistemi, gözetimi ve onayına, belgelendirmeye sokulmalıdır.

 

YAZARDAN SON DAKİKA NOTU!

 

Sayın Okuyucularım ve Sitemizin Değerli Takipçileri;

Geçen hafta vuk’u bulan tatsız hadise ile alakalı GÜMRÜK MUAYENE MEMURLARI DERNEĞİ Bir basın açıklaması yayınladı.

Yayınlanan açıklamada, tutuklu yargılamanın sebep olacağı telafisi ve geri dönüşü  mümkün olmayan mağduriyetlerle alakalı hemfikir bulunmakla birlikte, Yargının Adaletin sağlanması için en doğru ve hakkaniyetli kararı vereceğine inancım ve güvenim tamdır.

Yayınlanan Basın Açıklamasını noktasına virgülüne dokunmadan aşağıda bilgilerinize sunarım:

BASIN AÇIKLAMASI

Görevlerini yasalar çerçevesinde ve büyük bir titizlikle yerine getiren Gümrük Muayene Memurları, sarı ve kırmızı hattan kapattıkları beyannamelerle ilgili olarak yalan ve asılsız bir ihbar mektubu sonucu müfettiş soruşturması geçirmiş ve bu süreç sonunda ‘’Yüksek Disiplin Kurulu tarafından herhangi suç tespit edilmemiştir.” Ancak, tüm bu resmi ve hukuki süreçlere rağmen, müfettiş talebi doğrultusunda adli soruşturma başlatılmış ve meslektaşlarımız hiçbir kanıt ve delil olmadan haksız yere tutuklanmıştır. Bu haksızlık karşısında açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

Bilindiği üzere sarı ve kırmızı hat uygulamaları, gümrük mevzuatında belirlenmiş risk analizine dayalı, denetim ve kontrol süreçlerinin doğal bir parçasıdır. Meslektaşlarımız bu kapsamda beyanname işlemlerini mevzuata uygun olarak gerçekleştirmişlerdir. Ancak tamamen yalan bilgiler içeren ihbar mektubu neticesinde, hiçbir somut delile dayanmayan bir soruşturma başlatılmış ve meslektaşlarımız tutuklanmıştır. Bu durum hem Muayene Memurlarını hem de gerçekleştirilen kamu hizmetlerini haksız bir şekilde zan altında bırakmaktadır. Gümrük Muayene Memurlarımızın yasal sorumluluklarını yerine getirdikleri açıktır. Sarı ve kırmızı hattan kapanan beyannamelerle ilgili yapılan işlemlerde herhangi bir usulsüzlük veya suç unsuru bulunmadığı ortadayken, Meslektaşlarımızın yalan bir ihbar mektubu üzerine tutuklanması büyük bir adaletsizliktir. Bu bağlamda Meslektaşlarımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılması, hukuka ve adaletin ilkelerine aykırıdır.

Hukukun üstünlüğüne olan inancımızı koruyarak, bu tür asılsız ve mesnetsiz ihbarlar ile başlatılan soruşturmaların, yargı süreçlerini kötüye kullanma ve kamu görevlilerinin itibarını zedeleme girişimleri olduğuna dikkat çekiyoruz. Müfettiş soruşturması sonucu Bakanlığımız Yüksek Disiplin Kurulunda aklanan meslektaşlarımızın tekrar bu tür suçlamalara maruz kalması, yalnızca adaletin yanlış tecelli etmesine neden olmakla kalmayıp, Kamu Hizmeti veren görevliler üzerinde baskı oluşturabilecek, toplumun Devlete olan güvenini zedeleyecek ciddi bir durumdur. Bu nedenle, hukuka ve adalete olan inancımızla, bu tür mesnetsiz suçlamalar ve haksız tutuklamalar karşısında, adaletin en kısa sürede tecelli edeceğine inanıyoruz. Suçsuz yere tutuklanan meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını ümit ediyoruz.

AYRICA, BU TÜR HAKSIZLIKLARIN TEKRARLANMAMASI İÇİN, İHBAR MEKANİZMASININ SUİSTİMAL EDİLMEMESİ VE DAHA DİKKATLİ İŞLEYİŞİ HUSUSUNDA GEREKLİ DÜZENLEMELERİN YAPILMASININ ÖNEMLE ALTINI ÇİZİYORUZ.

Yetkili mercilerden, adaletin bir an önce yerini bulmasını ve yalan ihbarlarla yürütülen bu haksız tutuklamaların derhal sona erdirilerek tutuksuz yargılanmayı talep ediyoruz. Meslektaşlarımızın aklandığı resmi süreçler ortadayken, yargının bu kararları dikkate alarak adaletli bir sonuca varmasını bekliyoruz. Kamu hizmeti sunan meslektaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz.

Saygılarımızla.

Gümrük Muayene Memurları Derneği