Dr. Rüştü Bozkurt, Ardahan gibi illerde hayvancılık konusunda küçük aile işletmelerinin rekabet şansının olmadığını ve mera hayvancılığı döneminin bittiğini belirterek, yeni rekabet şartlarına uygun hayvancılık geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ardahan Sanayici ve işadamları Derneği’nin (ARSİAD) ev sahipliğinde Dünya gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un katıldığı ‘Değişen Dünya Koşullarında İşbirlikleri ve Güç Birlikleri’ adlı konferans Ardahan’da yapıldı. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Levent Demirel, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Kaynar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Aydın Yılmaz, İl Defterdarı Mehmet Doğan’ın da hazır bulunduğu konferansı çok sayıda esnaf, işadamı ve sanayici dinledi.
Konferansta konuşan Dr. Rüştü Bozkurt, hayvancılık konusunda küçük aile işletmelerinin rekabet şansının olmadığını, mera hayvancılığı döneminin bittiğini, yeni rekabet şartlarına uygun bir hayvancılık geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Bozkurt, şunları söyledi: “Küçük işletmelerin örgütlü hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi gerekiyor. Bu da ciddi bir örgütlenmeyle olabilir. Ardahan’da insanların işbirliği, güç birliği yaparak günün şartlarına uygun işletmeler oluşturması gerekiyor. Dünyanın bir ucundaki Hindistan, komşumuz Gürcistan’da çok geniş araziler kiralıyor. O alanda da bizim treni kaçırmakta olduğumuzu hatırlatmak isterim. Hayvan besiciliğinde yüzde 70 maliyeti oluşturan kaba yem üretimine bu yolla bir çözüm bulunursa Ardahan ekonomisi ciddi bir biçimde değişecektir.”
Konferansın düzenlenmesinde ev sahipliği yapan Ardahan Sanayici ve İşadamları Derneği (ARSİAD) Başkanı Ergül Kılıç da günümüzde ticarî hayatla iştigal eden her müteşebbisin, küçük işletmelerle yarınlara yürünemeyeceğinin farkında olduğunu dile getirdi. Kılıç, şöyle konuştu: "Biz bir araya gelemeyiz, ortaklığı beceremeyiz diye sık sık yakınırız, ama bilerek veya bilmeyerek birçok konuda da işbirliklerine imza atarız. Örneğin bankalarla, finans kurumlarıyla, tedarikçisi olduğumuz firmalarla, sigorta şirketleriyle yaptığımız ticari ilişkiler birer işbirliğidir, ortaklıktır. Müşterilerimiz, bizim en büyük ortaklarımızdır. Bunlarla kurduğumuz işbirliğini, birlikte hareket etmeyi maalesef esnaf arkadaşımızla aynı şekilde sürdüremiyor, bir araya gelip birlikte hareket edemiyoruz. Aslında bizim Türk iş dünyası olarak işbirliklerini, ortaklıkları kurmada, becermede bir sıkıntımız yok. Biz ortaklıkların sürdürülmesi ve yaşatılmasında sorun yaşıyoruz. Kültürel değerlerimiz bizi ortak hareket etmeye, işbirlikleri yapmaya itiyor ama bunu sürdüremiyor, sonunu getiremiyoruz."
Konferans sonunda katılımcılara Dr. Rüştü Bozkurt’un hazırladığı ve Karadeniz Sanayicileri ve Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından basılan ‘İşbirlikleri ihtiyaçtır’ adlı kitapçık dağıtıldı. CİHAN