Ankara İş Adamları ve Sanayicileri Derneği (ANKİSAD) Başkanı Harun Akca, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüleri sayesinde işadamlarına Türk malını dünyanın her yerinde satma imkanı sağlandığını belirterek, "Dünyada işlerin kötüye gittiği bir dönemde biz; dünyada yaşanan krizin, sıkıntının aksine dünya ekonomisinden daha fazla pay alma konusunda başarılı çalışmalarla yolumuza devam ediyoruz.” dedi.
130 ülkeden 1.500 iş insanını Türkiye'ye getiren TUSKON'un düzenlediği 18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'ne ANKİSAD üyesi 36 firma, 50 işadamı ile katıldı. Programda ürünlerini ve firmalarını tanıtma imkanı bulan Ankaralı işadamları, yaklaşık 500 iş görüşmesi gerçekleştirdi. ANKİSAD üyeleri daha sonra Arjantin, Bangladeş, Benin işadamları ile Ankara’da ANFED Ticaret Zirvesi'nde buluştu. ANKİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Akca, ticaret köprüsü sayesinde Arjantin, Bangladeş ve Benin'den gelen iş adamlarını konuk etmekten dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Akca, “ANKİSAD, Ankara'nın dışa açılan yüzü olmaya devam ediyor. Bizim amacımız üyelerimizin yurt dışına açılımını gerçekleştirmek, bu amaç doğrultusunda TUSKON tarafından gerçekleşen Dünya Ticaret Köprüsü'ne katılan iş adamlarını Ankara'da misafir ederek ürünlerimizi, firmalarımızı ve fabrikalarımızı tanıtma imkanı bulduk. Ankara Ticaret Zirvesi ikili iş görüşmeleri programının ticari iş birliklerin yanında sürekliliğe dayanan dostluklar oluşturacaktır." diye konuştu.
“Avrupada 4 milyon insanın işini kaybettiği bir dönemde ülkemiz sadece bir yılda 1 milyon 200 bin insana istihdam sağladı” diyen Akça, Türk inşaat ve mobilya sektörünün son yıllarda büyük hamleler yaptığını ve dünyanın bir çok noktasına ihracat yaptıklarını söyledi. Arjantin, Bangladeş ve Benin işadamlarını Ankara’da ağırlayan ANKİSAD üyeleri, ANFED tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ankara Ticaret Zirvesinde ikili iş görüşmeleri programında ürün ihraçı, bayilik sözleşmesi, ortaklık, üretim ve satış tesisi kurulması gibi amaçlarla bir araya gelerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiler. Programda ürünlerini ve firmalarını tanıtma imkanı bulan Ankaralı işadamları yaklaşık 500 iş görüşmesi gerçekleştirdi.
"FİRMALAR İÇİN BULUNMAZ FIRSAT"
Arjantin, Bangledeş ve Benin ile ticari ilişkiler gerçekleştirmenin Başkentli iş adamlarına uzun vadede çok faydalı olacağını belirterek, "Arjantin'e ürün satmak aynı zamanda Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerine ürün satmak demek. Arjantin vesilesiyle 270 milyon insana ulaşmak mümkün. Türkiye'nin de üretimdeki ihracatı göz önüne alınırsa Benin ihracat yapmak için uygun bir ülke. Görünüşte uzak görünebilir fakat yatırım ve ticaret olanakları göz önüne alındığında buna değeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Ticaret köprüsüne katılan iş adamları da temaslarından oldukça mutlu. Ticaret köprüsünde 25 iş görüşmesi yaptıklarını belirten Altar Otomotiv Genel Müdürü Volkan Atik, "Mali, Benin, Yemen ve 7 farklı ülke ile bağlantı kurduk. İyi ki buradayım diyorum. Bu organizasyonlar hem Türk iş dünyası için, hem de yabancı firmalar için bulunmaz bir fırsat.” diye konuştu.
Arjantinli iş adamları ise Türk insanının sıcakkanlılığı ve misafirperverliğinin dikkati çeken en önemli nokta olduğunu, Türkiye’deki ürünlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunu söyledi. İşadamları Taksimdeki gezi parkı olaylarını bazı medya organlarının yanlı yayınları nedeniyle endişe ile takip ettiklerini fakat Türkiye’ye geldiklerinde her şeyin anlatılandan çok farklı olduğunu ifade ettiler. Benin işadamları, iş görüşmeleri ile her anlamda değişik kazanımlarının olduğunu, görüşmelerin çok verimli geçtiğini dile getirerek Türk işadamlarını yatırım için ülkelerine davet ettiler.
CİHAN