Artık Çerkesçe de öğretilecek!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda bunun (Çerkesçe) öğretilmesi de mümkün olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda bunun (Çerkesçe) öğretilmesi de mümkün olacak" dedi.

Arınç, kentte bir düğün salonunda Bursa Çerkes Kültür Derneği'nce düzenlenen "Haluj Gecesi"nde yaptığı konuşmada, Çerkes olmanın, asil, soylu, kahraman olmak anlamına geldiğini ifade etti.

Kafkas halklarının mücadelesini yakından izlediğini belirten Arınç, "Özellikle Ruslara karşı mücadelelerinde ne kadar büyük kahramanlıklar yaşadığını çok iyi bilen ve okuyan bir kardeşinizdim. Benim gönlümdeki en büyük kahraman İmam Şeyh Şamil'di. Onu çok seviyordum, onu her zaman okuyor, çocuklarıma, dostlarıma, arkadaşlarıma da tavsiye ediyordum. Şamil, Dağıstanlı, çok büyük kahramanlık göstermiş. Annesiyle evladıyla halkıyla kardeşleriyle yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Sonra İstanbul'da padişah tarafından ne kadar büyük bir sevgiyle karşılandığını, Hicaz'a gittiğini, orada şehit olduğunu da biliyorum. İmam Şamil, bizim gençliğimizin gözünde de çok büyük kahramandı. Çocuklarıma ismini veremedim ama en güzel torunlarımdan birinin adı, Şamil'dir" diye konuştu.

Eşinin de Çerkes olduğunu, başörtüsünden dolayı başlarına gelmeyenin kalmadığını, siyasi hayatındaki bütün eleştirileri göğüslemek zorunda kaldıklarını söyleyen Arınç, "İnanın 35 yıllık siyasi hayatımın en büyük destekçisi bana bu mevkileri nasip eden Cenab-ı Hakk'tır şüphesiz ama insan planında eşimden en büyük desteği, cesareti, dirayeti bir Çerkes kızından gördüm. Allah'a şükrediyorum" ifadelerini kullandı.

Arınç, Çerkeslerin bürokraside çok güçlü olduğunu, birbirlerini desteklediklerini dile getirerek, "Sizler işinizi iyi yapan, dürüst, çalışkan, bayrağımıza, vatanımıza sevgili, aşık insanlarsınız. Sizden hiçbir zarar gelmedi. Çok şükür Türkiye'nin temelinde, gücünde sizlerin çok büyük katkıları ve destekleri var" dedi.

Oyunların, adetlerin ve dilin yaşaması gerektiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Dil, bir insanı temsil eder. Bunu mutlaka gençlerimiz de konuşmalı. Şimdi artık okullarda tercihli dersler konusunda talep olduğunda bunun (Çerkesçe) öğretilmesi de mümkün olacak. Maalesef genç çocuklarımızın, evlatlarımızın Çerkesçeyi bilmediğini, görüyorum, duyuyorum. Bu bir eksikliktir. İkincisi tarihten gelen olayları hiçbir zaman unutmamak lazım. Ben her dinlediğimde gözlerim yaşarır. Büyük Göç'ü herkes çocuklarına anlatmalı. 1800'lü yılların sonunda Rusya'dan zulmen sürülen Çerkeslerin hikayesini, yaşanmış olayları, mutlaka herkes bilmeli. Biz tarihimizle kültürümüzle varız."

Dış politikada Çerkes halklarının mücadelesine her zaman destek verdiklerini anlatan Arınç, "Gürcistanla Rusyayla zaman zaman yaşanan sorunları da bölgedeki ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini de daha sıcak tutmanın gayreti içindeyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Bursa Çerkes Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut, Arınç'a bir tablo hediye etti.

Yöresel danslar ve Çerkes müzikleriyle devam eden geceye, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Milletvekili Kemal Şerbetçioğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun da katıldı.