Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şap hastalığının ilk kez görüldüğü 29 Eylül'den bu yana 217 yerde tespit edildiğini belirterek çeşitli önlemler aldıklarını belirtti.
Çelik, "Aşılama ve karantina çalışmalarıyla 117 mihrakta hastalık ortadan kalktı. 100 yerde ise hastalıkla mücadele çalışmaları sürüyor. Panik olacak bir durum yok" dedi. Hastalığın 21 günlük izlenme süresi olduğu bilgisini veren Çelik, bu sürenin sonunda söz konusu 100 noktada da tamamen bitirileceğine inandığını ifade etti. Bakan Çelik, hayvan sevkıyatı ve aşıların uygulanmasında gerekli hassasiyeti göstermeyen kişilere yönelik de soruşturma başlatıldığını açıkladı. Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında şu bilgileri verdi:
İLK KEZ VAN'DA GÖRÜLDÜ: Hastalık ilk kez Van'da görüldü. Şu anda 10 kilometrelik alanda karantina uygulanıyor, o bölgeye hayvan giriş-çıkışı yasaklandı. Hayvan pazarları kapatıldı. Çok müteyakkız olmamız gerekli.
YENİ VİRÜSE KARŞI ÖNLEM: Yeni virüse karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi ve Türkiye geneline gönderildi. Bunlar, daha önceki üç virüsü ve sonuncusunu da kapsayacak 4'lü karma aşı şeklinde yapılıyor. 100 mihrakta hayvan sevkinde gerekli hassasiyeti göstermeyenlerle ilgili soruşturma başlatıldı. Gerekirse görevden el çektirme konusunda uyarılarımızın dozajını ifade etmek istiyorum. İhmal olmaması için yoğun takip yürütüyoruz.
FAO'DAN 5 MİLYON DOZ AŞI
Yeni virüse karşı önlem için ilkbaharı beklemeyeceklerini anlatan Faruk Çelik, hastalığın birçok ülkede yayıldığına dikkat çekti. Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Avrupa Şap Komisyonu'ndan 5 milyon doz aşı talep ettiklerini belirten Çelik, "Bölge ülkelerine de virüsün yok edilmesi için destek vereceğiz" dedi.
ÇELTİK ÜRETİCİLERİNE MÜJDE!
Bakan Çelik, toplantıda çeltik üreticilerine de destek müjdesi verdi. 4 Eylül'de başlayıp 7 Kasım'da sona eren çeltik hasadında başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Faruk Çelik, 2014'te 830 bin ton olan üretimin bu yıl 920 bin ton olarak beklendiğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu: "Bu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeltik rekoltesi. Üretici aleyhine olabilecek gelişmeleri engellemek açısından TMO olarak alım kararı alındı. 2015 için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına bin 580 TL olarak belirledik. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı vatandaşların tüm çeltiği bugünden itibaren alınacak. Mazot desteği de var."