Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Temiz Çevre Engelsiz Hayat' projesi ile engellilerin yeni umudu olacak. Bakanlık belediyelere, PTT şubelerine, okullara, muhtarlıklara ve camilere konulacak olan bidonlarla atık yağları toplayacak. 300 bin tonluk atık yağın dönüştürüleceği projeden elde edilecek gelir, engelli vatandaşların işitme cihazı, tekerlekli sandalye ve protez gibi ihtiyaçlarını karşılayacak.
Bakanlık, 1 litresi 1 milyon litre içme suyunu kirleten atık yağların geri dönüştürülmesi için 'Temiz Çevre Engelsiz Hayat' projesini başlatıyor. Çevre kirliliğinin önüne geçecek olan proje aynı zamanda ekonomiye de katkı sağlayacak. Daha önce belediye, PTT şubeleri, okullar, camiler ve konut sitelerinde atık yağları toplayan Bakanlık, proje için İstanbul’u pilot bölge olarak belirledi. İlerleyen dönemde projenin tüm Türkiye’de hayata geçirilmesi hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje kapsamında Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Belediyeler Birliği ve Muhtarlar Konfederasyonu ile mutabakata vardı. Yapılan işbirliğiyle Bakanlık, belediye binalarında, PTT şubelerinde, okullarda, muhtarlıklarda, camilerde ve konut sitelerinde bitkisel atık yağları toplayacak.
Yeni yapılacak binalarda atık ayrıştırma sisteminin zorunlu olacağını ve evsel atıkların kaynağından ayrıştırılacağını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projenin ilk olarak İstanbul’da başlayacağını ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayılacağını söyledi. Bayraktar, 'Temiz Çevre Engelsiz Hayat' projesinden elde edilecek gelir ile engelli vatandaşların akülü tekerlekli sandalye, protez ve işitme cihazı gibi ihtiyaçlarının karşılanacağını belirterek, “Atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü bugün 60 bin kişiyi geçti. Geri dönüşümden sağlanan katma değer ise yıllık 1 milyarı aştı. 2023 yılında ise bu rakamı 5 milyara çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
EV HANIMLARI VE ÖĞRENCİLER EĞİTİM ALACAK
Haziran ayı sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜÇEV yetkilileri, atık yağ toplama bidonlarını İstanbul genelinde belirlenen yerlere dağıtacak. Bakanlığın talimatı ile başlayan projenin geniş kitlelere ulaşabilmesi için kamu spotları, sosyal medya çalışmaları, cami ve okullarda bilgilendirme panoları yer alacak. Ayrıca, ev hanımlarına ve öğrencilere atık yağlar konusunda bakanlık ve TÜÇEV yetkililerince eğitimler verilecek.
CİHAN