Devletin getirdiği av yasakları yüzünden domuzlar avlanamayınca köylü, mahsulünü domuzun elinden alamaz oldu. Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Karaçay beldesinde çiftçilerin en büyük sıkıntısı, domuzların tarlalardaki mahsullere verdiği zarar. Sürüler halinde tarlalarda dolaşan domuzlar, büyük emeklerle yetiştirilen mahsulleri yiyerek ve çiğneyerek büyük zarar veriyor. Yasak sebebiyle domuzları avlayamayan Karaçaylılar da devletten yardım istiyor.
Karaçay Belediye Başkanı Abdullah Kumral, bazı vatandaşların, onlarca dönüm tarlasından kendi yiyeceği kadar bile mahsul kaldıramadığını söyledi. Birçok beldenin su ve kanalizasyon gibi problemleri bulunurken kendilerinin en büyük sıkıntısının domuzlar olduğunu ifade eden Başkan Kumral, "Beldemizin toprakları ormanlarla çevrili. Buralardaki domuzlar, av yasakları sebebiyle hızla çoğaldı. Sürüler halinde dolaşıyorlar. Vatandaşlarımızın bir yıl boyunca yetiştirip büyüttüğü mahsulleri bir gecede bozarak ürün alamaz hale getiriyorlar. Devletten yardım bekliyoruz." dedi. Domuzları azaltmak için sürek dahil her türlü avlanmanın serbest bırakılmasını isteyen Kumral, "Ava çıkanları jandarma yakaladığı zaman ruhsat ve av yasaklarından dolayı tüfeğine el koyarak cezai işlem yapıyor. Özellikle köy ve beldelerde yaşayanlar için bu ruhsat konusu kolaylaştırılmalıdır. Domuzları azaltmak için avcılarımıza domuz başına bir yevmiye verilip teşvik edilmelidir. O kadar çoğaldılar ki gündüz bile insanlardan kaçmıyorlar." diye konuştu. Karaçay'da yaşayan Osman Yılmaz da geçen yıl tarlasına ektiği 30 dekarlık hububatın ancak 1–2 dekarını kurtarabildiğini, devletten bu konuda yardım beklediklerini söyledi.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, bu konunun kendileri açısından ilk etapta çok önemli gibi görünmediğini ancak köy ve kasabalarda ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti. Demir, "Geçen yıl beldeleri ziyaret ettiğimde büyük proje istekleri beklerken vatandaşlardan iki konuda şikâyet geldi. Biri saman fiyatlarının yüksekliği, diğeri ise domuzların çevreye verdiği zarar. Her gittiğimiz yerde insanlar bunu anlattı. Gerçekten basit gibi görünüyor ama bir yıllık emeği tahrip ediyorlar. Bu avları bir şekilde organize etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdür Vekili Mine Durmuş ise kendilerine talepte bulunulması halinde ticari anlamda yaban domuzu sürek avı düzenlenebileceğini kaydetti.
DENİZLİ'NİN İSMİNİN DOMUZDAN GELDİĞİ DE RİVAYET EDİLİYOR
İbn Batuta, seyahatnamesinde Denizli'ye "Tunguzlu" diyor. Timurlenk'in zafernamesini yazan Şerafettin Zemdi ise, "Tenguzlug" ve "Tonguzlug" şeklinde iki isimden bahsediyor. "Tensiz" kelimesi, eski Türkçede deniz anlamına geliyor. Tunguzlu ise bugünkü dilde Denizli demek. Bu kelime, zamanla ağızdan ağıza değişerek Denizli haline gelmiş. Başka bir rivayete göre ise şehirde çok sayıda domuz olmasından dolayı "Domuzlu" denmiş, zamanla Denizli'ye dönüşmüş. CİHAN