Avrupa, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

Avrupalı liderler, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşılayan açıklamalar yaptı.

Ankara

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, X hesabından yaptığı paylaşımda, ateşkese varılmasının esirler ve ailelerinin yanı sıra Gazze halkı için de olumlu bir gelişme olduğunu aktardı.

Belçikalı lider, "Aylarca süren çatışmaların ardından esirler, aileleri ve Gazze halkı için muazzam bir rahatlama hissediyoruz. Bu ateşkesin çatışmalara son vereceğini ve kalıcı bir barışın başlangıcı olacağını umalım." değerlendirmesinde bulundu.

Belçika Dışişleri Bakanı Bernard Quintin, X paylaşımında, ateşkesi "bir umut ışığı" olarak nitelendirerek, bu gelişmenin uzun süredir beklendiğini kaydetti.

Belçika'nın tüm tarafları ateşkes kararına saygı göstermeye çağırdığını belirten Quintin, "Akan kan durmalıdır. İnsani yardım için sınırsız erişim garanti altına alınma, esirler serbest bırakılmalı. Belçika, iki devletli çözüme yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir." ifadelerine yer verdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes sağlanması ve aralarında Almanların da bulunduğu rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılmasının iyi olduğunu belirterek, “Bu anlaşma şimdi tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Tüm rehineler serbest bırakılmalıdır.” İfadesini kullandı.

Cenazelerin de onurlu bir veda için ailelere verilmesi gerektiğini belirten Scholz, "Bu ateşkes savaşın kalıcı olarak son bulması ve Gazze Şeridi'ndeki kötü insani durumun iyileştirilmesi için bir fırsat sunuyor. Bunun için çaba sarf etmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "Bu saatlerde esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'deki ölümlerin sona ermesi umudu var. Sorumluluğu taşıyan herkesin bu fırsatın değerlendirilmesini sağlaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Almanya: Gazze'deki ateşkes anlaşması sadece hayat kurtarmıyor, aynı zamanda umut veriyor

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı yazılı açıklamada, bugünün bir rahatlama günü olduğunu belirterek, "Tüm tarafların çektiği acıların artık sona erebileceği bir rahatlama." ifadesini kullandı.

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmanın en karanlık saatlerde bile diplomasiye inanmaktan asla vazgeçmemenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayan Baerbock, "İsrail ile Hamas arasında esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes anlaşması sadece hayat kurtarmıyor, aynı zamanda Gazze'deki insanlara, esirlere, onların yakınlarına ve tüm bölge halkına 15 ay sonra somut bir umut veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Baerbock, tüm tarafları anlaşmaya saygı göstermeye çağırarak, şunları kaydetti:

"Esirlerin hızlı ve anlaşmaya uygun şekilde serbest bırakılması gerekiyor. Gazze'de sıkıntı içinde olan insanlara insani yardımın geniş çaplı olarak ulaştırılması gerekiyor. Aynı şekilde askerlerin geri çekilmesi ve Filistinlilerin mahallelerine geri dönmesi uygulanmalı."

Ateşkesin gerçek bir siyasi sürece doğru ilk adım ve son aylarda bölgedeki ortaklarla kalıcı barış için geliştirdikleri birçok unsurun hayata geçirilmesi için fırsat olabileceğini belirten Baerbock, "Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm, Filistinlilerin ve İsraillilerin barış, güvenlik ve onur içinde yaşamalarına imkan verecek tek çözüm olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

İngiltere: Ateşkes Gazze'ye insani yardımın artmasına olanak tanımalı

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, yaptığı yazılı açıklamada, "Evleri bir gecede savaş alanına dönen masum Filistinliler ve hayatlarını kaybeden çok sayıda kişi için bu ateşkes, Gazze'deki acıyı sona erdirmek için acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların büyük ölçüde artmasına olanak tanımalı." değerlendirmesinde bulundu.

Starmer, ardından İsrail ve Filistin halkları için iki devletli çözüm temelinde kalıcı olarak daha iyi bir geleceğin nasıl güvence altına alınacağına odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Starmer, İngiltere ve müttefiklerinin, şiddet döngüsünü kırmak ve Orta Doğu'da uzun vadeli barışı güvence altına almak için bu önemli çabaların ön saflarında yer almayı sürdüreceğinin altını çizdi.

İtalya ve Malta, ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyuyor

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İtalya, Gazze'de ateşkes ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılmasını büyük memnuniyetle karşılamakta ve uzun bir müzakere süreci sonucunda elde edilen bu başarıdan dolayı Mısır, Katar ve ABD'yi tebrik etmektedir." ifadesi yer aldı.

İtalyan hükümetinin, geçen yıl G7 Dönem Başkanı sıfatıyla, bu sürece her zaman kararlılıkla destek verdiği hatırlatılan açıklamada, İtalya’nın tüm rehinelerin ailelerine kavuşmasını beklemekte olduğu kaydedildi.

Ateşkesin, Gazze'deki sivil halk için insani yardımların önemli ölçüde artırılmasına olanak sağladığı belirtilen açıklamada, İtalya'nın bu alandaki çabalarının, özellikle gıda güvenliği ve sağlık odaklı "Gazze için Gıda" girişimi aracılığıyla sürdürmeye devam edeceği aktarıldı.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İtalya, Avrupa ve uluslararası ortaklarıyla birlikte Gazze’nin istikrarı ve yeniden inşası için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Aynı zamanda, iki devletli çözüm temelinde, İsrail ve bir Filistin Devleti’nin yan yana, barış ve güvenlik içinde, karşılıklı olarak tanınan sınırlar çerçevesinde yaşayacağı adil ve kalıcı bir barış sürecini yeniden başlatma perspektifini güçlendirmek amacıyla, düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik çalışmaları da destekleyecektir."

Malta Başbakanı Robert Abela da X platformundan yaptığı paylaşımında, "Malta Hükümeti, Gazze ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşılıyor. Sayısız insan hayatını kaybetti ve rehineler tarifsiz acılar yaşadı. Bu ateşkes, dünyanın umut ettiği ve İsrail ile Filistin halkının ihtiyaç duyduğu şeydir. Malta, her zaman olduğu gibi barış girişimlerini desteklemeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İrlanda: Ateşkesin kalıcı anlaşmaya yol açmasını umuyoruz

İrlanda Başbakanı Simon Harris, yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve anlaşmanın İsrail hükümetinin resmi onayından geçmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Harris, "Tüm tarafların, bu fırsatı değerlendirerek taahhütlerini tam olarak yerine getirmelerini, esirlerin ailelerine dönmelerine ve Gazze halkının hayatlarını yeniden inşa etmeye başlamalarına izin vermelerini ve bunun kalıcı anlaşmaya yol açmasını umuyorum." ifadesini kullandı.

Bu süreçte uluslararası toplumun da üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Harris, şunları kaydetti:

"Gazze'ye yardımları arttırmalı, Gazze'ye istikrar ve yönetim getirecek yenilenmiş bir Filistin Yönetimini desteklemeli ve kalıcı barışa götürecek sürecin başlatılması için çalışmalı. Bu da ancak İsrail devletinin egemen bir Filistin devleti ile barış ve güvenlik içinde yaşayacağı iki devletli çözümle mümkün olacaktır."

Slovenya: Kalıcı ateşkes sağlanmalı

Slovenya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Ateşkesin Gazze'de ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaşmasına olanak sağlayacağına işaret edilen açıklamada, "Bu gelişmelerin ardından dinlenme zamanı değil. Kalıcı ateşkes sağlanmalı. Çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Bu önemli adımın atılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Hollanda: Barışa doğru atılmış ilk adım olsun

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes konusunda anlaşma sağlanmasını büyük memnuniyetle karşıladığını ve önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Schoof, sosyal medya hesabından, “Artık her iki tarafın da anlaşmalara uyması önemli, böylece çok daha hayati önem taşıyan insani yardımlar Gazze'deki acı çeken halka ulaştırılabilir ve rehineler nihayet sevdiklerine kavuşabilir.” paylaşımında bulundu.

Anlaşmanın Ortadoğu'da gerginliğin azaltılmasına yönelik ve kalıcı barışa doğru önemli bir adım olduğunu paylaşan Schoof, “İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes, benim büyük memnuniyetle karşıladığım önemli bir gelişmedir.” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Başkanı Caspar Veldkamp da "ABD, Mısır ve Katar'a arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Hollanda, bölgesel ve uluslararası ortaklarla yakın işbirliği içinde, sürekli olarak bir anlaşmanın sağlanması yönünde çaba sarf etmiştir. Bu, sürdürülebilir ve kalıcı bir barışa doğru atılmış ilk adım olsun." mesajını paylaştı.

İspanya'dan ateşkes için "iki devletli çözüme giden yolda vazgeçilmez adım" vurgusu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasını umutla karşıladığını ifade ederek, bunun çatışmayı sona erdirmesi, Gazze'deki korkunç insani durumun düzeltilmesini ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını sağlaması gerektiğini belirtti.

Arabulucular Katar, Mısır ve ABD'ye teşekkür eden Sanchez, "Bu anlaşma bölgesel istikrarın sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Bu, iki devletli çözüme ve uluslararası hukuka saygılı adil barışa giden yolda vazgeçilmez adımı temsil ediyor." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ateşkes anlaşmasına uyulması gerektiğini belirtti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformu X hesabından Gazze'de İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkese ilişkin açıklama yaptı.

Emmanuel Macron "15 aylık haksız çilenin ardından, Gazzeliler için büyük bir rahatlama, esirler ve aileleri için umut. Bu akşam, düşüncelerim Ofer ve Ohad'la (Fransız esirler) beraber. Anlaşmaya uyulmalı. Esirler, serbest bırakılmalı. Gazzelilere yardım edilmeli. Siyasi bir çözüm getirilmeli." ifadelerini kullandı.

Yunanistan

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yunanistan, uzun zamandır beklenen ateşkes ve esir değişimi anlaşmasını memnuniyetle karşılamaktadır." ifadesi yer aldı.

Bu anlaşmanın bölgede sürdürülebilir istikrarı sağlamak için bir dönüm noktası olabileceği belirtilen açıklamada, "Şimdi bu anlaşmayı yerine getirme ve esirlerin evlerine güvenle dönmesinin sağlanması, sivillerin çektiği acıların dindirilmesi ve Gazze halkına insani yardımın artırılması zamanıdır." ifadesine yer verildi.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, X hesabı üzerinden Gazze için varılan ateşkes anlaşmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, "467 korkunç günün ardından olumlu bir haber gelmesinden duyulan memnuniyet" dile getirildi.

"Geriye kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’de uzun bir zamandır beklenen ateşkes, umulur ki tüm bölgede yaşanan bunca acının sonlanması için önemli bir adım olur." görüşüne yer verilen açıklamada, ateşkesin sağlanmasındaki rollerinden ötürü ABD, Mısır ve Katar’a teşekkür edildi.

İsviçre

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, X'ten yaptığı paylaşımda, Gazze'deki aşamalı ateşkesi memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Paylaşımda, "Tarafları anlaşmayı tam olarak uygulamaya, uluslararası hukuka saygı göstermeye ve kalıcı bir ateşkes yapmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İsrailliler ve Filistinlilerin barış ve güven içinde yaşamaları için iki devletli çözümün sağlanması gerektiği de vurgulandı.

Ateşkesin sağlanması Saraybosna'da sevinçle karşılandı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Gazze'de ateşkesin sağlanması nedeniyle kutlama yapıldı.

Bosna Hersekliler oluşturdukları konvoyla başkent sokaklarında tur atarak ateşkes anlaşmasını kutladı.

Kutlamalara katılanlar Filistin ve Bosna Hersek bayrakları taşıdı.

Bosna Hersek Filistinliler Birliği Başkanı Majed Maarouf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varılan ateşkesin Filistin'de uzun süredir devam eden şiddetin sona ermesi ve kalıcı barışın sağlanması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Ateşkesin sağlanması Berlin'deki Filistin destekçilerince sevinçle karşılandı

İsrail ve Hamas arasında ateşkes anlaşması sağlandığının duyurulmasının ardından çok sayıda kişi anlaşmayı kutlamak için Neukölln ilçesindeki Hermann Meydanı'nda toplandı.

Filistin destekçileri, Gazze ve Filistin lehine sloganlar atarak kutlama yaptı ve Filistin bayrakları taşıdı.

Geniş güvenlik önlemleri alan polis, araçtan anons yaparak, İsrail karşıtı ve şiddeti yücelten sloganlar atıldığını savunarak kutlamayı sonlandırdı ve meydanda toplananların dağılmasını istedi. Bunun üzerine çok sayıda kişi meydandan ayrılmaya başladı.

Berlin polisinin sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, yasak sloganların atıldığı suçlamasıyla 3 kişi hakkında inceleme başlatıldığı ve birçok kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

AA