Avustralya'daki Türk sivil toplum örgütleri, New South Wales (NSW) Eyaleti Parlamentosu'nda kabul edilen sözde soykırım kararını 2 binden fazla kişinin katıldığı bir mitingle parlamento binası önünde protesto etti. ‘Sözde soykırım mitingi’ Dış Türkler Başkanlığı NSW Danışma Kurulu’nun desteği ve Avustralya Türki Birliği (ATB) organizasyonuyla gerçekleştirildi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Sidney’in merkezinde bulunan Martin Place’e gelen protestocular Anzac anıtına çelenk koyduktan sonra eyalet parlamentosuna yürüdü. Avustralya ve Türk milli marşlarını okuyan grup karar aleyhine slogan attı.
Türk, Avustralya, Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan ve Orta Asya Cumhuriyetleri bayraklı protestocular, ‘Utan BarryO’Farrell’, ‘Soykırım Yalanlarına Hayır’, ‘ NSW Parlamentosu tarihi, tarihçilere bırak’, ‘8 Mayıs 2013 Tarihini Unutmayacağız’, ‘Avustralya çok kültürlülüğünü korumalı, Soykırım yalanlarına hayır’, yazılı pankartlar ve Başbakan BarryO’Farrell ve Milletvekili Fred Nile’in resimlerini taşıdılar.
Karara önayak olan NSW Başbakanı Barry O’Farrell’ı eleştiren kalabalık kararın Avustralya Türk toplumunu rencide ettiğine işaret etti.
Sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıfların oluşturduğu Avustralya Türki Birliği (ATB) eyalet parlamentosunun Ermeni, Süryani ve Yunan sözde soykırım kararına karşılık Türkiye ve Avustralya’nın Çanakkale’den gelen dostluğuna vurgu yaptı. Birlik protestoları 2015 Anzac 100.yıl törenlerine kadar devam ettirmeyi planlıyor.
Protestoyu organize edenlerden ATB Koordinatörü Avukat Ecevit Demir, parlamentonun geri adım atması için 10 bin imza toplanması gerektiğini söyledi.
Protestoya katılan sivil toplum örgütleri temsilcilerinin görüşleri ise şöyle:
Gelibolu Cami Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Asaroğlu: "Avustralya toplumu ile Türk toplumunun tarihi bağları birkaç tane talihsiz kanun teklifiyle ve yerel yönetimlerin basit oy beklentileriyle yaptıkları yanlışlıklarla yıpranmayacak. Toplumumuz birlik ve beraberlik sergileyerek, demokratik tepkisini ortaya koydu. Çünkü bizler Avustralya toplumunun vazgeçilmez parçasıyız. Tüm toplumumuza teşekkür ederim. Tarihi sorumluluğumuzu demokratik tepkimizi göstererek, yerine getirdik."
Dr.Yaşar Öner: "Güzel bir protesto oldu. Belki sayı olarak biraz daha kalabalık olabilirdik. Çünkü bize yakışan buydu. Ayrıca madem çok kültürlü bir ülkede harmoni içerisinde yaşıyoruz. Neden böyle bir karar alındı. Öncelikle böyle bir olayın yaşanmaması lazımdı."
Avustralya Kuzey Kıbrıs Dostluk Derneği Muzaffer Turgut SARP: "Böyle güzel bir protesto yürüyüşüne destek olan herkese teşekkür ediyorum. Azerisi olsun, Türkü olsun, Uyguru olsun herkes burada. Ne kadar güzel bir şey. Yarın bir gün Uygurlu kardeşlerimizin böyle bir eylemi olsa, bizde onlara destek oluruz."
NSW RSL Türk Şubesi Eski Başkanı Aytemur Akbaş: "Ermeni Diasporası çok güzel çalışıyor. Avustralyalı Parlamenterler kendi tarihlerini bilmiyorlar. Avustralya Türk dostluğuna leke düşürüyorlar. Sözde soykırım yalanlarına alet olup, Türk toplumu hakkında kanun çıkarmaya çalışılıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz."
Sidney Türk Ticaret Odası Başkanı Erhan Bozkurt: "Ben daha önce yaptığım açıklamalar da bugünün Türk toplumu için imtihanı olacağını söylemiştim. İmtihanı başarılı bir şekilde geçtik."
Erskinville Camii Derneği Eski Başkanı Yaşar Kaya: "Bugün burada protestomuzu yaptık. İnşallah sesimizi ilgili mercilere duyurmuşuzdur. Ama şu açıdan içim biraz buruk, çünkü bu kalabalığa baktığımızda yaş grubumuz belli. Orta veya yukarı yaş gurubundan toplumumuz burada. Gençlerimiz nerede?"
Australian Universal Federation Başkanı (AUF) İsmail Aydoğan: "Çok güzel ve başarılı bir protesto eylemi yapıldı. Toplumun birlik ve beraberliği açısından sayımız da fena değildi. Bundan sonraki mitinglere ve programlara daha fazla kalabalığın katılacağını düşünüyorum."
Auburn Belediye Meclisi Üyesi Semra Batık: "Organizenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gençlerimiz siyasi partilere üye olmalıdır. Bugünkü miting çok güzel oldu."
MİLLETVEKİLLERİ KARARA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Sözde soykırım kararı hakkında konuşan milletvekilleri temkinli. Liberal Gölge Özürlülerden Sorumlu Bakan Senator Concetta Fierravanti parlamentoda gündeme gelen bakış açısını Ermenilere ait olduğu söyledi. Türk toplumunun da dinlenmesi gerektiğini belirten milletvekili, “Onun için eğer toplumunuzun da bu konuda anlatmak ve söylemek istediği bir şeyler varsa onları gündeme getirmeniz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Pasifik Adaları Parlamento Sekreteri Senatör Matt Thistlethwaite ise Avustralya Federal Hükümeti’nin değişik grupların benzeri baskısına dayanabildiğine işaret etti. Thistlethwaite, “İnanıyorum ki, hiç bir şey Avustralya Türkiye arasındaki o güzel dostlukları zedelememeli. Ama bazıları, bu tür argümanları kullanarak ilişkilere zarar verebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.
Meseleyi Dış İşleri Bakanı Bob Carr ile görüştüğünü aktaran İşçi Partisi Parramatta Federal Milletvekili Julie Owens, “Konu hakkında değişik fikirler var. Emin değilim. NSW Hükümeti bu kararı almakla eline ne geçecek. Bizim hükümetler olarak, görevimiz fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktır. Ben tarihçi değilim ve bu önergenin kabul edilmesi benim için çok büyük bir sürpriz oldu.” şeklinde şaşkınlığını ifade etti.
SÖZDE SOYKIRIM OKULLARDA OKUTULMAYACAK
NSW Tarih Dersi Müfettişi Dr. Jennifer Lawless, okullarda sözde Ermeni, Yahudi ve Rum soykırımı derslerinin okutulmayacağını açıkladı. Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Dr. Lawless yaptığı açıklamada Yahudi Soykırımı’nın (Holocaust) 2014 yılından itibaren NSW okul programında yer alacağını ancak bunun diğer sözde soykırımlarla bir ilişkisinin olmadığını söyledi.
Dr. Lawless şunları söyledi: “Türk toplumundan sözde Ermeni, Asuri ve Yunan soykırımlarının ilgili müfredatta yer almamasını isteyen 2000 civarında e-mail aldım. Bu e-mailler de konu ile ilgili endişeler ifade ediliyor. Türk toplumuna şu mesajı verebilirim: Soykırımlar ile alakalı, dedikodular ve çeşitli konuşmalar olabilir. Fakat bunlar yanlış ifadeler. Öyle bir şey yok.’’dedi.
Konu hakkında daha fazla bilgi için ‘Board of Studies’in web sitesinin incelenebileceğinin altını çizen Dr. Jennifer Lawless, ‘‘Oradan materyallere erişebilirler. Endişelenmeye hiç gerek yok.’’dedi. CİHAN