Avusturalyalı Jam Delprot, 3 yıl boyunca esir tutulan babasının kaldığı yerleri görmek için Afyonkarahisar’a geldi.
Kızı ve kocasıyla birlikte kente gelen Delprot, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı ziyaret etti. Babasının esirlik döneminde yazdığı mektuplardan yola çıkarak araştırma içerisine girdiğini belirten Delprot, belediyeden telefon ve mail yoluyla bilgi aldığını ve sonunda babasının Afyonkarahisar’da esir tutulduğunu kesinleştirdiğini söyledi.
Jam Delprot, “Babam sık sık mektup yazar, kaldığı yerlerden bahsederdi. Mektuplarında babam, Afyonkarahisarlıların misafirperverliğinden sıkça söz ediyordu. Şimdi yıllar sonra buraları görmek beni çok duygulandırdı.” dedi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çoban, "1915-18 yılları arası Afyonkarahisar'da özellikle Avustralyalı subay ve askerlerden oluşan yaklaşık bin kişinin 3 yıl müddetle burada kaldığını biliyoruz. Daha önce telefonla ve mail ile sorular soran Delprot'un ailesi Afyonkarihasar'ı görmek için buraya gelmişler.” diye konuştu.
Çoban, misafirlere babalarının ve dedelerinin kaldıkları yerlerin gösterilerek gezdirildiğini belirterek, ulusal ve uluslararası alanda bu çalışmaların artırılması halinde Afyokarahisar’ı görmeye gelenlerin artacağına inandığını anlattı. Afyonkarahisar'ın termal turizm dolayısıyla iç turizmden payını yeterince aldığını, yabancı turizmde daha da ilerlemesi gerektiğini ifade eden Çoban, termalden sonra spor ve tarih turizminin de çok önemli olduğunu, bu konuda çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.
Alan Klavuzu Hasan Özpunar da 1915'de Çanakkale Savaşları sırasında esir edilen Avustralyalı, İngiliz ve Fransız subay ve askerlerin 1918 yılına kadar Afyonkarahisar'da ikametlerinin mecburi olduğunu, 3,5 yıl boyunca Afyonkarahisar'da kaldıklarını belirtti. Afyonkarahisar'da esir tutulan askerlerin memleketlerine gönderdikleri mektupların günümüze kadar ulaştığını anlatan Özpunar, şunları kaydetti: "Misafirlerimiz babalarının bulunduğu yerlerde bulunmaktan büyük memnuniyet duydular. O döneme ait mektupları, hatıratları görünce duygulandılar. Afyonkarahisar'a bu şekilde çok sayıda misafir ve ziyaretçi geliyor. Afyonkarahisar'da o dönemde bin civarında esir mevcuttu. Burada kendilerine çok iyi muamele edildiğinden günlüklerde bahsediyorlar.” CİHAN