Adalet Bakanı Sadullah Ergin beraberinde Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile birlikte Antakya’da restorasyonu ve yapımı devam eden yatırımlarda incelemelerde bulundu.
Tamamlandığında Türkiye ve Avrupa'nın ise sergi alanı açısından en büyük müzesi olması beklenen Antakya Arkeoloji Müzesi inşaatını inceleyen Bakan Ergin, müzenin 29 Ekim’de açılacağı müjdesini verdi. 2 yıl önce müzenin yapım çalışmalarına başladığını aktaran Ergin, “Bir yandan binanın kendisi ikmal edilirken diğer yandan da içerdeki tezinat işleri yapılıyor. Şu anki Antakya Müzemizden eserler sökülüp buraya taşınıyor. Taşınırken bunların bakımı yapılıyor. Atölyelerde çalışan arkeologlarımızı sanat tarihçilerini, emekçileri beraberce gördük. İnşallah 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bu Türkiye’nin en büyük kapalı müzesini, Türkiye’yle beraber Avrupa’nın en büyük sergi alanına sahip mozaik müzesini beraberce açmak nasip olur diye temenni ediyorum.” dedi.
Müzenin yapımı tamamlandığında Gaziantep’teki Zeugma Müzesinde daha geniş bir sergi alanına sahip olacağını kaydeden Bakan Ergin, “Antep’teki Zeugma’dan daha büyük bir sergi alanına sahip olacak. Biz Zeugma’yı geçiyoruz bununla. Bundan sonra çaba Zeugma’ya düştü. Onlar genişletme çalışmaları yapacaklar. Ama biz Türkiye’nin en zengin, en geniş sergi alanına sahip mozaik müzesini inşallah Cumhuriyet Bayramımızda açmış olacağız. Şöyle şu anda müzemizdeki sergilenen eserler buraya kademeli olarak taşınıyor. Sergileyemediğimiz depolarda bulunan eserlerimiz getiriliyor, bakımları yapılıyor, ondan sonra alanlarına, sergileneceği mekanlara taşınıyorlar. Bir de hala müzemize taşımamış olduğumuz, depolara almadığımız Hatay’ın değişik yörelerinde toprağın altında bulunan yer olmadığı için çıkartmadığımız mozaiklerimiz vardı. Onları birer birer çıkartıp buraya taşıyoruz. Yani zenginliklerimiz yerin altında saklı idi, zenginliklerimiz depolarda küflü ambalajlar içerisinde kapalı idi ve şu anda kullandığımız Antakya Müzemiz, emekçi tarihi müzemiz, o da bu eserleri taşımakta sergilemekte yetersiz idi. Bütün bunların hepsini getirip, bu güzel müzemize inşallah Antakyamızda, Hatayımızda ve Türkiyemizde buluşturuyoruz. Dünyanın zenginliğidir bu, bu kültür mirasını bütün dünya insanlığıyla buluşturma noktasında önemli bir çalışma yapılıyor. Bittiğinde inşallah ne kadar muhteşem bir eser olarak ortaya çıktığını birlikte göreceğiz. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yüklenici firmamıza, içeride tezyinat yapan ekibe, çalışan arkeologdan sanat tarihçisine kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
BAKAN ERGİN, ST.PİERRE KİLİSESİ'NDE SÜREN RESTORASYON ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vatikan'dan sonra Hristiyanlar için ikinci hac yeri olarak kabul edilen St. Pierre Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarını inceledi. 8 ay önce çalışmanın başladığını hatırlatan Ergin, kilisenin üst tarafının ciddi tehlike arz ettiğini çalışmalar yapıldığında bunun boyutunun ortaya çıktığını kaydetti. Yukarıdan kendiliğinden düşen taşların olduğunu belirten Ergin, yüklenici firmanın proje doğrultusunda eylül, ekim ayına kadar işi bitirerek ziyaretçilerin hizmetine emniyetli bir şekilde sunulacağını söyledi.
750 YATAKLI DEVLET HASTANESİ
Antakya’da yapımı devam eden 750 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi inşaatında da incelemelerde bulunan Sadullah Ergin, hastanenin 2014 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Ergin, hastane ile Antakyalıların başka illere gidip tedavi olma süreçlerini ortadan kaldıracaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “750 yataklı olarak planladı. İhtiyaç halinde bin yatağa kadar geliştirilebilecek büyük bir proje. Zemin iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Ve zannediyorum Ağustos ayında da zemin üstü temel çalışmaları başlayacak. 2014 yılı sonu itibariyle bitirilmesi hedefleniyor. Zemindeki iyileştirmeden dolayı birkaç ay sarkma ihtimali var ama netice itibari ile 2014 sonu 2015 başı da olsa gerçekten bu bölge için son derece değerli ve kıymetli bir yatırım. Bütün çalışmaların odağında insan var. İnsanın layık olduğu hizmetleri görebilmesi açısından odaların tamamı birer kişilik ve bütün ihtiyaçlarını içerde görecek bir süit oda konumunda. Hastanemizin bütün birimlerde teknik alt yapıya sahip olduğunu söylemem lazım. Ve artık Hatay’dan başka vilayetlere hasta transferlerine ihtiyaç kalmayacak. Zaten ihtisas hastanemiz araştırma hastanemiz Üniversitemize bağlı önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Bu yeni bitecek olan devlet hastanemiz ile beraber şehir hastanesi statüsündedir. Hatay’ın tüm insanına yetecek teknik alt yapı kapasite kurulmuş oluyor. Bununla beraber buradaki sağlık standartlarımız tedavi görme imkanımız daha da yükseliyor. Bu açıdan gerçekten Hatay’a takdim etmekten gurur duyduğumuz projelerden bir tanesi.” CİHAN