Çin'den ithal edilen zehirli ayakkabıların piyasaya sürüldüğü bilgisi Türkiye'de paniğe yol açtı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanserojen madde içeren ayakkabıların fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı. Vatandaş ayakkabı almaya korkar oldu. Bütün bunlar yaşanırken Beytullah Yıldırım ve Hakan Ülker’in dikkati kabusa son verdi.
‘Zehirli ayakkabılar’ın piyasa sürüldüğü bilgisinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından doğrulanması paniğe yol açtı. Çok sayıda tüketici sayıları binlerle ifade edilen ayakkabılardan alıp almadıklarının endişesini yaşadı. Bakanlık tehlike içiren ayakkabı modellerinin fotoğrafını paylaştı.
19 bin 920 çift, 9 model ayakkabı cinsi eşyanın imha edilmeyerek yasadışı olarak iç piyasaya sürüldüğünü hatırlatarak bu ayakkabılardan 2368 çiftin mühürlenerek satışlarının durdurulduğunu, açıklandı. Vatandaş ayakkabı alışverişinden korkar oldu hatta aldığı ayakkabıların zehirli olup olmadığı kontrol etti. Panik giderek artarken Beytullah Yıldırım ve Hakan Ülker sayesinde 19 bin 460 çift ayakkabı farklı bir antrepoda tespit edildi.
BAŞARI BELGESİ VERİLDİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli , köy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı bir antrepodaki ayakkabıların imha esnasında eskileriyle değiştirildiğini tespit eden Yıldırım ve Ülker’i makamında kabul etti. Canikli mesleğe henüz başlayan aday muayene memurları Beytullah Yıldırım ve Hakan Ülker’i görevleri esnasında gösterdikleri hassasiyet ve dikkatli çalışmaları dolayısıyla tebrik etti.
Bakan Nurettin Canikli gayretli çalışmalarıyla kamu zararının önlenmesinde önemli katkı sağlayan memurları Devlet Memurları Kanunu’na göre başarı belgesi ile ödüllendirdi.
Türkiye- Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği 3. Toplantısı için Atina’da bulunan Canikli kaldığı otelde Türk gazetecilere konuştu. Başka bir depoda 19 bin 460 çift sağlığa zararlı kimyasal içeriği olan ayakkabı tespit ettiklerini açıklayan Canikli, "Henüz piyasaya sürülmemiş, imha edilmesi gereken, ama henüz imhası gerçekleşmemiş, piyasaya sürülmemiş ayakkabı ayrıca tespit edildi. Onların da en kısa zamanda imhası gerçekleştirilecek. Yaklaşık olarak 15 bin civarında sağlığa zararlı ayakkabıya el konuldu. Onlar imha edilecek. Diğerlerinin de peşindeyiz" dedi.
266 BİN TL CEZA
Söz konusu firmaya 266 bin TL ceza verildiğini söyleyen Canikli, firmanın piyasada olan 15 bine yakın ayakkabıyı toplaması, bedelini de iade etmesi gerektiğini anlatırken, "Bununla ilgili süre verildi. 10 gün içinde bunları toplayacağını ve bedelini ödeyeceğini ayrıca ilan etmesi gerekiyor" diye konuştu. Canikli, firmanın bunu yapmaması durumunda bakanlığın devreye gireceğini ve işlem bedelinin firmadan tahsil edileceği bilgisini de verdi.
Zehirli ayakkabıya benzer durumlarla karşılaştıklarını kamuoyuna yansımayan başka olayları da tespit ettiklerini söyleyen Canikli, "Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin bu kontrol yetkilerini kaldırdık. tekrar bu yetkiyi devlete devrettik. Bundan sonra antrepoların tüm denetim işlemleri, bakanlığımız elemanları tarafından yapılacak. Ay sonuna kadar bütün bu devir teslim işlemleri gerçekleştirilecek" dedi.
KARŞILAŞTIRILACAK
Bakan Canikli, tüm Türkiye’deki antrepolarda sayım yapılacağını ve kayıtlarda olması gereken eşyalarla mevcut eşyaların uyumlu olup olmadıklarının tespit edileceğini de sözlerine ekledi.
15 BİN AYAKKABI
Zehirli ayakkabıların satışta olmadığını ancak yasa dışı satışın mümkün olabileceğini söyleyen Bakan Canikli, şöyle devam etti:
Ürünlerin tamamı toplatılmış vaziyette. Sonuç itibariyle 15 bin tane ayakkabı, tehlike arz ediyor. Bu ilandan sonra ne kadarının satışta olduğunu, ne kadarının geri getirildiğini görmüş olacağız"
Zararlı ayakkabıların piyasaya sürülerek, bunların eskilerle değiştirildiğinin kesin olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Bu malların antrepolardan çıkarıldığı günlere ilişkin kamera kayıtları da kayıp. Kamera kayıtlarının çalındığını biliyoruz. Ben bizzat orada bulunan bekçiyle ve orda bulunan tüm görevlilerle görüştüm" dedi. Canikli çalma olayının orayı bilen, içeride bulunan birilerinin eliyle olduğu konusunda kanaati olduğunu ekledi.
Yaklaşık 3 bin ayakkabının bu firmanın raflarında bulunduğunu, ayakkabıların kim tarafından çıkarıldığını ıspat etmeye çalıştıklarını söyleyen Canikli, ellerinde önemli bir bilgi bulunduğunu anlatırken, "O saatlerde bir arabanın, 24’ü 25’e bağlayan gece saat 01.00 civarında bir aracın park ettiğini biliyoruz. O takip ediliyor şu anda" dedi.
Piyasadaki 400 binden fazla eşyayı denetlediklerini söyleyen Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oyuncaklardan, çocukların kullandığı emziklere kadar bir dizi eşya bu anlamda testten geçirildi. Bunların 30 binden fazlasına el konulmuş vaziyette. 5 yıl öncesine göre uygunsuz ürünlerin bulunması azaldı. Sürekli denetim ypıyoruz. Uygunsuz malların tespit oranı azaldı."