Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilere uyarılarda bulundu. Tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini belirten Yazıcı, "30 milyon abonesi olan bir şirket, her abonenin faturasına 1 lira fazla yazsa 30 milyon lira toplar. Bundan sizin haberiniz bile olmaz" dedi.
Bakan Yazıcı, tüketiciyi korumak için bütün bunlarla ilgili tedbirler aldıklarını söyledi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen Bakan Yazıcı, "Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı hususu, Bakanlığımızın görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecektir" diye konuştu. Bankaların faiz dışı gelirle ilgi avukatlık, mali müşavirlik ya da gümrük müşavirlik ücret tarifesi gibi bir çizelgelerinin olmasının yanlış olacağını düşündüklerini ifade eden Yazıcı, "Ücretlendirilebilecek hizmet türlerini BDDK belirlesin, alınacak ücretler de bankalar arası rekabetle belirlensin dedik" dedi.
"YALIN KART ALIN"
Yazıcı, kanun ile tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yapılmasının yasaklandığını belirterek, "Bankaların, kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan, sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda tüketicilerden ücret ya da masraf talep etmesi yasaklanmıştır" ifadesini kullandı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaklarını aktaran Yazıcı, böylece kredi kartı aidatı tartışmalarının sona ereceğini kaydetti. Yazıcı, şöyle devam etti: "Tüketici, isterse yalın kart (aidatsız kart) alabilecek."
"DOSYA MASRAFINI İCRAYLA GERİ ALDILAR"
Bankaların, kredi çeken vatandaşlardan tahsil ettiği 'dosya masrafları' yargıdan dönerken, bin 192 TL olan tüketici hakem heyeti sınırını aşan meblağlar ise heyete ve mahkemeye gitmeden tahsil edilebiliyor. Ankara'da iki tüketici dosya masraf bedellerini icra yoluyla tahsil etti. Avukat Mustafa Akıncı, bazı masrafların doğrudan icraya koyularak tahsil edildiğini söyledi. Akıncı, şunları kaydetti: "Yasal düzenleme gereği 1.192,52 TL'nin altında kalan miktarlar için hakem heyeti zorunlu. Bunun üzerinde kalan miktarlarda; tüketiciler icra takibi yolunu da seçebilirler."
"BANKALARIN KâRI YÜZDE 11.6 ARTTI"
Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, Ekim ayında 2012 sonuna göre yüzde 19.4 artarak 1 trilyon 636 milyar 94 milyon liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Ekim ayına ilişkin 'Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri'ni açıkladı. Kesinleşmemiş geçici verilere göre, sektörün aktif büyüklüğü, Ekim sonu itibarıyla geçen yılın sonuna göre yüzde 19.4 artarak 1 trilyon 636 milyar 94 milyon liraya çıktı. Sektörün dönem net kârı, Ekim'de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11.6 artış göstererek, 21 milyar 701 milyon liraya ulaştı!