Bakan Yazıcı, hazırlanan yeni Ticaret Kanunu ile girişimcilere önemli kolaylıklar getirildiğini belirterek, 'Bu kanunla biz Türk müteşebbisine otoban yaptık' dedi. Suriye sınırında bulanan Akçakale Sınır Kapısı'nın güvenlik nedeniyle kapalı tutulduğunu, aynı durumda bulunan diğer bazı sınır kapılarıyla birlikte şartlar normale dönünceye kadar bu kapıların faaliyet göstermeyeceğini söyledi.Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Swiss Otel'de düzenlenen ve şirketlerin toplantılarını elektronik ortamda yapmalarına imkan sağlayan 'Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) Tanımım Toplantısı'na katıldı. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Yakup Ergincan'ın da katıldığı toplantıda yeni ticaret kanunu ile birlikte uygulanmaya başlanan e-GKS uygulaması tanıtıldı.
Kapsamlı bir çalışmanın ardından uzman bir ekip tarafından hazırlanan ve uygulamaya başlanan yeni ticaret kanunu hakkında konuşan Bakan Yazıcı, kanunun Türk ticari hayatı ve girişimcileri için önemine değindi. Yazıcı, "Bu kanunun uygulanması Türk ticari hayatına ve Türk müteşebbisine önemli imkanlar sağlamıştır. Tabiri caizse biz bu kanunla Türk müteşebbisine otoban yaptık. Yani bu kanun Türk müteşebbisinin veya ekonomi hayatımızın aktörleri bakımından bir otoban konumunda." dedi.
Elektronik Genel Kurul Sistemi hakkında bilgi veren Yazıcı, bu sistemin uygulanması ile zaman ve mekan konusunda avantaj sağlanacağını ifade etti. Genel kurul toplantısına sadece bilgisayar ile uzaktan katılma imkanı doğduğunu belirten Yazıcı, "Zaman planlamasını yapabileceksiniz. Bu sistem ile ortak olduğunuz ya da sahip olduğunuz şirketin genel kurul toplantılarını yapabilirken, bunu elinizdeki bilgisayar ile yapabilme imkanına kavuşuyorsunuz." şeklinde konuştu. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) projesinin de tamamlanmak üzere olduğunu hatırlatan Yazıcı, "Sicil müdürlüklerindeki şirket bilgilerinin tamamı elektronik ortamda bir veri tabanı üzerinden iletiminin sağlandığı ve Türkiye'nin en yaygın veri tabanlarından dördüncüsü olan bu sistemi de tamamlamak üzereyiz. 238 sicil ticaret müdürlüğüne kayıtlı şirketlerin tamamı zaman kaybı olmaksızın güvenli bir ortamda depolanması ve iletimi sağlanacak." ifadesini kullandı.
Bakan Yazıcı, yeni ticaret kanun gereği limited ve anonim şirketlere ilişkin sermaye düzenlemesini de hatırlatarak 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermaye artışlarının tamamlanması gerektiğini söyledi. Yazıcı, "Sermayelerin limited şirketler bakımından 10 bin TL, anonim şirketler bakımından da 50 bin TL'ye çıkarılması zorunlu. Bu uygulamanın son günü 14 Şubat, unutmayın 'Sevgililer Günü'. Seviyorsanız şirketinizi sermayenizi tamamlayın, sevmiyorsanız o zaman tasfiye sürecine girer tasfiyelerini sağlarız." değerlendirmesinde bulundu. Basın mensuplarının sorularına cevap veren Yazıcı, yurtışına çıkış harçlarının kaldırılması konusunun askıda olduğunu söyledi. Harçların bütçeye yaklaşık 800 milyon TL'lik bir katkı sağladığını belirten Yazıcı, bunu kaldırmak durumunda onun yerine ikame edilecek gelirin de sağlanması gerektiğini ve dolayısıyla şu anda bu konunun askıda olduğunu ifade etti.
Ortak sınır kapısı uygulamasının Sarp Sınır Kapısı'nda Gürcistan ile uygulanmaya başlanacağını belirten Yazıcı, Akçakale Sınır Kapısı'nın kapatılması konusunu da değerlendirdi. Yazıcı, Suriye ile 8 sınır kapısı bulunduğunu, bunlardan bazılarının faal olduğunu diğerlerinin ise kapalı olduğunu hatırlattı. Kapalı tutulma konusunun güvenlik nedeniyle gerçekleştiğini belirten Yazıcı, "Suriye'de iç çatışmalar nedeniyle bu sınır kapılarında azami düzeyde bir güvenlik sözkonusu. Akçakale'de öyle Karkamış'ta da öyle. Bunlar kapı kapama değil de güvenlik nedeniyle kapıdaki faaliyetlerin durdurulmasıdır." dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş da güncel ekonomik olaylara ilişkin bir değerlendirme yaptı. Ekonomik politikalarda Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı'nın Mayıs ayında yaptığı konuşma ile yeni bir döneme girildiğini hatırlatan Ertaş "FED tahvil alımlarında yeni bir kesinti için duyuru yaptı. Öyle anlaşılıyor ki bu süreç 2014 yılı boyunca devam edecek. Yeni dönem daha düşük likidite ve daha yüksek faiz oranlarına dayalı bir politika tercihlerine dayanmaktadır. Son 5 yılda FED tarafından parasal genişlemenin boyutu 2 buçuk trilyon dolar olduğunu düşündüğümüzde bu devasa büyüklüğün etkisi hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde etkisi oldukça büyük oldu. Tüm ülkelerde bir baskı unsuru oluşturdu. Faiz, kur ve borsa endeskleriyle geçmiş dönemleri kıyasladığımızda oldukça volatif bir dönemi başlattı. Küresel piyasalarda kriz öncesinde olduğu gibi normalleşmeye geçişin birkaç yıl süreceğini tahmin ediyoruz.Bunun anlamı da bunun bir kaç süreceği ve bizlerin buna hazırlıklı olması gerekliliğidir." dedi.(sabah)