Bankalar Güneş Enerjisine Kredi Vermekte İsteksiz

İtalyan Energie Nuove SRL Teknik Müdürü Luca Mazzanti, Türkiye’deki bankaların güneş enerjisi sistemlerini kredilendirmede isteksiz davrandığını söyledi.

İtalyan Energie Nuove SRL Teknik Müdürü Luca Mazzanti, Türkiye’deki bankaların güneş enerjisi sistemlerini kredilendirmede isteksiz davrandığını söyledi. İtalya’da da aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Mazzanti, “Bankalar, 1 -2 yılda güneş enerjisini önemini anlayacak. Nitekim biz de projemizin finansmanını İtalyan değil, Avusturya bankasından bulmuştuk. Müşterinin konumu kredilendirmede etkili. Faiz oranları yüksek. Çatı üzerindeki tesise kredi veren banka, çatının kullanım hakkını bile istiyor. Ancak doğru proje ile banka kredisi de ödenir.” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu, güneş enerjisi konusunda teknik şartname hazırlama ve finansman temini sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları, yatırım yapmak isteyen firmalara yönelik ‘Fotovoltaik Tesislerde Teknik ve Finansman Kriterler’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan İtalyan Energie Nuove SRL Teknik Müdürü Mazzanti, fotovoltaik sistemler hakkında bilgi verdi. Mazzanti, güneş enerjisi yatırımlarında projelerin teknolojik ve ekonomik açıdan verimli olacak şekilde yapılması, işletme sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı mutlaka sigorta ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Güneş enerjisi panellerinin 30-40 yıl arasında üretim yapması gerektiğini dile getiren Mazzanti, “Her yerde aynı özellikteki paneli kullanamazsınız. 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda her derece için binde 5 verim kaybı yaşanıyor. Panellerdeki enerjiyi doğru akımdan alternatif akıma çeviren inverterlerdeki arıza sistemin durmasına neden olur. Büyük kapasiteli bir inverter yerine küçük kapasiteli çok inverter tercih edildiğinde sadece arızalanan inverter kadar üretim kaybı yaşanır, ancak onun da bakım maliyeti fazladır. Panellerin konulduğu kaideler sıcak daldırma galvaniz olmalıdır. Montaj sadece iki demir parçasının birleştirilmesi değildir, özenle yapılmalıdır. Malzeme seçimi kadar uygulama yapılacak çatının yapıldığı malzeme, taşıma ve rüzgar kapasitesi de çok önemlidir. Projenin ihtiyaçlara ve tesisin kurulacağı yerin özelliklerine göre doğru yapılması çok önemlidir. Yıllık bakımlar bizzat üretici firmalar tarafından garanti altına alınmalıdır. Sadece kullanılan parçaların garantisi yetmez, malzeme ve üretim kayıpları, sistemin bütünü sigorta kapsamına alınmalıdır.” diye konuştu.

İZMİR YENİLENEBİLİR ENERJİDE AVANTAJLI

EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi, Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı Hüseyin Vatansever de İzmir’in yenilenebilir enerji açısından avantajlı olduğuna dikkat çekti. EBSO’nun üretimin temel kaynağı olan enerji konusunda farklı bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Vatansever, bu kapsamda sanayici-kamu-yerel yönetim-üniversite-STK ve diğer ilgili kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla ‘Yönetim Kurulu Çalışma Grupları’nın oluşturulduğunu aktardı.

Vatansever, enerji konusundaki gelişmelerin yakından izlenerek gerekli araştırmaların yapıldığını, sanayicilerin bilgilendirildiğini anlattı.
Enerji kümesi olarak faaliyet gösteren EBSO Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu’nun öncelikli konularından birinin yenilenebilir enerji olduğu bilgisini veren Vatansever, şunları ifade etti: “Türkiye’de güneş enerjisi potansiyeli ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’ndeki çalışmalara bakıldığında, Ege Bölgesi, yılda 2 bin 738 saat güneşlenme süresi ile Türkiye’nin en avantajlı ilk 5 bölgesi arasında yer alıyor. Fotovoltaik sektörünün İzmir ve ülkemizde hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu gelişmeye paralel olarak yerel ölçekte fotovoltaik güç sistemlerine ilişkin bilgi birikiminin arttırılması, ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesi ve ayrıca uluslararası pazarda da rekabet edilebilirliğinin sağlanmasının son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz.”
CİHAN