Başakşehir Belediyesi, 2011 depreminin vurduğu Van ve çevre köylerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarının tamamladı.
Van köylerinin ayağa kaldırılması için bölge köyleri İstanbul’un 26 ilçe belediyesine zimmetlenmişti. Belediyelerin yardım malzemeleri 77 tırla bölgeye ulaştırılmıştı. Bunlardan Başakşehir’in sorumlu olduğu Van iline bağlı Sabanbüken, Yılanlı ve Yünören köylerinin okulları, çevre duvarları yenilendi.
Başakşehir Belediyesi, hasar gören alanların tamirini tamamladı. Cuma namazının ardından yapılan törenle de cami, taziye evleri ve minareyi açtı.
Yünören köyünde yapılan açılış törenine Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Kartoğlu, Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, Bitlis İl Emniyet Müdürü Sadedtin Akgüç, İl Jandarma Komutanı Nurettin Alkan, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ve Köy Muhtarları ile çok sayıda köy sakini katıldı.
Törende söz alan Vali Karaloğlu, " Van ve Erciş depreminden sonra dünya tarihine yazılacak bir başarı elde edildi. Depremden önce birileri kafaları karıştırıyordu. Akıllarda soru işaretleri bırakıyordu. Ama Van depreminden sonra 75 milyon vatandaşın her ferdi soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Bu depremden bu kadar hemen çıktıysak bunun sebepleri var. Dünyada en süratli müdahale edilen doğal afet Van Depremi’dir. Bunun baş mimarı ise Recep Tayyip Erdoğan’dır. Deprem, faylar arası enerjiyi çıkarıyor ama bizim gönül bağlarımız arasında gizli kalmış kardeşlik ve muhabbet enerjisini ortaya çıkardı. 75 milyon, Van için kenetlendi. Depremin olduğu saatte Başbakana hastalık teşhisi konulmuştu. Doktorları ameliyat olması gerektiğini söylemişti. Ama o doktorlarını dinlemedi ve depremin hemen ardından Erciş’e gelerek duruma müdahale etti ve ilk kriz toplantısını da Van'da yaptı. Van'ın bugünlere gelmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum. " dedi.
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise "Değerli kardeşlerim, buraya cami ve taziye evi yaptık, bitti demek doğru değil. Daha önce belediyeler olarak, Avrupalı belediyelerle kardeş belediye protokolü imzalardık. Bundan sonra kendi belediyelerimizle, köylerimizle imzalarız.” ifadelerini kullandı.
Yünören, Sabanbüken ve Yılanlı‘yı ‘kardeş köy’ ilan edip, eksiklerini belirlemeye odaklandıklarını aktaran Uysal, bunu kardeşlik hukuku gerektirdiği için yaptıklarını belirtti.
Yapılandırma kapsamında Yünören köyünde bulunan kömürlüklerde duvar çatlakları ve sehim oluştuğu belirlendikten sonra çalışmalara başlayan belediye ekipleri, kömürlükleri yenileyerek hizmete sundu. Yine aynı köyün öğretmen lojmanının tadilatları yapıldı. Başakşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, toplam kullanım alanı 175 metrekare olan ve yıkılmaya yüz tutan Yünören köyü camiinin yerine depreme dayanıklı cami ve taziye evi, Yılanlı’da hasar gören cami şadırvanı, Sabanbüken’de ise okul bahçe duvarı inşa etti. Ayrıca taziye evi ve bir adet çocuk oyun grubu yaptı. Yılanlı’da yer alan mevcut caminin boyası ve çevre duvarları ile eksik olan minaresi yenilendi. Yine aynı köy içerisinde bulunan ve hasar gören öğretmen evinin iç tadilatı da bitirilerek kullanıma uygun hale getirildi.
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Başkan Yardımcısı Yasin Kartoğlu’nun plaket ile ödüllendirildiği törenin ardından katılımcılar, DAKA projesi dahilinde inşa edilen mandıra alanı dolaştı. Sonrasında inci kefali göçü festivalini açmak için köyden ayrıldı. Festivalde ince kefallerin tuzlu ve sodalı sudan, temiz suya geçerek buraya yumurtalarını bırakma mücadelesine tanıklık etti.
CİHAN