28 Şubat sürecinde başörtüsü taktığı gerekçesiyle meslekten atılan Melek Yılmaz, Erzurum 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme ihraç kararını onadı. Danıştay temyiz incelemesinde kararı bozarak başörtüsünün memurluktan ihraç nedeni olamayacağına hükmetti. Danıştay, kararında Melek Yılmaz'ın 10 yıllık özlük haklarının iadesine karar verdi. Yerel mahkemenin uymasıyla hukuk süreci tamamlanan karar kesinleşti.
SON DAVAYA ÖRNEK OLDU!
28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu gerekçesiyle öğretmenlikten atılan Gülşen Demir'in davasında da benzer bir karar aldı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği davayı temyize götürdüğü için bu karar kesinleşmedi..
AİHM KARARINA UYULMADI
Danıştay Melek Yılmaz davasında başörtülülere memurluk yolunu açan kararı 2011'de verdi. Geçtiğimiz günlerde yerel mahkemenin karara uymasıyla sonuçlanan hukuk mücadelesi şöyle gelişti: Melek Sima Yılmaz, 2000 yılında görev mahallinde başörtüsü ile görülmesinin ardından hakkında soruşturma açılarak devlet memuriyetinden çıkarıldı. Açtığı dava aleyhine sonuçlanan Yılmaz, iç hukuk yolları tükenince 2005'te davayı AİHM'e taşıdı. Adil yargılanma yapılmadığı gerekçesi ile AİHM Türkiye'yi mahkum etti.
AİHM kararına uymayan Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Yılmaz'ın memuriyetten çıkarılma cezasını yine hukuka uygun bulunca karar temyiz edildi.
ÖZLÜK HAKLARI FAİZİYLE...
2011 yılında Danıştay 12. Dairesi ise özgürlüklerden yana tavır alarak Erzurum 1. İdare'nin kararını bozdu. Daire, 'Başörtüsünün memurluktan çıkarılma nedeni olamayacağına' hükmetti. Dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Erzurum 1. İdare Mahkemesi ise bu kez Danıştay kararına uydu. Mahkeme işlemin iptaline ve işlem nedeniyle yoksun kalınan mali ve özlük haklarının ilk davanın açıldığı tarih olan 09.02.2001'den itibaren işletilecek yasal faiziyle davacıya ödenmesine karar verdi. Böylece ilk kez Danıştay kararıyla Türkiye'de ilk defa memuriyette başörtüsüne yargıdan vize çıktı.
EMSAL KARAR 2 YIL ÖNCE
Danıştay, Melek Yılmaz davasında verdiği kararı emsal kabul ederek benzer dosyalarda da uyguladı. 28 Şubat sürecinde öğretmenlikten atılan başörtülü Gülşen Demir'in de haksızlığa uğradığına hükmetti. Davalı taraf adına MEB Hukuk Müşaviri Osman çelik, kararı temyiz ederek Danıştay Dava İdareler Kurulu'na taşıdı. Bu dava, henüz yargı süreçlerini tamamlamadı.
Çelik'in ilk vukuatı değilmiş!
Danıştay'ın, öğretmen Gülşen Demir'in göreve dönmesi ile ilgili kararına itiraz ettikten sonra görevden alınan MEB Hukuk Müşaviri Osman Çelik'in, 28 Şubat sürecinde başörtülüleri memuriyetten çıkaran Yüksek Disiplin Kurulu üyesi olduğu ve birçok öğretmen ile birlikte, Melek Sima Yılmaz'ın da görevden alınması ile ilgili kararda da imzası olduğu ortaya çıktı!