Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, geçtiğimiz günlerde Ergenekon Davası’nda alınan kararlar gereği AK Parti’nin para cezası aldığı ‘Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak’ tespitinin boşluğa çıktığını dile getirmişti. Kuzu, “Deliler bitmiş ve geçerliliğini yitirmiştir. Bu da yargılamanın iadesini gerektirir. Bizim vereceğimiz bir dilekçe ile Anayasa Mahkemesi bu davayı tekrar görebilir” diye konuşmuştu. Kuzu’nun açıklamasına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan da destek gelmişti..
Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açılması gerektiğini söyleyen Kuzu, dava sırasında yargılananlardan birinin de kendisi olduğunu hatırlattı. Kuzu, “Partinin ne kadar deli saçması delillerle kapatılmaya çalışıldığı görüldü. Başsavcı tamamen uyduruk kaydırık delillerle bu davayı açmış. Dönemin Başsavcısı görevini kötüye kullanmaktan yargılanabilir. Savcılar harekete geçebilir. Yüzde 47 almış bir iktidar partisine böyle keyfi dava açılamaz. Bu rezilliktir. Bu tam olarak görevini kötüye kullanmaktır” dedi.
VATAN’a konuşan Kuzu, “Siz başvuru yapacak mısınız?” sorusunu, “Yazılı, sözlü olarak yapmak fark etmez. Ben buradan duyuruyorum. Savcılar harekete geçebilir” diye konuştu.
Davanın Yargıtay kararı kesinleştikten sonra açılabileceğini belirten Kuzu, AKP’ye verilen para cezasının da böylece ortadan kalktığını söyledi. Kuzu, “Paranın geri verilmesi lazım. Ama burada para meselesi ayrı bir mesele. Önemli olan biz laikliği, insan haklarını savunan, başörtülünün hakkını savunan, Alevi açılımı yapmış, Dersim meselesini açan bir partiyiz. Laikliği hiçbir zaman hedef olarak görmemiş bir partiyiz.Tarihte bunlar üzerimizde kalsın istemiyoruz” diye konuştu.
Kuzu, “RP ve FP’de aynı şekilde verilen kararlarla kapatılmıştı. Onlar da iade-i itibar için dava açabilir mi?” sorusunu da, “Belki doğabilir. Ama şu an bu partiler kapatıldığı için onlarla alakalı tüzel kişilik bitmiş vaziyette. Kimin dava açacağı önemli. Geçmişe çok gitmez gibi geliyor bana. Çünkü süreci fiilen kim üstlenecek? AİHM, RP ve FP’nin kapatılma kararını onayladı. Ama mesela 28 Şubat’la alakalı, ‘o o gün mağdur olanlar dönsün’ diye bir karar çıkarıldı. Belki bu yeni delil olarak görülebilir. Ancak tekrar edeyim, Bu kamu davasıdır. İstese bugünkü Başsavcısı, 28 Şubat’la ilgili yenei düzenleme çıkarsa yapabilir” diye yanıtladı.
İnternet siteleri delil olmuştu!..
Anayasa Mahkemesi’nin 2008 yılında AKP’ye “laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu” gerekçesiyle verdiği Hazine yardımının kesilmesi cezasıyla sonuçlanan davanın yeniden görülmesi gerektiği görüşünün en önemli dayanağını, kapatma davasının iddianamesinde delil olarak gösterilen bazı haberlerin, Ergenekon davasında yargılamaya konu olan hükümet aleyhine oluşturulmuş kara propaganda amaçlı internet siteleri oluşturuyor. Genelkurmay’ın 1999 yılından itibaren bu tür siteleri oluşturduğu 2009 yılında Taraf gazetesindeki haberle ortaya çıkmıştı. Bu tarihten sonra da yeni bir “İnternet Andıcı” ile 4 site daha kurulduğu yönündeki iddia, dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un müebbet hapis cezası almasıyla sonuçlanan yargı sürecini başlatmıştı. Bu sitelerdeki haberlerin Yargıtay Başsavcılığı tarafından hazırlanan kapatma davasının iddianamesinde yer bulduğu iddiası, Ergenekon davasındaki mahkumiyetlerin ardından, kapatma davasının yeniden açılmasını gündeme getirdi.