Bayburt'ta Gönül Elçileri Projesi kapsamında 6 ayda 361 kişi gönül elçisi oldu. Proje ile Bayburt'taki kimsesiz çocukların koruyucu aileler yanında aile ortamında barındırılması hedefleniyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Toplumun Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi'nin Bayburt tanıtım toplantısına katılmak üzere Bayburt'a geldi. Asan, Bayburt Valiliği’ni ziyaretten sonra Şair Zihni Kültür Merkezi’ndeki Gönül Elçileri Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Palan burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen, Bayburt’ta ise Vali Hasan İpek’in eşit Gülten İpek önderliğinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi kapsamında Bayburt’ta yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Palan, projenin başlamasından bu yana geçen 6 ay içerisinde Bayburt’ta 361 kişinin gönül elçisi olduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan ise konuşmasına "Bizler vakıf kültürü ile yetişim, insana hizmeti tüm insanlığa hizmet olarak gören eşsiz bir medeniyetin mirasçılarıyız. Tarihimiz bunun binlerce örneğiyle dolu. Biz insana hizmeti sevda olarak gördük. Kalbinde insan sevgisi olmayanın ne kendisine ne de başkasına faydasının olacağına inandık." sözleri ile başladı. Yeni bir bakanlık olmasına karşın genel müdürlükleriyle bütün Türkiye’ye hizmet götüren bir bakanlık olduklarını ifade eden Asan, şunları söyledi: "17 bin çalışanız olmasına karşın bizim toplumun desteğine, gönüllülere ihtiyacımız var. Şu anda bizim gönül elçilerimiz Türkiye genelinde 583 bin kişi. Gönül elçileri projesinin amacı biz destek verenlerin gücünü biraz daha organize hale getirerek devletin soğuk yüzü engeli varsa onu ortadan kaldırmaktır. Bu projemizin hamisi de Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan’dır. Çok büyük destek verdi bize. İllerde de valilerimizin değerli eşleriyle başarıyla bu projeyi devam ettirmekteyiz."
Gönül Elçileri Projesi kapsamında ilk projenin "Koruyucu Aile" olduğunu anımsatan Asan, "Koruyucu aile ile ilgili çok şey bilinmiyordu Türkiye’de. Son zamanlarda gazetelerde Müslüman Türk çocuklar Alman ailelere veriliyor gibi haberleri hepiniz duydunuz. Bunun nedenini sorduğumuzda da aldığım cevap şu oldu: 'Türklerden başvuru yok koruyucu aile için.' Biz sevgi evlerimizle, çocuk evlerimizle, yeni sistemlerimizle çocuklarımıza, çok güzel, çok kaliteli hizmet götürüyoruz. Eksik olan şey ise aile sıcaklığı. Bunu ancak bir aile verebilir. Koruyucu aile de çocuğa bakma kapasitelerini yitirmiş olan ailelerin çocuklarını belli bir süre o aile kendini doğrultana, düzeltene kadar ve çocuk kendi ayakları üzerine durana kadar o çocuğa sıcak bir aile ortamı yaratma müessesidir. Bu bizim kültürümüzde de var. Biz bu projeyi farkındalık oluşturmak için başlattık." diye konuştu. 0-6 yaş arasındaki bebekler için koruyucu ailenin önemli olduğunu anlatan Asan, aile sıcaklığı alamayan bu bebeklerin zeka gelişiminin de olmadığını kaydetti.
500’e yakın grubunun koruyucu aileyi anlattığını belirten Asan, şu anda Türkiye genelinde 2 bin 995 koruyucu aile başvurusu bulunduğunu, 997 çocuğun ise gönül elçilerinin oluşturdukları 4 aylık farkındalık çalışması ile bir aile yanına yerleştiğini ifade etti. Bayburt’ta çocuk yuvası olmadığı için Gönül Elçileri Projesinin ikinci projesi olan Kadınların Güçlenmesi için Kadınlara 2. Şans Projesini başlattıklarını dile getiren Asan, bu projenin eğitimi yarıda bırakan kadınların eğitimlerini kaldıkları yerden devam etme projesi olduğunu, bunun da Bayburt’ta çok başarılı olduğunu anlattı. Eğitim için geç kalınmadığının üzerinde duran Asan, Ankara’da yaşadığı deneyimlerden örnek vererek yaşam boyu öğrenmenin devam ettiğini, Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin bu süreçte önemli rol oynadığını belirtti. Kadını güçlendirmenin aile güçlü kılacağını belirten Asan, güçlü aileye giden en kısa yol kadını güçlendirmek olduğunu anlattı. Asan başta Vali Hasan İpek’in eşi olmak üzere toplantıya destek veren herkese teşekkür etti.
Bayburt Valisi Hasan İpek ise ilk defa Bayburt’ta pilot olarak uygulanacak Kadınlara 2. Şans Projesi için kurumların hazır olduğunu belirterek, gayretlerinden dolayı eşi Gülten İpek’e teşekkür etti. Bayburt’un bu proje ile Türkiye’de anılacağını kaydeden Vali İpek, projenin kadınlar için gerçek bir şans olması temennisinde bulundu.
Ardından Bakanlık müşaviri Aygül Fazlıoğlu tarafından, Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri 2. Bileşen: Kadın ve Güçlenme sunumu yapıldı. Bakanlıkta Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Vekili Amber Türkmen ise okumak isteyen bir vatandaşın duygulu mektubunu okuyarak gönül elçilerinin öneminden bahsetti.
Bitlis’ten gelen öğrenci grubu, Bitlis ili Güroymak ilçesinde kız çocuklarının okulu bırakma nedenlerinin tespiti ve bu nedenler üzerinde ailenin ve toplumsal faktörlerin rolü üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Uzmanlar Özel Eğitim Merkezi engelli öğrencileri tarafından gerçekleştirilen müzik sunumları ise ayakta alkışlandı. Bayburt, Aydıntepe, Demirözü’ndeki gönül elçilerine teşekkür plaketleri verildi. Daha sonra Memnune Evsen Huzurevi'nde kalan yaşlıları ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Aslan Dağı mesire ve piknik alanında gönül elçileri ve halkın katılımı yaklaşık 300 aile piknik yaptı. CİHAN