Bayılma, Öksürük Ve İdrar Kaçırma Kalp Hastalığınızın Belirtisi Olabilir

Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, nefes darlığı, bayılma, halsizlik, öksürük ve gece sık idrar kaçırmanın ciddi kalp hastalığının belirtileri olabileceğini söyledi.

Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, nefes darlığı, bayılma, halsizlik, öksürük ve gece sık idrar kaçırmanın ciddi kalp hastalığının belirtileri olabileceğini söyledi.

Kalp hastalıklarının en önemli belirtilerinden biri olan göğüs ağrısı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tuba Bilsel, “Göğüs ağrısı basit bir gaz sancısından, hayati tehlikesi olan kalp krizi veya kalpten çıkan tüm vücuda kanı taşıyan aort damarındaki yırtılmaya kadar çok çeşitli nedenlerle olabilir. Bu ağrı eforla oluşuyor, göğsün ortasında baskı şeklinde hissediliyor, 2 dakikadan daha uzun sürüyor ve dinlenmekle 5-10 dakika içinde geçiyorsa hekime başvurmak gerekir.” dedi.

Göğüs ağrılarının, göğüs duvarında iki taraflı, daha çok sol taraf olmak üzere kollara boyun ve çeneye yayılma eğiliminde olduğunu belirten Bilsel, “Bu ağrılar az sıklıkla da olsa sol kürek kemiği ve omuz bölgesine yayılabilir. Bazen sol koldan başlayıp göğse yayılır ya da sadece sol kolda hissedilebilir. Ancak kalp krizinde genellikle istirahat halindeyken aniden göğüste ağrı şeklinde ortaya çıkar. Ağrı genellikle şiddetli ve 20 dakikadan daha uzun sürelidir. Beraberinde bulantı, kusma, soğuk terleme, baş dönmesi, göz kararması ve nefes darlığı da olabilir.” diye konuştu.

Göğüste duyulan kalbe ait ağrıların bir kısmının kalp zarı hastalıklarıyla ilişkili olduğunu söyleyen Bilsel, “Bu ağrı devamlıdır nefes alıp vermekle, göğsün hareketleriyle artar. Genellikle ateş, nefes darlığı ve çarpıntıyla birlikte görülür. Göğüste duyulan kalp ve damarlara ait başka bir ağrı da, aort damarı yırtılmalarında görülür. Bu durumda ağrı çok şiddetlidir. Hastada ağrıyla birlikte terleme, morarma ve kan basıncında düşme, fenalık hissi, bayılma, kol ve bacaklarda morarma görülebilir. Ana akciğer damarı ve dallarının bir pıhtı sonucu tıkanmasında da göğsün ortasında şiddetli bir ağrı olur. Ağrıyla beraber öksürük, kanlı balgam, terleme, çarpıntı ve morarma vardır.” ifadelerini kullandı.

Nefes darlığının kondisyonu düşük, hareketsiz yaşam tarzı olan veya kilolu kişilerde hafif eforla olabildiği gibi çok çeşitli solunum sistemi hastalıklarında ve kansızlıklarda da görülebileceğini aktaran Bilsel, “Kalp hastalıklarında görülen nefes darlıkları genellikle eforla ortaya çıkar, dinlenmeyle geçer ve hasta nefes darlığını elini göğsüne koyarak lokalize edebilir. Bunun yanı sıra kalp yetmezliklerinde gece gelen ve uykudan uyandıran nefes darlıkları olabilir. Genellikle hasta uykuya daldıktan 2-4 saat sonra başlar ve hasta hava açlığı ile pencereleri açar. Nefes darlığıyla birlikte öksürük de görülebilir. Hasta oturunca ya da ayağa kalkınca 15-30 dakika içinde nefes darlığında tedricen azalma olur.” dedi.

Bayılmayı sıklıkla beyin kan akımındaki azalmaya bağlı birdenbire bilinç kaybı olup yere yığılma ve kısa bir süre sonra kendine gelme hali olarak ifade eden Bilsel, şunları söyledi: “ Bayılma son derece ciddi bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği gibi diğer çok sayıdaki daha az ciddi sebeplerden de kaynaklanabilir. Kalp hastalıklarına bağlı bayılmalar genellikle ani, 1-2 saniye içinde gelişir ve kısa sürelidir. Kalp kası hastalıklarında, çok hızlı ve uzun süren ritim bozukluklarında, kalp hızının aniden çok yavaşlamasında, doğumsal kalp hastalıklarında bayılmalar olabilir.”

Kalp hastalıklarında görülen öksürük genellikle kalp yetmezliğine veya kalp kapak hastalıklarına bağlı olabileceğini söyleyen Bilsel, “Hırıltılı solunum, çarpıntı ve nefes darlığı genellikle beraberdir. Öksürük genellikle kuru ve geceleri olmaya meyillidir. Öksürükle beraber köpük şeklinde ve taze kan içeren balgam olabilir. Yine geceleri uykudan uyandıran ve kalkıp oturmakla geçen öksürük kalp yetmezliği belirtisidir.” hatırlatmasında bulundu.

Gece sık idrar kaçırmanın da kalp yetmezliğinin sık bulgularından birisi olduğunu sözlerine ekleyen Bilsel, “Kilo kaybı kalp yetmezliğinin ileri dönemlerinde görülebilen şikayetlerdir. Bulantı kusma akut kalp krizinde sıklıkla olur.” ifadelerini kullandı.

CİHAN