İtalya siyasetinin 20 yılına damga vurmuş olan Silvio Berlusconi'nin siyasi hayatını bitirme yolundaki ilk karar verildi. İtalya Senato Komisyonu, sahibi olduğu Mediaset şirketinde vergi yolsuzluğu yaptığı gerekçesiyle 4 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski başbakanın senatörlüğünün düşürülmesini öngören yasanın uygulanmasını kabul etti. Bu önerinin, Senato Genel Kurulu'nda da oylanması gerekiyor.
Merkez sağ-sol koalisyonunun ikinci ortağı, Özgürlükçü Halk Partisi (PDL) lideri Silivo Berlusconi'ye bir kötü haber daha geldi. 23 senatörden oluşan Senato Komisyonu, 5 saati aşkın süren görüşmeler sonunda oylama yaparak, 77 yaşındaki deneyimli siyasetçi Silvio Berlusconi'nin senatörlükten azledilmesine yönelik tasarının uygulanmasını uygun gördü. Bu karara, çoğunluk oyuyla varıldığı belirtildi.
Oylama, Mario Monti liderliğindeki bir dönem önceki teknik hükümetin Adalet Bakanı Paola Severino'dan adını alan 'Severino Yasası' gereği yapıldı. Buna göre; 2 yılı aşkın ceza almış olan parlamenterlerin siyaset yapamamalarına ilişkin kaderi, Senato'da belirleniyor.
Kararın kesinleşmesi için ise Senato Genel Kurulu'nun da onayı gerekiyor. Bu nedenle komisyon, 20 gün içerisinde bu önerisini genel kurula sunacak.
SEVERİNO YASASI UYGULANAMAZ
Bu önemli adım üzerine ülke siyasetinin renkli siması Berlusconi'nin partisi PDL'den tepkiler de gecikmedi. Partiye üye senatörler, Severino Yasası'nın Berlusconi için uygulanamayacağını, buna gerekçe olarak da, suç tarihinden sonra bu yasanın yürürlüğe girmiş olmasını gösterdi.
PDL Senato Grup Başkanı Renato Schifani ise, "Beklediğimizden daha kötü. Karar belgesi zaten çoktan hazırlanmıştı" dedi. Kararı, siyasi bulan Schifani, "Tamamen Berlusconi'ye yönelik öfke ve önyargı üzerine kuruldu" dedi.
Bu gerekçelerle Berlusconi, azledilmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını açıklamıştı. Berlusconi, bu sonuca varılmaması için de Enrico Letta liderliğindeki hükümeti düşürme tehdidinde bulunmuşsa da geniş tabanlı koalisyon güven oyu almayı başarmıştı..