Beyannamede sınır düştü!!

Gelir Vergisi Tasarısı Meclis’e gönderildi! 3. çocuğa %10 indirim!..

Tasarının ilk halinde 160 bin TL olan beyanname verme sınırı 120 bin TL’ye çekildi.

Hükümetin yıllardır üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi Tasarısı dün Meclis’e gönderildi. 210 maddeyi aşan Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu’nu birleştirerek 92 maddeye indiren tasarı, Türkiye’de vergi sistemini de silbaştan değiştiriyor. Tasarı ile ilgili bazı maddeler daha önce kamuoyuna yansımış ve tartışılmıştı..

Limit düştü!!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir ve Vergisi Reform Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Maliye Bakanlığı bünyesinde kamunun, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, uzmanların uzun bir süredir çalışmalarıyla hazırlanan tasarının detaylarının yasama sürecinde daha kesinlik kazanacağını belirtmişti. Dün son şeklini alan tasarıda beyanname verme limitinin 160 bin TL’den 120 bin TL’ye çekildiği görüldü. Yıllık geliri 120 bin TL’nin üzerinde olan yaklaşık 180 bin kişi Vergi Dairesi’ne gidecek ve doldurduğu beyannameyi verip birer mükellef haline gelecek. İşte tasarıda göze çarpan yenilikler...

Jestiyon ve prim vergi kapsamında

Tasarıda üzerinden vergi alınacak tutarı belirlemek üzere yeniden getirilen ücret tanımı da radikal değişiklikler içeriyor. Ücret her türlü para ve ayınlar ile sağlanan para ve her türlü menfaatler olarak tarif edildi. Böylece ücret tanımı dışında kalan ve vergilendirilmeyen komisyon, jestiyon gibi ödemeler de ücret kapsamına, yani vergi kapsamına alınmış oldu.

Vergi cennetlerine darbe!

Tasarıdaki düzenlemeyle vergi cennetlerine vergi darbesi geldi. Buna göre zararlı vergi rekabetine yolaçan ülkelere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılabilemesine imkan sağlanıyor. Bu kapsamda sözkonusu ülkelerde yerleşik gerçek veya tüzel kişilere çeşitli adlar altında yapılacak ödemelerin, Türkiye’deki vergi matrahını azaltmasına engel olunacak. Ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi yapılacak.

Üçüncü çocuğa %10 vergi indirimi yapılacak

ÜÇÜNCÜ çocuk için şu anda yüzde 5 olan vergi indirimi tasarıyla yüzde 10’a çıkarılıyor. Vergi indirimi sistemi halen, ücretin elde edildiği yılın başında geçerli olan asgari ücretin yıllık tutarının mükellefin kendisi için yüzde 50’si, çalışmayan eşi için yüzde 10’u, çocukların herbiri için ayrı ayrı olmak üzere ilik 2 çocuk için yüzde 7.5’u ve üçüncü çocuk için de yüzde 5’i kadar uygulanıyor. Tasarıda bu oran 3. çocuk için yüzde 10’a çıkartılıyor. Ayrıca kreş ve anaokulu faaliyetinde bulunacak kreş ve anaokuluna ilişkin kuruluş ve yapım giderlerinin tamamı vergiden indirilebilecek.

Sınır indi 180 bin mükellef geliyor

Taslakla getirilen en kritik değişikliklerden birini istisnalara sınır getirerek beyanname verecek kişi sayısının artırılması olacak. Beyanname vermek ve vergi ödemek için belirlenen eşik değer tasarının Başbakan Erdoğan’a sunulduğunda 160 bin liraydı. Buna göre 126 bin kişinin beyanname vermek zorunda kalacağı hesaplanıyordu. Ancak bu eşik değir Başbakan’ın talimatıyla daha da indrilerek 120 bine çekildi. Böylece beyanname verecek kişi sayısı 180 bine çıktı.

Kentsel ranttan pay alınacak

Kentleşme ile değeri yükselen arsaların satılması veya üzerine bina inşa edilmesi durumunda elde edilecek kazançların kayıt altına alınarak vergilendirilmesi sağlanacak. Yasa kazancın nasıl hesaplanacağına ve vergisinin hesaplamalarına ilişkin detaylı tarif yapıyor. Artış hesabında temel kıstas emsal değeri olacak. Ayrıca emsal kira bedelinden daha düşük bedelle başkalarının kullanımına bırakılan mal ve hakların kira bedellerinin tespitinde emsal kira bedeli esas alınacak.

Köy düğünündeki davul zurnacıya istisna var

Hemen her türlü kazancı vergi kapsamını alan, istisna ve muafiyetleri büyük ölçüde kaldıran tasarıda bir istisna hükmü dikkat çekiyor. Köylerde ve nüfusu 2.000’i aşmayan yerlerde düğün ve benzeri toplantılarda müzik icra edenlerin bu faaliyetlerine ilişkin kazançları gelir vergisinden müstesna olacak. Bu hüküm Maliye çevrelerinde ‘Neşet Ertaş istisnası’ olarak yorumlandı. Ayrıca nüfusu 2.000’in altındaki yerlerde arzuhalci, rehber, ebe, sünnetçi, sağlık memurları ve hayvan sağlık memurlarının kazançları da vergiden istisna olacak!..