Başbakan Tayyip Erdoğan'ın devletin zirvesinin kullandığı ve sır niteliğinde konuşmaların yapıldığı kriptolu telefonların da dinlendiğini açıklamasının ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu TÜBİTAK'la ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda dava açılabileceği öğrenildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TÜBİTAK'la ilgili iki aşamalı soruşturma başlattıklarını daha önce açıklamıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Bakanlığın yaptığı soruşturmadan ayrı olarak çalışmalarını yürütecek. Soruşturma sonunda dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderecek.
SORUŞTURMANIN ÇERÇEVESİ
Teftiş Kurulu'nun, TÜBİTAK'ta yapacağı soruşturmanın 3 ayağı bulunacak. TÜBİTAK'a personel alımları, projelerin hangi firmalara, nasıl verildiği ve kriptolu telefonların şifrelerinin kırılmasıyla ilgili soruşturma derinleştirilecek. İşte o soruşturmanın çerçevesi:
PERSONEL ALIMLARI: TÜBİTAK'ta paralel yapının son 3 yıl içinde çok sayıda personeli işe alarak yapılanmaya gittiği, 4 yıl içinde 600 kişinin işten çıkartılıp 2 bin 200 yeni personel alındığı belirlenmişti. Tüm bu işten çıkarmalarla ilgili detaylı inceleme yapılacak. Özellikle yerli yazılım konusunda büyük umut vaat eden PARDUS projesi çalışanlarının 2011 yılında neden dağıtıldığı da bu incelemeler neticesinde ortaya çıkacak. Yerli bilgisayar işletim sistemi yazılımı olan PARDUS büyük umutlar bağlanan bir proje olmasına rağmen 2011 yılında eski BILGEM Başkanı Hasan Palaz tarafından dağıtılmış ve proje farklı alanlarda devam ettirilmişti. Bu dönemin ardından TÜBİTAK'ta gerçekleşen kadrolaşmada mercek altına alınacak. Paralel yapılanmanın TÜBİTAK'ta nasıl yoğunlaştığı deşifre edilecek.
İLGİNÇ BAĞLANTILAR VE PROJE ORTAKLARI: Teftiş kurulu soruşturmasında diğer ayak hangi firmaların TÜBİTAK'tan nasıl proje ya da altyapı hizmeti aldığı olacak. Daha önce medyada İnforcept Networks ile TÜBİTAK'ın yazılım projelerini yapan Endersys firması TÜBİTAK'la ilişkileri kapsamında gündeme gelmişti.
KRİPTOLARI KİM KIRDI?: Soruşturmanın 3. ayağı ise kriptoların kırılması ile ilgili olacak. Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili 2 ihtimal tartışılmıştı. Kuvvetli ihtimale göre, devletin zirvesine dağıtılan, toplamda 82 adet olduğu belirtilen telefonlardan birinin zimmetli olmadığı, herhangi bir üst yöneticiye verilmediği için kullanılmadığı, bu telefonun ele geçirilerek telefonların dinlendiği yönünde.
GEREKİRSE DAVA AÇILABİLİR
Bu zimmetsiz telefon ele geçirildi, üzerindeki yazılım çözüldü ve dinleme gerçekleşti. Tartışılan ikinci ihtimal ise şifrenin ele geçirilmiş olması. Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturmasında bu konuları netleştirecek. Farklı kurum ve kuruluşlarından müfettişlerin de dahil olacağı çalışma tamamlandıktan sonra, dosya gerekli görülmesi üzerine dava açılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek..(sabah)