Bitlis önümüzdeki günlerde kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek dere üstü açma ve ıslah projesiyle sil baştan yeniden inşa edilecek.
Dere üstü açma ve ıslah projesiyle Bitlis’te şu an mevcut bulunan yapıların tamamı yıkılarak Bitlis’in tarihi dokusunun turizme kazandırılması hedefleniyor. Yıkım işlemleriyle birlikte Bitlis’in ilk yerleşim yeri olan göbek kısmın yani dere üstünün tamamı yıkılacak ve buradaki tüm yapılar Rahva bölgesi olarak tabir edilen Tatvan – Bitlis arasındaki bölgeye taşınacak. Böylelikle Bitlis şu anda bulunduğu yerden tamamen kaldırılarak başka bir bölgeye taşınmış olacak. Taşınma işlemi ve projenin tamamlanmasıyla birlikte ise Bitlis merkezde bulunan tarihi yapılar yeniden restore edilerek Bitlis’in mevcut yerinin eski Bitlis olarak tarihi yapısıyla turizme kazandırılması hedefleniyor.
İlk etapta yıkım işlemine dere üstündeki yapılardan başlayacak ekipler yıkım işlemleri sırasında beton yapıları bir bir yıkarken, yapılar arasında kaybolan tarihi dokuya da zarar vermemeye özen gösterecek. Ayrıca eski ve yeni Bitlis projesinde eski Mardin ve yeni Mardin modeli uygulanarak şehrin eski tarihi dokulu ihtişamına kavuşması sağlanacak.
Bitlis için değişim ve dönüşüm anlamına gelen projeyle ilgili bilgi veren Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Bitlis’te değişim ve dönüşümün devam ettiğini ve en önemli değişim ve dönüşümün ise dere üstü projesiyle hayata geçirileceğini söyledi. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Bitlis’te bulunan tarihi eserlerin ve sivil mimari özelliklerin turizme kazandırılmış olacağını kaydeden Vali Yurdakul, “Özellikle yeni mimariyle boğulmuş eski eserlerimiz camilerimiz, imalathanelerimiz medreselerimiz, köprülerimiz hepsi bu proje sayesinde açığa çıkarılarak turizme kazandırılacak.” dedi. Yıkılacak dere üstündeki iş yerleri için ticaret merkezinde yapılması planlanan 700 iş yeri inşaatının da tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Vali Yurdakul, iş yerlerinin 2014 yılı yaz sezonunda hazır olacağını söyledi.
Bitlis’i hızla Rahva istikametine doğru bir gelişim ve değişim içerisinde olduğunu ve dere üstü projesiyle Bitlis’in artık eski yerleşim yerinden çıkarak yeni yerleşim yerine doğru açılacağının anlatan Vali Yurdakul, “Rahva bölgesi son derece önemli bir bölgedir. Esnaflarımız eski yerleşim yerinin aksine Rahva bölgesinde yeni bir ticari ortama, nezih ve pazarlanabilir, herkesin gelebileceği daha fazla ciro, daha fazla kar elde edebilecekleri bir alan taşınacaklardır.” diye konuştu.
“BİTLİS’İN ESKİ YERLEŞİM YERİ ŞEHİR VE MÜZE PARKI OLACAK”
Yıkım işleminin tamamlanmasının ardından Bitlis’in eski şehir merkezini doğal şehir ve müze parkı yapmayı düşündüklerini anlatan Vali Yurdakul şöyle konuştu: “Bitlis şehir merkezimizi bir doğal şehir parkı, müze parkı gibi düşünüyoruz. Burası bir eski Bitlis şehri olarak izleyicilerin, dışarıdan gelen misafirlerimizin, turistlerimizin gezeceği, konaklayacağı, alışveriş yapabileceği özellikle otantik alışveriş yapabileceği bir mekan olacak. Bu anlamda gerek bakanlıklarımız gerek kültür turizm bakanlığımız, belediyemiz, üniversitemiz, valiliğimiz ve ilgili kuruluşlarımız çok yoğun bir işbirliği ve çaba içerisindedirler. Turizm aynı zamanda medeniyet anlamına geliyor. Bitlis olarak geç kalmışız ama sonuç itibariyle bu projeye başlandı. Sonuçların güzel olacağını, şehirde kişi başına düşen gelirin, ailelerin gelirlerinin, eğitim seviyesinin, kişilerin gelirlerinin bu projeyle artacağını düşünüyoruz. Bir yönetici olarak bizim de en çok önemsediğimiz husus aş, iş, istihdam ve elbette karşılıklı hoşgörü, dayanışma ve kardeşlik hukukunda Bitlis'in her yönüyle gelişmesidir.”
“PROJENİN HAYATA GEÇMESİYLE BİTLİS’TE 2 ŞEHİR ORTAYA ÇIKACAK”
Proje kapsamında dere üstündeki yapıların yıkılacağını ve Rahva mevkiindeki ticaret merkezine taşınacağını ifade eden Vali Yurdakul, bununla birlikte yeni ve eski Bitlis olmak üzere iki yeni şehrin ortaya çıkacağını anlattı. Eski ve yeni Bitlis arasındaki değişime de değinen Yurdakul şöyle devam etti: “Yeni şehir daha modern pazar ve marketlerle dolu, eski şehir ise tamamen turistik öğelerle dolu olacak. Ama hiçbir zaman birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan güzel bir şehir olacak. İki şehrin hikayesi diyoruz ya iki şehrin hikayesi olacak ve ben bu hikayeden çok güzelliklerin çıkacağını, Bitlisimizin geleceğinin daha aydınlık olacağını düşünüyorum. Bu noktada herkesten katkı ve destek bekliyorum.”
“TÜRKİYE’NİN EN ANLAMLI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BİTLİS’TE GERÇEKLEŞİYOR”
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise Türkiye’nin en anlamlı kentsel dönüşümünün Bitlis’te gerçekleştiğini söyledi.
“Yıllardır çarşı merkezinde ticaretini yürüten hemşehrilerimizin, esnaf kardeşlerimizin yerinden alıp başka bir yere taşımak kolay değil.” diyen Başkan Alaydın şöyle konuştu: “O yüzden bizler bu süreci bu projeyi devam ettirirken şunu hedefledik. Önce dedik ki alternatif çarşı inşaatımızı yapıp bitirelim. Ondan sonra da oturup esnaflarımızla birlikte yapacağımız projeyi çok daha iyi anlatalım. Çünkü biz bu projeyi hazırlarken Bitlis’in şartlarına göre, esnaflarımızın durumuna göre ve Bitlis'in tampon bölgesinde, özellikle çarşı merkezini planlarken tamamını Rahva bölgesine götürmedik. Rahva bölgesiyle eski kent arasında bir tampon bölgeye götürdük. Orda da şu anda hükümet binası adliye binası, belediye binamız yani böyle fonksiyonların ikame edildiği yere götürüyoruz. Şehri koparmamaya çalışıyoruz. Ama burada hedeflenen Bitlis’in çarşı merkezinin özellikle bu dere üstünü temizlemeyle birlikte bundan sonraki süreçte şunu hedefliyoruz. Biz Bitlis’in tarihi dokusunu ortaya çıkartıp, bir Mardin’den daha öteye götürmek istiyoruz.”
“BİTLİS’İN MARDİN’DEN FAZLASI VAR EKSİĞİ YOK”
“İddia ediyorum bir belediye başkanı olarak, bir Bitlisli olarak, Bitlis’in Mardin’den fazlası var eksiği yok.” diyen Başkan Alaydın bunu şöyle açıkladı: “Bitlisliler olarak bizler bu dönüşümlere çok geç başladık. Ama hedefimiz şu ki Mardin’in yıllık aldığı turist potansiyeli ve birçok ilimizin aldığı bu tür tarihi dokulara sahip illerimizden çok daha fazla turist almayı hedefliyoruz. Bitlis sadece kaleleriyle, hanlarıyla, hamamlarıyla, medreseleriyle, köprüleriyle değil bir bütün içerisinde Nemrut'u, Ahlât'ı, Adilcevaz'ı, Van Gölü ile baktığımızda Bitlis olarak çok daha fazlamız var. Proje kapsamında çarşı merkezini 2014 yılında bitirmeyi hedefliyoruz." CİHAN