BM insan hakları ödülleri verildi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ödülleri, BM'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu!

Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki genel merkezinde,Uluslararası İnsan Hakları Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında uluslararası insan hakları ödülleri de sahiplerine verildi.

Bu yıl ödüllere layık görülen Pakistanlı Malala Yusufzay, Moritanyalı Biram Dah Abeid, Kosovalı ressam Hiljmnijeta Apuk, Dünya Sağırlar Federasyonu'nun fahri başkanlığını yürüten Finladiyalı Liisa Kauppinen, Fas İnsan Hakları Derneği eski başkanı Khadija Ryadi ve Meksika Anayasa Mahkemesi'ne ödülleri BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson tarafından takdim edildi. Programı uymadığı için törene katılamadığı belirtilen Pakistanlı Malala Yusufzay'ın ödülünü, gönderdiği temsilcisi aldı.
 
BM tarafından dünya genelinde insVan haklarını savunan ve geliştirilmesi için katkı sağlayanlara verilen ödülü daha önce alanlar arasında eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela da bulunuyor.

BM İnsan Hakları Ödülü'nü alan isimlerden en tanınmışı ise geçen yıl Pakistan'da Taliban tarafından kız çocuklarının eğitim görmesini talep ettiği için başından vurulan ve uzun süre İngiltere'de tedavi gören Malala Yusufzay. Malala Yusufzay, "kızların eğitimine verdiği destek" nedeniyle BM tarafından ödüle layık görüldü.

Ödül alanlardan Moritanya'da azad edilmiş bir kölenin çocuğu olan Biram Dah Abeid, kölelik ve insan kaçakçılığını bitirme mücadelesi nedeniyle ödüle layık görüldü. Abeid, 2008 yılında kurduğu bir sivil toplum örgütü ile bazı davalara toplumun dikkatini çekmeye ve duyarlılığını artırmaya çalıştı.

Kosovalı ressam Hiljmnijeta Apuk ise 30 yıldan fazla süredir cücelerin haklarını savunmakla kalmayıp aynı zamanda engelli insanlara istihdam sağlanması konusunda da çalışmalar yürüttü.

Dünya Sağırlar Federasyonu'nun fahri başkanlığını yürüten Finladiyalı Liisa Kauppinen, 1970 yılından bu yana işitme engellilerin haklarının savunucusu oldu. Afrika, Orta Asya, Güneydoğu Asya, Latin Amerika, Balkanlar ve Rusya'nın kuzeybatısında uluslararası projelere imza atan Kauppinen, özellikle engelli kadınlar olmak üzere kadın haklarını da savundu.

Fas İnsan Hakları Derneği eski başkanı Khadija Ryadi de 1983'ten beri dokunulmazlık, kadın-erkek eşitliği, ifade özgürlüğü konularında savaş veriyor. Ryadi, Fas'ta insan hakları alanında çalışan 22 sivil toplum kuruluşunun koordinatörlüğünü yürütüyor.

Bu yıl kurum olarak insan hakları ödülünü alan Meksika Anayasa Mahkemesi, "insan haklarının uygulanması konusunda çok önemli ilerleme kaydetmesi" dolayısıyla bu ödüle layık görüldü.