Borsa sınıra dayandı kârlar heyecan yaptı

Milliyet'ten Zeynep Aktaş yazdı..

Şirketlerin güçlü beklenen kârlılıkları borsada hareketlenmeyi de beraberinde getirdi. Önceki hafta başı 100.000 psikolojik desteğinin altına kayarak 99.210’a kadar gerileyen BIST 100 endeksi yeniden 110.530 zirvesine yöneldi. Ulaştırma ve banka hisseleri öncülüğünde yaşanan çıkış, borsada güçlü dirençlerin test edilmesini sağlıyor.

Endeks haftayı yüzde 2.13 değer artışıyla tamamlarken sanayi hisseleri yüzde 1.06, banka hisseleri ise yüzde 1.69 değer kazandı. Bilanço sezonunun başlaması ile hisselerde seçicilik arttı. Şirketlerin üçüncü çeyreğe ait mali sonuçları Arçelik ile başladı. Şirketin satışları ilk 9 ayda geçen yıla göre yüzde 30.8 artış gösterdi. Aynı dönemde kârı yüzde 29.6 azaldı. Önümüzdeki hafta yoğun bilanço gündemi var. Türk Telekom, TAV, Akbank, TSKB, Turkcell, Garanti Bankası, Kardemir ve Yapı Kredi bilançolarını açıklayacak. BIST şirketlerinde üçüncü çeyrek bilançoları için son tarih solo sonuçlar için 30  Ekim, konsolide sonuçlar için 9 Kasım. Kasım ayının ikinci haftasına kadar hisse bazında seçici hareketler daha fazla öne çıkabilir.

Yabancıdan alım geldi

Ulaştırma sektöründe yüksek kârlılıkların açıklanma beklentisi sektör hisselerini yukarı taşıdı. ABD ile vize krizinde yaşanan yumuşama eğilimi en fazla ulaştırma sektörü hisselerinde etkisini gösterdi. Sektörde yer alan THY’nin son bir haftadaki değer artışı yüzde 7.98 oldu. Pegasus’un haftalık değer artışı ise yüzde 10. Pegasus ve THY bir yıllık faize denk gelecek yükselişi bir haftada gerçekleştirdi. Sektör hisselerinde yabancı alımları da dikkat çekici. Yabancılar, Ocak-Eylül 2017 döneminde 386 milyon 502 bin dolar ile en fazla THY hisselerini alırken alım yaptıkları ilk 10 hisse arasında Pegasus’un da olduğunu görüyoruz. Yılbaşında THY’de yabancı payı yüzde 20 iken 20 Ekim itibariyle yüzde 44.3 seviyesine yükseldi. Pegasus’da ise yılbaşında yabancı payı yüzde 8.1 seviyesindeydi. Geçtiğimiz cuma itibari ile yüzde 28.7 görüldü.

ABD’de ralli var

Uluslararası piyasalarda ABD borsalarındaki ralli izleniyor. ABD Senatosu’nda 4 trilyon dolarlık bütçe tasarısının kabul edilmesi, Başkan Donald Trump’ın hayata geçirmeyi planladığı vergi reformu için ilerleme olarak görüldü. Öte yandan önceki gün açıklanan işsizlik maaşı başvurularının 222 binle 44 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından ABD borsalarda bir süredir devam eden ralli devam etti. Dow Jones, S&P 500, Nasdaq endeksleri çıkışını sürdürdü. Dow Jones Endeksi, 23.328, S&P 500 2.575, Nasdaq ise 6.629 seviyesine çıktı. Risk iştahının yüksek olması gelişmekte olan ülkelerde özellikle yüksek iskontoyla işlem gören borsaları olumlu yönde etkiledi. Söz konusu dalga BIST 100 Endeksi’ni de yeniden zirveye yöneldi. Ancak ABD borsalarında yaşanan bu sert çıkışta son dalganın içerisindeyiz. Gerçekleşen son yükseliş dalgası tamamlandığında çok sert düşüşler şaşırtmamalı.

‘Yerli yatırımcı’ 5.2 milyar $ sattı

Dolar kurunda fiyatlamalar için FED’in aralık faiz kararı beklenirken şimdi de şubat ayında belirlenecek FED başkanına gözler dikildi. Yeni gelecek başkanın duruşu piyasaların seyri üzerinde etkili olacak. Aday isimleri dahi kur hareketi üzerinde şimdiden etkisini gösteriyor. Şahin adımlar atabilecek bir başkan adayı dolar/TL’de fiyat hareketlenmelerini artırabilir. Janet Yellen ile Jerome Powell ise piyasaların olabilirlik ihtimalini verdiği isimler arasında yer alıyor.

Dolar/TL yılbaşında 3.94 seviyelerini görmüş, yıl boyunca alçalan bir trendde gerilemişti. Şimdilerde 3.67 seviyesinde bulunan dolar kuru için ilk hedef 3.70’te bulunuyor. Aşağı doğru hareketlerde ise 3.65-3.62 ve 3.60 destek seviyeleri.

Yerli yatırımcılar dolar satmaya devam ediyor. 13 Ekim haftasında yurtiçi yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz pozisyon 162 milyar 553 milyon dolara geriledi. 15 Eylül’de bankalarda 167.8 milyar doları bulunan yurtiçi yerleşik yatırımcıların dolardaki satışları son bir ayda 5.2 milyar dolara ulaştı. Dolar/TL kurunun 3.65 seviyesinin üzerindeki her hareketinde yerli yatırımcılar pozisyonlarını azaltarak tepki veriyor.

Hisseler tek elde toplandı

Borsada 17 hisse senedinin halka açık kısmının yüzde 90’ından fazlası tek kurumun saklamasında bulunuyor. Bu şirketlerden Finansbank, Gedik Yatırım Menkul Değerler, Denizbank, Finans Finansal Kiralama, Çimentaş, Gedik Yatırım Holding, Doğuş GMYO, Gedik Girişim hisselerinin yüzde 97’sinden fazlası tek kurumda bulunuyor.

Türkiye’nin sanayi, hizmet ve mali kuruluşlarının hisselerinin ise yüzde 65’ten fazlası yabancı yatırımcılarda toplanmış durumda. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan Turkcell, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Koç Holding, Tofaş Otomotiv, Tüpraş gibi hisselerin yüzde 75’inden fazlası yabancıların saklamasında bulunuyor. Hisseler ağırlıklı olarak tek elde toplanmış olduğu için bu şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinin derinliği yüksek olmasına rağmen düşük hacimlerle sert fiyat hareketleri yaşayabilmekteler.