Bozdağ: Türkiye Uluslararası Öğrenciler İçin Cazibe Merkezi Oldu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin uluslararası öğrenciler bakımından bir cazibe merkezi olduğunu belirterek ancak öğrenci bakımından şuan arzu edilen bir noktada da olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin uluslararası öğrenciler bakımından bir cazibe merkezi olduğunu belirterek ancak öğrenci bakımından şuan arzu edilen bir noktada da olmadığını söyledi. Yabancı öğrenci ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu, onların ailenin fertlerinden biri olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da üniversitelerdeki uluslarası öğrenci sayısının yüzde 10'a çıkarmak gerektiğini vurguladı.

    Türkiye'de okuyan 848 uluslararası öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi. İkinci Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'ne Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile çok sayıda davetli katıldı.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kendi gözünde bu öğrencilerin bir kahraman olduğunu kaydetti. Çünkü bilmedikleri bir ülkeye geldiklerini anlatan Bozdağ, sadece aile, ülkelerin değil Türkiye'nin de ayrı gururu olduklarını vurguladı. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki sorunları da başarıyla aşacaklarına inandığını belirten Bozdağ, bunun yolunun ise çalışmaktan geçtiğine dikkat çekti.

    Vazgeçmek, bıkmak ve usanmanın lügatlarda olmaması gerektiğini ifade eden Bozdağ, başarının her sıkıntı karşısında 'ben bunu aşacağım' diyerek sorunların üzerine kararlılıkla gidilmesinden geçtiğini kaydetti.

    848 YABANCI ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

    848 öğrencinin bugün mezun olduğunu anlatan Bozdağ, öğrencilerin başarılarının kendi başarıları olduğunu söyledi. Çok büyük insanların bu öğrenciler arasından çıkacağının altını çizen Bozdağ, alınacak her başarıda kendilerinin de mutlu olacağını belirtti. Mezun olanların Türkiye ile ülkeleri arasında güçlü bir köprü oluşturacağına dikkat çeken Bozdağ, bu köprünün sağlam olması için Türkiye ile ilişkilerin devam ettirilmesini istedi. Kurulan irtibatların koparılmamasını isteyen Bozdağ, bağlar koparılarak bu önemli güçten mahrum olunmaması gerektiğini ifade etti.

    Türkiye'nin uluslararası öğrenciler bakımından bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Bozdağ, uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye'nin yer aldığını ifade etti. Bu durumun ülkenin ulaştığı seviyeyi gösterdiğini dile getiren Bozdağ, bundan da iftihar ettiğini kaydetti. Ancak Türkiye'nin şuan arzu edilen bir noktada da olmadığının altını çizdi.

    ÇETİNSAYA: FARKLI İKLİM ÇOCUKLARI

    YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, kendilerinin farklı iklimin çocukları olduğunu söyledi. Aralara duvarların çekildiği, ötekileştirildiği, farklı askeri ittifakların içinde yer almış, soğuk savaş dönemlerini yaşamış kuşaklar olduklarını anlatan Çetinsaya, ancak bu çocukların küreselleşen bir dünyada yer aldıklarını kaydetti.

    BAKAN AVCI, GÜLDÜRDÜ

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise gençlerin müzik ve renkli gösterilerinin ardından yapacağı bu konuşmanın çok da verimli konuşma olmayacağını kaydetti. Ancak YÖK Başkanı'nın açıklamalarının kendilerini biraz rahatlattığını ifade etti. Yazılı metninin bir bölümünü okuyacağını dile getiren Avcı, rakamlar bölümünü okumayacağını söyledi. Bakan Avcı'nın bu ifadeleri salonda gülüşmelere yol açtı.

    'Türkiye'nin her zaman yanlarında olduğu' duygusunu paylaşmak için bir araya geldiklerini anlatan Nabi Avcı, ülkede edinilen dostlukları, arkadaşlıkları bir ömür boyu sürdürmelerini, her zaman kucaklamaya hazır arkadaş, dost ve hocalarının Türkiye'de olduğunun unutulmamasını istedi.

    DAVUTOĞLU, 3 MESAJ VERDİ

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son 2 ay kendini çok mutlu eden 3 programa katıldığını söyledi. Bunların Mevlana Değişim Programı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın programı ile bugünkü program olduğunu anlatan Davutoğlu, 3 mesaj vermek istediğini belirterek bu güzel töreni organize edenlere, hocalara ve öğrencilere teşekkür etti.

    Moderniteden küreselleşmeye geçen bir dönemde eğitimin sadece yeni nesil yetiştirilmesini amaçlayan bir faaliyet olmadığına dikkat çeken Davutoğlu, aynı zamanda eğitimin insanlığa yeni mesajlar veren bir faaliyet olduğunu vurguladı.

    Küresel bakış açısını güçlendirmek gerektiğini belirten Davutoğlu, bunun da içe kapanarak, Türkiye için geçerli eğitim programları ile olmayacağını kaydetti. Yabancı öğrenci ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu, onların aile fertlerinden biri olduğunu dile getiren Davutoğlu, üniversitelerdeki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 10'a çıkarmak gerektiğinin altını çizdi.

    848 fidanın bugün burada görüldüğünü anlatan Davutoğlu, o fidanları sulayanlar, kendilerinin bir parçası olarak gören hocalara teşekkür etti. Hocalığın başladığı anın bilindiğini fakat bittiği anın bilinmediğini vurgulayan Davutoğlu, hoca-talebe ilişkinin hiçbir zaman bitmediğine dikkat çekti.

    Öğrencilere de seslenen Davutoğlu, "Kendi halkınıza hizmet edin, bize hiçbir şey borçlu değilsiniz. En büyük borcunuz kendi halkınıza ve insanlığa olan borcunuz. Türkiye olan ilişkiniz, birkez başladı, bir daha kopmayacak. Her zaman Türkiye ile olan ilişkilerinizi devam ettirmelisiniz. Ülkeniz ile ülkemiz, halkınız ile halkımız arasında bir dostluk köprüsü oluşturun. Güzel Türkçemizi unutmayın, çocuklarınıza da Türkçeyi öğretin. Küresel alanda önümüzde en çok ihtiyaç olacak dil Türkçe olacak. Türkçe öğrenmek geleceğe yatırım yapmaktır." şeklinde konuştu.

    Öğrencilerin 2 yılda bir ülkelerine gitmek isteme taleplerini de değerlendiren Davutoğlu, Türk Hava Yolları ile bir protokol imzalanarak bu öğrencilerin iki yılda bir ülkelerine gitmeleri için gereken neyse yapılmasını da istedi. CİHAN