Bursa’da Bin 500 Yıllık Bazilika Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet için kullanılan nadir yapılardan olan bazilikalardan biri, Hıristiyanlığın hac yolu üzerindeki en önemli duraklarından Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde ortaya çıktı.

Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet için kullanılan nadir yapılardan olan bazilikalardan biri, Hıristiyanlığın hac yolu üzerindeki en önemli duraklarından Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde ortaya çıktı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, "M.S. 4. yüzyılda özellikle Hıristiyanlığın dünyada son şeklini aldığı yer olan İznik ile bağlantılı bu bölgede son yıllarda yapılan kazılarda çok önemli zenginliklerin olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyoruz." dedi.

Şahabettin Harput, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Kaymakam İbrahim Ethem Kazak, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve İlçe Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen ile bazilikada incelemelerde bulundu.

Bölgenin Hıristiyanlık için çok önemli noktalardan biri olduğunu söyleyen Vali Harput, şöyle konuştu: "M.S. 4. yüzyılda özellikle Hıristiyanlığın dünyada son şeklini aldığı yer olan İznik ile de bağlantılı bu bölgenin son yıllarda yapılan kazılarda çok önemli zenginliklerin olduğunu ortaya çıkarmış bulunuyoruz. Bursa’nın 8000 yıla varan bir geçmişi var; Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet. Bu, Bursa’nın zenginliğidir. Bursa’nın zenginliği içerisinde her bölgedeki ayrı bir değer ifade eden bütün zenginlikler bizim için son derece önemli ve değerli. Burası ile alakalı olarak yabancı uzmanlarla, üniversite hocalarımızla, Kültür Bakanlığımızla, valiliğimizle hep beraber buradaki mevcut bazilikanın kazılarının yapılarak ortaya çıkarılması çalışmaları devam ediyor.”

Dört aşamalı bir proje ile yaklaşık 1.1 milyon Euroluk bir keşif görüldüğünü belirten Vali Harput, "Burada yapılacak olan kazıda ortaya çıkacak değerli hazinelerin aynı zamanda burada sergilenmesi için bir yerde müze benzeri bir yapı da söz konusu olacak. Böylece Bursa’nın tarihi kültür değerleri arasında turizmin önemli bir zenginliği de yine bu bölgede ortaya çıkarılmış olacak. Bu yıl öyle ümit ediyorum Temmuz ayına doğru bu kazının başlamasını bekliyoruz."

"Bazı yerli ve yabancı sponsorlar var bunlar ile alakalı önümüzdeki günlerde de bazı sponsorların da bu konuya destek vereceğini biliyorum, bizimle temas halindeler." diyen Harput, şunları kaydetti: "Bir an önce bu çalışmaların bitirilerek bu zenginliğin gün yüzüne çıkarılması Bursa’nın özellikle dünya ölçeğindeki ağırlığının biraz daha etkili bir şekilde hissettirilmesi adına çok önemli. Çünkü Uludağ ile alakalı. Uludağ, Olimpos Dağı olarak kutsal bir dağ. Bu bölge aynı bölgenin bir uzantısının parçası. Hıristiyan hacıların Kudüs’e giderken kutsal bir mekan olarak buraya geldiklerini biliyoruz tarihte. Onun için bölgenin bir an önce ayağa kaldırılmasıyla için çalışmalar devam ediyor." açıklamasını yaptı.
CİHAN