Bursa’nın Tarihi Çarşılarına Bilim Adamları Dokunacak

Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği arasında, tarihi hanlar ve çarşılara bütüncül bir yaklaşımla kurumsal kimlik kazandırmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği arasında, tarihi hanlar ve çarşılara bütüncül bir yaklaşımla kurumsal kimlik kazandırmak amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Buna göre, Hanlar bölgesinde gerçekleştirilecek restorasyon çalışmalarında üniversiteden destek alınarak organizasyonun, tek çatı altından bilimsel şekilde yapılması sağlanacak.

Tarihi çarşı ve hanlara bilimsel destek protokolü Kozahan’da Vali Şahabettin Harput ile UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Bülent Erginal arasında imzalandı. Tarihi mekânların önemine dikkat çeken Vali Harput, el birliği ile bu mekânlara sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Vali Harput, şöyle konuştu: “Buraların gerçek sahipleri sizsiniz. Bizler gelip geçiciyiz. Dolayısıyla buralara siz sahip çıkacaksınız. Sahip çıkacağınız şey topyekün bir kültürdür. Kültürüne sahip çıkmayan milletler yeryüzünden yok olup giderler. Onun için kültürümüzün temeli ahiliktir. Ahi demek kardeş demek. Onun ne olduğunu, bugüne kadar ecdadımız en güzel şekilde göstermiş. Biz de bunu bundan sonra göstereceğiz. Bu protokolün temel amacı bunun yaşaması, yaşatılması, desteklenmesi ve büyütülmesidir.”

Prof. Dr. Kamil Dilek ise tarihi çarşı ve Hanlar bölgesini bir bütün olarak ele almak istediklerini belirterek, protokolün amacını şöyle açıkladı: “Burayla ilgili tarihi kültürel zenginlikleri ortaya çıkartılması ve dünya kültürü ile paylaşılması bir diğer amacımız. Ayrıca 1400’lü yıllara giden tarihi dokusunun araştırılması. Bir diğer amaç ise özellikle tarihi çarşı ve hanların restorasyonunda bir dil birliği sağlamak, peyzajında, işleyişinde ve fonksiyonunda bir dil birliği sağlamak. Bir başka önemli konu ise Uludağ Üniversitesi bu çarşının içindeki ahilik faaliyetlerini de değerlendirecek. Bu güzellikleri, bu anlayışı buradaki esnafa yansıtma noktasında birçok faaliyet yapacağız. Bu güzelliği ortaya çıkarmak adına bir çok etkinliği de burada gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.”

Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Bülent Erginal de "Özellikle ahilik kültürünün yeniden canlanması, çarşı kültürünün öne çıkması, bu bölgede yapılan ticaretin sadece para ile müşteri - ürün arasında değil de sosyal yaşam içinde ziyaretçilerimizle iyi diyaloglar halinde çarşı kültürünü daha da geliştirmek, kentimizin bütün dinamikleri ile ortak çalışmak istiyoruz." diye konuştu.
CİHAN