-BÜYÜK İÇKİ VURGUNU-
İzmir’de faaliyet gösteren T.A. firması tarafından, alkollü içki beyan edilerek Romanya’ya gönderilen 4 konteynır muhteviyatı şişelerin içerisinde su bulunduğu” yönündeki istihbarı bilgiyi değerlendiren Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Avrupa Kanun Uygulama Merkezi (SELEC) vasıtasıyla yaptığı araştırmalar sonucunda; T.A. unvanlı firma tarafından Romanya üzerinden Almanya’ya gönderilmek istenen içkilere ilişkin Romanya’da yapılan tahlillerde içkilerin büyük çoğunluğunda alkol oranının 0% olduğu, bir kısmında ise alkol oranının olması gerekenden çok düşük olduğu bilgisine ulaşıldı.
Konu ile ilgili araştırmayı derinleştiren Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri; Romanya üzerinden Almanya’da yerleşik M.T.I.E. unvanlı firmaya gönderilmek istenilen toplam (77490) alkollü içeceğin 2009-2010 yılları arasında yurtdışından getirilerek İzmir’deki antrepolara aktarıldığı, 2012 yılı Eylül ayında bu eşyaların Gürcistan’a gönderilmesi amacıyla gümrük beyannameleri hazırlandığını, gümrük idaresini yanıltacak şekilde düzenlenen sahte fatura ve belgeler ile ürünlerin Gürcistan yerine Romanya üzerinden Almanya’ya gönderilmek üzere gemiye yüklendiğini, oluşan şüphe üzerine eşyalardan alınan numunelerin Romanya’da yapılan analizinde (14) çeşit içecekten (12) adedinde alkol konsantrasyonlarının (%0) olduğu ve şişelerin içerisinde su bulunduğu, (2) adet üründe ise alkol konsantrasyonunun olması gerekenden çok daha düşük olduğunu, İzmir’deki çeşitli antrepolarda halen firma tarafından 2009-2010 yılları arasında getirilen içkilerin bulunduğunu tespit etmişlerdir.
Ayrıca; firma adına yurtdışından getirilerek İzmir’deki antrepolara aktarılan alkollü içecekler ile ilgili olarak; “TAPDK’dan bandrol talep edilmesini müteakip söz konusu eşyaların yurtdışına gönderileceği, TAPDK’dan temin edilecek Alkollü İçecek Bandrollerinin ise T. A. firmasınca üretilen sahte içkilere tatbik edilerek bu sahte içkilerin piyasaya arz edileceği” yönünde alınan ihbar doğrultusunda harekete geçen Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde antrepoda bulunan piyasa değeri 1,5 milyon TL olan 18000 şişe BRANDY ve 2400 şişe ABSINTHE olmak üzere toplam 20400 şişe Alkollü içecek cinsi eşyaya mahkeme kararına istinaden el konuldu.
Şüpheli C.T. hakkında yapılan araştırmalar neticesinde ise, çok ilginç bilgilere ulaşıldı;
- Sahte içki üretmekten dolayı medyada içki baronu olarak nitelendirilen ve Türkiye’deki kaçak ve sahte içki organizasyonunun başındaki isim olarak gösterilen 34 yaşındaki Firma yetkilisi C. T.'nin sahte ve kaçak içki ile ilgili 33 ayrı suç kaydının bulunduğu,
- Bu suçların Tekel Kaçakçılığı, Dolandırıcılık, Gümrük Kaçakçılığı, Resmi Belgede Sahtecilik, Hırsızlık, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak gibi suçlar olduğu,
- Şahsın kaçak içki üretmek amacıyla örgüt kurduğu ve bu örgütün kaçak içki üretmekten birçok faaliyetinin olduğu, içki ithal etmek için aldığı bu bandrolleri, birçok ilde ürettiği sahte içkilerde kullandığı, ürettiği sahte içkileri, Antalya, İzmir, Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi turizmin ön planda olduğu yerleşim yerlerinde dağıtımını gerçekleştirdiği iddiası ile şahıs hakkında daha önce de suç duyurusunda bulunulduğu,
- Dağıtım Yetki Belgesi iptal edilmiş olmasına rağmen, firmanın içki satışla yapmaya devam ettiği tespit edildi.
Yapılan çalışmalar neticesinde; C.T, S.T, M.E, F.T, E.Ç, Ö.A, N.T, M.C.A, B.B ve F.A olmak üzere 10 şüpheli hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Soruşturma konusu toplam (97 Bin 890) şişe alkollü içecek cinsi eşyanın piyasa değeri ise, yaklaşık 3 Milyon 800 Bin Türk Lirasıdır!