Aralarında iki öğretim üyesi, belediye başkanı, eski siyasetçi, beton ve yapı denetim firması sahiplerinin de yer aldığı 12’si tutuklu 70 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, suçların 4 ayrı örgütlü yapı tarafından hiyerarşik yapı içerisinde işlendiği tespiti yer alıyor. 41 eylem, delilleriyle birlikte ayrıntılı anlatılıyor. Bazı inşaatlara dökülen ve kalitesi düşük çıkan beton numunelerinin laboratuvar sonuçlarının rüşvet karşılığında yükseltildiği belirtiliyor. İncelenmek üzere alınan numunelerin gizlice değiştirildiği, inşaatlardan numune alınmaksızın rapor düzenlendiği ifade ediliyor. Binalar arasında kaymakamlık, hastane, cami, yurt, su depoları da bulunuyor. Ayrıca inşaatlara dökülen ve yapılan incelemede düşük çıkan beton sonuçlarının yüksek gösterilerek sahte raporlar düzenlendiği kaydediliyor.
Sakarya’da rüşvet karşılığında çürük binalara sağlam, inşaatlarda kullanılan kalitesiz demir ve betonlara da kaliteli raporu verildiği iddialarına ilişkin hazırlanan iddianame geçtiğimiz hafta Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği bölümünde görevli iki öğretim üyesi, bir tekniker, bir beton firmasının sahibi, yetkilileri ve çalışanları, bazı yapı denetim firmaları ile yapı malzemeleri laboratuvarlarının yetkilileri ve mühendisleri, eski siyasetçi, bir belediye başkanı, bina sahipleri ile öğrencilerin yer aldığı 70 sanığa, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’, ‘rüşvet almak ve vermek’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamaları yöneltiliyor. Savcı, şüphelilerin örgüt yapılarına ilişkin iddialara ayrıntılı şekilde yer veriyor. İddianamede, suçların 4 ayrı örgütlü yapı tarafından hiyerarşik yapı içerisinde işlendiği tespiti yer alıyor. 11 şüpheli, örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. Tespit edilen 41 farklı eylem, iddianamede ayrıntılı şekilde delilleriyle birlikte anlatılıyor.
İddianamede, beton firmalarınca inşaatlara dökülen ve laboratuvar ortamında yapılan incelemede düşük çıkan beton sonuçlarının gerçek olmayan değerlere göre yüksek gösterilerek sahte raporlar düzenlendiği kaydediliyor. İnşaatlardan beton numunesi alınmadan inceleme yapılmış gibi değerler verilerek beton inceleme raporları hazırlandığı, beton dökülen inşaattan numune alınmaksızın başka inşaatlardan veya beton şantiyelerinden temin edilen betonların raporda adı geçen inşaattan alınmış gibi gösterildiği belirtiliyor. Yine inşaatlarda kullanılan demirlerden numune alınmaksızın numune alınmış gibi gösterildiği, özellikle ruhsatsız binaların beton testlerinin ruhsat alınma tarihine göre, geriye dönük uyarlama yapıldığı, eski yapılara ilişkin beton karot numunesi alınmaksızın veya eksik karot numunesi alınarak tam numune alınmış gibi raporlar düzenlendiği, eski yapılara ilişkin düşük çıkan inceleme sonuçlarının da gerçeğe aykırı olarak istenen seviyeye yükseltildiği dile getiriliyor.
İddianamede Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce yapılacak denetimler öncesinde beton firması görevlilerince üretim kalitelerinin yükseltildiği, ani denetimlerde düşük kaliteli betonlardan numune alınması halinde de bu numunelerin muhafaza edildikleri yerden gizlice alınarak kaliteli beton numuneleri ile değiştirildiğine de dikkat çekiliyor. Bu kapsamda Adapazarı Hükümet Konağı’nın yeni hizmet binasının yapımı sırasında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce denetim için alınan beton numuneleri, bırakıldığı yerden gizlice değiştirilmiş. Bunu yapmak için de kameraları söküp, bekçiyi oyalamışlar. İddianamede bu olaya, beton firmasının görevlisi C.K. ile aynı firmada görevli M.S. arasında gerçekleştiği ileri sürülen telefon dinleme kayıtları delil olarak gösteriliyor. Görüşmede yer alan konuşmaların bir bölümü şöyle:
C.K: Şimdi o tüpün değişmesi lazım
M.S: Hı hı
C.K: Özel idarenin işiymiş. Kaymakamlık binasıymış.
M.S: Çıktın mı yola?
C.K: Gidiyoruz inşaata.
M.S: Peki tamam. Napcaksın. Nasıl müdahale edecen?
C.K: Bakayım şimdi oraya gideyim de değiştircem ya komple alıp geleceğim. İnşaatın içine alınmış numune o kötü.
M.S: Birileri görürse orda o zaman da sorun olur
C.K: Yanımda Y… var. Birimiz bekçiyi oyalatacak. Birimiz numuneleri karşılaştırıp şey yapacağız işte oyuna getireceğiz.
M.S: Hadi kolay gelsin.
C.K: İnşallah operasyonu başarıyla sonuçlandırırız.
(Bu görüşmeden 15 dakika sonra)
C.K: Tamam numunelere el koyduk.
M.S: İyi hadi bakalım. Hadi bi de onu geri getireceksin herhalde.
C.K: Tamam o şey ee yerine getirdik. Sıkıntı olmadı da orda kamera varmış.
M.S: Eee
C.K: Kamerayı da söktürdüm internetten. Ondan sonra koyduk.”
HASTANE OLARAK KULLANILACAK BİNAYA, SAĞLAM RAPORU VERİLDİ
İddianameye göre, Ferizli ilçesinde hastane olarak kullanılacak 2 ayrı binaya ise SAÜ’de görevli öğretim üyesi M.S. tarafından rüşvet karşılığında usulsüz inceleme raporu verildi. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede, binalardan bir blokun güçlendirilmesi gereken binalardan olduğuna dair mühendis tarafından düzenlenmiş analiz rapor bulunmasına rağmen rüşvet anlaşması karşılığında gerçeğe aykırı olarak binaların sağlam olduğuna dair rapor düzenlendiği tespit edildi.
‘Bekçiyi oyalayıp numuneyi değiştirelim’
İddianameye göre, Adapazarı Hükümet Konağı’nın yeni hizmet binasının yapımı sırasında denetim için alınan beton numuneleri bırakıldığı yerde gizlice değiştirildi. Bunu yaparken kameralar söküldü, bekçi oyalandı. Beton firmasının görevlisi C.K. ile aynı firmada görevli M.S. arasında gerçekleştiği ileri sürülen telefon dinleme kayıtları delil olarak dosyaya konuldu. Görüşmede C.K., numuneleri değiştireceğini söylüyor. M.S.’nin “Birileri görürse orda o zaman da sorun olur.” uyarısı üzerine C.K. “Yanımda Y… var. Birimiz bekçiyi oyalayacak. Birimiz numuneleri karşılaştırıp şey yapacağız, işte oyuna getireceğiz.” karşılığını veriyor.