CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan CHP Parti Meclisi’nde, 1 Kasım’da yapılması öngörülen seçimlerde milletvekili adaylarının büyük bir bölümünü ön seçimle belirleme zorunluluğu getiren mevzuatı aşabilmek için yönetmelik değişikliği yapıldı.
Parti içi mevzuatın öngördüğü biçimde yüzde 85 oranında ön seçim yapılması hükmü “Milletvekili Aday Belirleme Yönetmeliği”nin “Merkez Yoklaması” başlıklı 12. maddesine yapılan tek cümlelik ekle aşıldı. Oy çokluğuyla kabul edilen değişiklikle, yönetmeliğe, “Son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Parti Meclisi, bu yüzde 15’lik kotaya bağlı kalmaksızın aday saptayabilir” hükmü eklendi. Değişikliğin parti tüzüğü “Aday belirlemede uygulanacak yöntemlerle ilgili diğer hususlar ve aday yoklamasında oy kullanacakların nasıl belirleneceği yönetmelikle düzenlenir” hükmüne dayandırıldı.
Yönetmelik değişikliğine ilişkin bilgi bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve YSK’ya sunulacak.
Değişiklik YSK tarafından uygun görülürse, CHP’nin ön seçim yapma zorunluluğu rafa kaldırılmış olacak.
MYK’ya tam yetki
Toplantıda aday belirleme yönteminin ve adayların belirlenmesi konusunda MYK’ya tam yetki verildi. Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin olarak, “Yetki vermiş olmanız size bilgi vermeyeceğim anlamına gelmez” görüşünü ilettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Ön seçime hazır olan il örgütlerimiz var. Örneğin Tunceli’de ön seçim yapacağız” sözleri, 7 Haziran seçimlerinde beklenen performansı gösteremeyen illerde ön seçim yapılabileceği biçiminde algılandı.
Geçtiğimiz ay başlatılan Olağan Kurultay takvimi çerçevesinde mahalle, ilçe ve il kongrelerini dondurma yetkisi de MYK’ya verildi. Kılıçdaroğlu’nun YSK’nın seçim takvimini belirlemesinin ardından kongre sürecinin seçim sonrasına kadar dondurulmasından yana olduğu öğrenildi.
Çelik’i eleştirdi!
Kılıçdaroğlu’nun toplantıda Ak Parti ile koalisyon görüşmelerine ilişkin de bilgi verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Davutoğlu, ilk görüşmede ‘Müzakereleri başlatın’ dedi. Ömer Çelik ise, ‘ön görüşme diyelim’ dedi. O zaman anladık ki bu iş olmayacak. Cumhurbaşkanlığı talimatıyla böyle bir ifade kullandığı izlenimi edindim. Başbakanlık Resmi konut’taki görüşmeye kadar, ihtimalin yüzde 10 olduğunu düşünüyordum, o görüşmeden sonra bu ihtimal yüzde 1’e indi. Koalisyonu Erdoğan istemedi. AKP, koalisyon sürecini baştan beri bozmak niyetindeydi. CHP olarak masada durarak, AKP’nin oluşturmaya çalıştığı algıyı bozduk” dediği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu’nun CumhurbaşkanıErdoğan’ın hükümeti kurma görevini kendisine vermemesine ilişkin olarak, “Bu yaptığı açıkça sivil darbedir ama konuşması gereken diğer siyasi partilerdir, Davutoğlu’dur, sivil toplum örgütleri, barolar, sendikalardır” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun 1 Kasım’da yapılması öngörülen erken seçimlere ilişkin de PM üyelerine çalışma talimatı verdiği öğrenildi.