İki tur olarak planlanan Saray gezimizin ilk turu 3 ana binadan ikisi olan Kuzey ve Güney İdari binalarındaydı. Yani toplam bin 150 odalı Saray'ın dün yaklaşık 1024 odası genel çerçevede basına gösterildi. Sanal tur imkanı sağlanan Saray'a yakında toplu ziyaretçilerin de alınacağı ifade edildi. Makamın da bulunduğu ana binanın ise ikinci bir turla basına tanıtılacağı belirtildi.
Odalar 2 kişilik
Gezme imkanı bulduğumuz iki binada başdanışmanlıklar, danışmanlar, yeni kurulan 13 başkanlık, başyaverlik ile muhafız alayına ait odalar bulunuyor. Binaların her birinde bin kişinin çalışabileceği makam, 2'şer ve 4'er kişilik yaklaşık 500 oda var. Odaların da BM'nin ofis standartları olan 3,2 m x 6 m boyutlarında olduğu ve daha çok 2 kişilik tasarlandığı belirtiliyor. Odalara girdiğimizde de sade olmaları dikkati çekiyor.
5 bin 600 ağaç var
Toplam yüzölçümü 750 bin metrekareden oluşan Külliye'nin toplam peyzaj alanı 6 bin beşyüz metrekare. Bu peyzaj alanında 5 bin 600 yetişkin ağaç, 72 bin çatı grubu bitki dikilmiş. Bu peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı yağmur sularının biriktirdiği depolardan sağlanıyormuş. İki binada gri su yöntemi olarak nitelenen atık suların kullanıldığını öğreniyoruz. Atık suların arıtılarak temizlikte ve klozetlerde tekrar kullanıldığı belirtiliyor. Her binanın altında bulunan 500 kişilik yemekhanelerde de değerlendirilmeyen yemeklerin hayvan barınaklarına gönderildiği ifade ediliyor. İki binada 3 iç bahçe dikkatimizi çekiyor. Canlı çiçeklerden oluşan bu bahçeler binaların şeklinden dolayı gün ışığı da alıyor. Bazı bahçelerde büyük ağaçlar da göze çarpıyor.
250 araçlık otopark
1024 odanın olduğu iki blokta dikkat çeken bir nokta da uzun koridorlar. Bu koridorların uzunluğu ise 185 metre. Sade olması dikkati çeken bu koridorlarda da harekete duyarlı aydınlatma kullanıldığını öğreniyoruz. İki binanın Bodrum katında ise 250 araçlık otopark ve sığınak olduğu dile getirildi. 13 başkanlığı gezerken her birimin başkanı da çalışmalarıyla ilgili bilgi veriyor. Bunlardan biri de Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı. Astarcı günlük telefon, internet ve ofise başvuru olarak yaklaşık bin 500 talep geldiğini belirtiyor. Astarcı, Erdoğan'ın resmini isteyenlerin de taleplerin üst sırasında olduğunu ifade ediyor.
'Sağır oda' var
Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç ise bilgi güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatıyor. Teknolojik müdahale olmaması için çalıştıklarını belirten Koç'a en çok sağır odanın olup olmadığı soruluyor. O da sağır odanın dışarıya bilgi sızmasını önlediğini dile getiriyor. Gezerken çat kapı Erdoğan'ın metin yazarı Hamdi Kılıç'ın odasına giriyoruz. 4-5 kişilik ekiple çalıştıklarını söylüyor Kılıç. Kurumlardan verilerin ve rakamların takip edildiğini, Gündem ve siyasetin izlendiğini belirten Kılıç, gelen bilgilere göre konuşma metinlerinin hazırlandığını belirtiyor.
24 saat denetim
Güvenlik bölümünde dikkatimizi çeken Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin çevresinde ve içinde birçok yerin 24 saat güvenlik kamerasıyla takip edildiği. Kamera ve koruma sayısı ise güvenlik nedeni ile verilmiyor. Sorularımıza yanıt "Külliyeyi korumaya yetecek kadar var" şeklinde oluyor. Özellikle Erdoğan'ın makam girişinin de izlendiğini burada görüyoruz. Makamın içinin ise izlenmediği bilgisi veriliyor.
Atatürk'ün el yazısı onarılıyor
Saray'ı gezerken ilgimizi çeken bir diğer bölüm ise restorasyon ve konservasyon bölümü oldu. Arşiv belgelerinin tarandığı bölümde eski belgeler yenileniyor. 8 kişilik ekip, burada 1908 yılından itibaren saklanan arşivleri elden geçiriyor. Geçenlerde Atatürk'ün el yazısıyla yazılmış 10. Yıl Nutku'nun tamir edildiği söyleniyor bize. Burada arşivlerin dijital ortama aktarıldığını da öğreniyoruz.
Oradan 22 bin 188 yayının olduğu kütüphaneye geçiyoruz. Külliye içinde yer alacak olan yeni kütüphane binasının ise 5 milyon kitabı barındıracağı ifade ediliyor. Bu kütüphane için aralarında Osmanlıca eserlerin de olduğu 250 bin eserin alındığı dile getiriliyor. Kütüphane 24 saat açık olacak.
Koridorlar 185 metre uzunluğunda
1024 odanın olduğu iki blokta ilk dikkat çeken uzun koridorlar. Koridorların uzunluğu ise 185 metre. Sadeliğiyle dikkat çeken koridorlarda harekete duyarlı aydınlatma kullanılmış. İki binada 3 iç bahçe göze çarpıyor. Canlı çiçeklerden oluşan bu bahçeler binaların şeklinden dolayı gün ışığı da alıyor. Bazı bahçelerde büyük ağaçlar dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapılarını açtı
Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine gezdirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş ve sarayın mimarı Can Gökoğuz dün Sarayı, Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine gezdirdi.