Dâhilde İşleme ile soyuluyoruz!

Aykut Onur KALAYCI

DÂHİLDE İŞLEME İLE SOYULUYORUZ!..

Bakın 'DÂHİLDE' devletin kasasına nasıl 'DALIYORLA​R?'

BU SOYGUNA BİR ‘DUR’ DİYECEK YOK MU?

HAYVANA NİYET İNSANA KISMET

SAMSUN’A DİKKAT!

Bu yazımı noktasına virgülüne kadar mutlaka okuyun. Hatta bu konularla ilgiliyseniz yazının çıktısını alıp, arşivinize bile koyun. Koyun ki devletin nasıl soyulduğunu, hırsızın nasıl devletin kasasına daldığını istediğiniz zaman arşivinizden bu yazımı çıkararak okuyun ve bilgi sahibi olun.

Defalarca yazdım..

Bu yazımın konusu bir türlü önü alınamayan ‘DÂHİLDE İŞLEME’ ile yapılan usulsüzlükler! Biliyorsunuz bu konuyla ilgili sayısız yazı yazdım köşemde.. Yazılarımda siz okuyucularımı bilgi sahibi ederken, yetkilileri de bizzat uyardım. Dinleyen oldu mu? Eh! Vicdanı olan, devletin kasasını hortumlatmayan bazı yöneticiler yazılarımı dikkate aldı. Ya bazıları; maalesef onlar ‘Ne diyor bu adam’ dediler. Sonuç ne oldu peki? ‘İŞTE SİZE İSTANBUL’DAKİ 100 MİLYON LİRALIK HAYALİ İHRACAT VURGUNU’

İstanbul’da gerçekleştirilen 100 Milyonluk Hayali İhracat Operasyonu’nda da gümrüğün BİLGE SİSTEMİ’nin işleyişine bağlı olarak ihracı taahhüt edilen eşyanın ne kadarının fiili ihracatının gerçekleştiğinin tespit edilemediği iddia edilmektedir. Bu durum tabiî ki suiistimallere yani ihracat kaçakçılığı, haksız vergi iadesine ve taahhüt kapamalarına neden olmaktadır. Daha kötüsü ise, tespit yapılamadığından dolayı sorumlular hakkında da yasal bir işlem yapılamamaktadır. Tabii savcılık ve polis el koyduğu zaman durum değişmektedir.

Peki, bu işler yani bu çark nasıl dönüyor? Bakın açık ve yalın bir dille anlatayım sizlere…

1 adet ihracat beyannamesi (10.00 rejim kodunda) ile birden fazla (6-8 adet) dâhilde işlem kapsamı ihracat beyannamesi (31.51 rejim kodunda) muhteviyatı eşya parça parça bir araca yükleniyor. Kati ihracat beyannamesi kapsamı eşyanın tamamı, 31.51 kapsamı beyannamelerden ise bir ya da ikişer adet eşya araca yükleniyor. Bilge Sistemi’nin ana ekranı sadece 6 kalem eşyayı gösterdiği ve devamını ekli liste olarak beyan ettiği için beyannamenin 6 kalemden fazla ve en az bir kaleminin dahilde işleme kapsamı ihracat beyannamelerinde kayıtlı olan eşya ile aynı olmasına dikkat ediliyor..

Ya sonrası..

Daha sonra araç için bir adet transit beyannamesi (özet beyana) veriliyor; bu özet beyana bir adet kati ihracat (10.00) birden fazla da dahilde işleme kapsamı ihracat (31.51) kodunda beyanname kaydı yapılıyor.. Özet beyana 10.00 beyanname kapsamı eşyanın tamamı (araca yüklendiğinden) kaydediliyor. 31.51 beyannamelerden ise, bir veya ikişer kalem eşya tek satırda topluca yazılıyor. Yani 31.51’lerin tamamı araca yüklenmeyerek parçalı olarak yükleme yapılıyor..

‘EVET’ YERİNE ‘HAYIR’

Beyannamelerin özet beyan girişi yapılırken, sistem tarafından başka yükleme var mı şeklinde sorulan soruya mükellefçe EVET cevabı verilmesi gerekirken, HAYIR cevabı veriliyor. Bilge Sistemi de sorgulama yapamadığından, eksik yükleme yapılmasına rağmen 31.51 kodundaki beyannameleri kapanacak konuma getiriyor!!

Tamamı ihraç edilmiş gibi gösteriliyor

Araç yurt dışı edildiğinde, özet beyan ve bu özet beyana kayıtlı tüm ihracat beyannameleri 10.00 ve 31.51’lerin hepsi kapanıyor. Bu işlemler sırasında ve sonrasında, ne sistem ne de muayene memuru özet beyanlar ile bunlara ilişkin olarak ihracat beyannamelerini karşılaştırmıyor. Böylece kati ihracat beyannamesi kapsamı eşyanın tamamı yurt dışı edilirken, DÂHİLDE İŞLEME kapsamında üretilen ve ihracı taahhüt edilen eşyadan sadece özet beyanda yazılı olan bir veya iki kalem eşya yurt dışı edilerek, tamamı ihraç edilmiş gibi beyannameler kapatılıyor! Özet beyan oluşturulurken eşyanın kap adedi cinsi ve ağırlığı bu eşyanın ait olduğu beyanname ile aynı satırda görülmüyor. Bunun sonucunda da, özet beyana bakarak hangi beyannameden ne kadar ve hangi kalem eşyanın çıktığını tespit etmek mümkün olmuyor.

Geriye doğru tarama yapılarak 31.51 kapsamı beyannamelere kayıtlı eşyanın ne kadarının yurt dışı edildiği şeklinde tespit yapılmaması için de;

1-) Her özet beyanda en az 1 adet 10.00 rejim kodunda kati ihracat beyannamesi olmasına, bu beyannamenin de 6 kalemden fazla olmasına ve en az 1 kalemini 31.51 rejim kodundaki beyanname muhteviyatı eşya ile aynı olmasına dikkat ediliyor.

2-) Yine her özet beyanda, 10.00 yanında 6-8 adet dâhilde işleme kapsamı 31.51 beyanname oluyor.

3-) 31.51 beyannamelere ait özet beyan oluşturulurken, 2 ya da 3 yüklemeden sonra eksik yükleme yapıldığı halde HAYIR seçeneği işaretleniyor; eğer ilk yüklemede hayır işaretlenirse tespit oluyor.

4-) Aynı özet beyanda kayıtlı 31.51 beyannamelerinin daha sonra oluşturulacak özet beyanda (2 veya 3 yüklemelerde) farklı beyannamelerle özet beyannamelere kaydedilmesine dikkat ediliyor!

Savcı ‘Müfettiş İncelesin’ Dedi

Yukarıda anlatmaya çalıştığım dâhilde işleme hayali ihracat konusuyla ilgili olarak, gümrük müfettişleri 16.02.2010 17.03.2010 tarihleri arasında 91 şirket hakkında inceleme başlatmış ve yaklaşık 903 adet ihracat beyannamesi üzerinde yaptıkları çalışmada ihracatların gerçek dışı yapıldığını, sadece usulsüz sistem üzerinde kayıtlı olduğunu tespit etmiştir. Ortaya çok büyük rakamların çıkacağı göz önünde bulundurularak olay, Küçükçekmece Kaçakçılık Savcısı Abdullah Sirat Özaslan tarafından 29.04.2010 tarihinde o zamanki adı Gümrük Müsteşarlığı olan Teftiş Kurulu Başkanlığına bir yazı ile de bildirilmiştir. Savcı yazı içeriğinde, kısa süre gümrük müsteşarlığı yapan Maksut Mete’nin bir firmaya yönelik yapmış olduğu operasyonun ve operasyonda elde edilen belge ve bilgilerin gümrük kontrolörlerince yapılmayıp konunun derhal gümrük müfettişlerine devredilmesi savcı bey tarafından açıkça istenmiştir.

Müfettiş de Müsteşar da istifa etti!!

Bu konuyla ilgili olarak, gümrük başmüfettişi Mehmet Eryılmaz, Sercan Bahadır ve Fatih Uzun adlı müfettişler görevlendirilmiş; operasyonun başlangıç noktalarında soruşturmada görevli gümrük başmüfettişi Sercan Bahadır memuriyetten istifa etmiştir. Maksut Mete de kısa bir süre sonra görevinden istifa ederek emekli olmuştur. Soruşturma hala Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam etmektedir. Yukarıda anlatmaya çalıştığım hayali ihracat dâhilde işlemede yapılan işlemlerin diğer bir adı da müfettişlerin tespitinde YAVRU BEYANNAME olarak adlandırılmaktadır. Sonraki yazımlarımda bu konuyla ilgili olarak belgelerle sizlere örnekler vermeye devam edeceğim.

YAZARIN NOTU

Hayvana niyet insana kısmet

Samsun’da neler oluyor? Soruyorum ama her zaman olduğu gibi yine ben açıklayacağım tabiî ki. Evet! Samsun’da neler oluyor, önce yazarın notunda biraz söz edelim.. Samsun’da çok ilginç şeyler oluyor sevgili okurlarım. Bazı firmalar sözde hayvanlara niyet edip hayvanlık buğday getiriyorlar. Sonra yurduma gelen buğday, bir anda hokus pokus kaliteli yem yani insanların ekmeği için kullanılan yem oluveriyor.  Nasıl mı? E biraz merak edin canım.Ha unutmadın bu konuyla ilgili bir firmanın yurt dışından dâhilde işleme kapsamında getirmiş olduğu buğdaylardan bahsetmiştim. Firma eş değer eşya hakkını kullandığını beyan ederek, getirdiği buğdayları yurt içerisinde sattığı, bir başmüfettiş tarafından soruşturmanın hızla yürütüldüğü ve konunun ne olacağına ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın kuracağı iddia edilen bir komisyon tarafından karar verileceği iddia edilmektedir. Bu konunu sıkı takipçisiyim. Gelişmeler he zamanki gibi kösemde olacak ilgili, ilgisiz herkesin dikkatine.. Ayrıca okurlarımın şimdiden Mübarek Kurban Bayramını en içten duygularımla kutlar, ülkemize barış huzur ve başarı getirmesi temenni ederim.