-DANIŞTAY'IN ORDİNO KARARI VE DÜŞÜNCELERİM-
ASLINDA 'DANIŞTAY' NE DEMEK İSTEDİ?
SAMİ ALTINKAYA İMZALI YAZI ÜZERİNE...
Son günlerde Danıştay’ın vermiş olduğu bir kararla acentelerin limanlarda ordino ücreti alınmasını yasaklaması üzerine hararetli tartışmalar yaşanmakta, konu her ne kadar tarafımca dikkatle takip edilmekte ise de özellikle Dünya Gazetesi’nde meslektaşım Sayın Sami Altınkaya imzası ile yayınlanan bir haberle de konu alevlenmiş, konunun muhatapları ve özellikle (ithalatçı firmalar adına olsa gerek) gümrük müşavir dernek ve üyeleri tarafından konuyu bizimde ele almamız ısrarla talep edilmiştir.
“KARARSIZ VE EMİN DEĞİLİM”
Konuyu enine boyuna incelediğimde, elbette Danıştay’ın vermiş olduğu karar gereği acentelerin artık ordino ücreti adı altında bir ödeme isteyemeyeceği aşikârdır. Ama açıkçası bu ordino kavramının değiştirilip yerine başka bir isim altında ücret tahsilatı yapılmayacağı hususunda kararsız ve emin olamadığımı belirtmek isterim.
KONU KİMİ İLGİLENDİRMEKTEDİR?
Ayrıca konu bence direk Gümrük Müşavirlerini değil, ithalat ve ihracatçı firmaları ilgilendirmektedir. Bildiğim kadarı ile her yılbaşı arifesinde kendi mesleki ve asgari ücret tarifelerini belirlemek için Bakanlık bürokrasisinde çırpınan didinen Gümrük Müşavirleri bu konuda olsa olsa iş âleminin yanında yer aldığını belirtmekle yetinmelidir.
BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIMIŞTIR!
Meslektaşım Sayın Sami Altınkaya aynı yazısında, ayrıca Gümrük Müşavir derneklerinin (Mersin hariç) henüz yapılanmasını tamamlamadığını (Na Tamam olduğunu) belirtmiş ve konuya Bakanlık eski bürokratlarının da fikirlerini alarak başka bir boyuta taşımıştır. Buna mukabil İstanbul, Bursa ve İzmir Gümrük Müşavir dernekleri ortak (Ankara ve Mersin dernekleri hariç) bir bildiri yayınlayarak ihtaren düzeltme kaydı istemiş ve konuyu yasal boyuta taşıyacaklarını bildirmiştir. Oysa meslektaşımın bu yazısı ve haberi karşısında gönül isterdi ki 5 dernek birlikte hareket edebilseydi..
Ayrıca meslektaşımın yazısında belirtmiş olduğu ve konu hakkında görüş belirten eski bürokratlardan birinin Derneğin Tüzüğünde dahi imzasının bulunduğunu hatırlatarak bunun gümrük müşavirinin attığı imzayı hatırlamaması gibi hayatın olağan akışına aykırı bir durum oluşturduğunu belirtmiş ve eleştirilerini belirtmişlerdir.
AYRI AYRI AÇIKLAMALAR
Anlayacağınız Danıştay kararının asıl muhatapları konu hakkında henüz fikir beyan etmemişler, konuya ancak dolaylı yoldan müdahil olması gereken Gümrük Müşavirleri de kendi aralarında dahi uzlaşamamakta, hatta Müşavir dernekler bir fikir altında birleşememekte ayrı ayrı açıklamalar yapmaktadır.
EMEKLİ BİR GÜMRÜK ÇALIŞANI OLARAK;
Konunun bir diğer ilginç boyutu da, malumları olduğu üzere Gümrük camiasının paydaşlarını, Bakanlık, Bürokratlar, Memurlar, Gümrük Müşavirleri, Müşavir Yardımcıları ve çalışanları oluşturmaktadır. Emekli bir Gümrük çalışanı olarak yazımın başından beri vurgulayarak belirtmiş olduğum meslektaşım Sayın Sami Altınkaya’nın da mesleki ve sosyal Kariyer Platformu Linkedin’deki sayfasında meslektaşlığımızın sadece Basın ve Gazetecilik mensubu oluşumuzdan değil, kendilerinin de bir Gümrük Camiası çalışanı olduğunu belirtmesidir.
Nerden baksan elinde kalan, ironi derecesinde karmaşık bu konuda benden fikirlerimi belirtmemi isteyenlere söyleyebileceklerim bundan ibarettir.