Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’de yakın zamanda seçimle göreve gelmiş bir meclis umduklarını söyledi. Davutoğlu, “Güvenlik, istikrar, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi bizim gündemimizde olmalı. Bizim yapacaklarımız bölge için önemli modelin oluşmasını sağlayacak.” dedi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) zirvesinde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 11 Eylül saldırılarının AGİT için yeni zorluklar doğurduğunu söyledi. Teröristlerin dünyada farklı şekilde çalışmaya başladığını ifade eden Davutoğlu, “Demokratikleşme özgürlükler siyasi retoriği çerçevesinde daha liberal siyasi söylemler gündeme geldi. 11 Eylül ile birlikte değişen bir hedef ve araç yapısı söz konusu oldu. Bir tanesi güvenlik kavramı diğeri de Orta Avrupa’dan Kafkaslara kayan coğrafi anlayış oldu. Afganistan ve Irak savaşları gündemi değiştirdi. Biz temel sebepleri 1990’larda çözmeyi başaramadık. Maalesef yaratıcı çözümler bulamıyoruz. AGİT’e doğru ivme kazandırmanın zamanı gelmiştir.” diye konuştu.
Avrasya’da aşırıcılığın arttığını dile getiren Davutoğlu, “Sadece askeri zorluklarla karşılaşmıyoruz, konvansiyonel istikrarsızlık sorunları ile karşılaşmıyoruz, insani ve ekonomik unsurlar açısından önemli bir dönemden geçiyoruz. Bütün Avrasya’da aşırıcılığın arttığını görüyoruz, ırkçılığın yükselişe geçtiğini görüyoruz, İslamofobia, yabancı düşmanlığı yeni tehditler olarak istikrarın karşısında durmakta. Sadece devletler arasında değil de toplumun içinde de kıtamızın istikrarını etkileyen unsurlar bunlar. Bu sebeple yeni bir stratejiye ihtiyacımız var. Güvenliğin yumuşak güç unsuru tüm AGİT kuruluşları tarafından ele alınmalı. Bence yumuşak güç unsurlarının gündeme gelmesi gerekir. Bizler de parlamenterler olarak yumuşak güç dediğimiz şeye sahip insanlarız. Bu sadece bakanlardan geçmiyor. Bunun bütün topluma yansıtılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
AGİT’in komşu olduğu bölgede bir dönüşüm yaşatabilmesinin son derece hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “AGİT sayesinde eskiden birbirini düşman olarak kabul eden ülkeler bir araya gelebildiler. Helsinki sürecinin en çarpıcı başarılarından bir tanesi bu oldu. Küresel barışa olan katkısı oldu.Bizim sınırları aşan yeni bir siyasi yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor. Günümüzde Fas’tan Yemen’e çok büyük bir coğrafyada önemli dönüşümler görüyoruz. AGİT’in tecrübesi bu bölgelerde yaşanan çatışmalara çok büyük bir yol gösterecektir. Yeni ülkeler, Libya, Tunus, Mısır,Fas,Yemen gibi ülkelerde demokrasinin tam anlamı ile tesis edilmesi son derece önemli. Biz yakın zamanda Suriye’de de seçimle başa geçmiş bir meclis olacağını umuyoruz. Güvenlik istikrar hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi bizim de AGİT olarak gündemimizde olmalı. Bizim yapacaklarımız bölge için önemli modelin oluşmasını sağlayacak. Şuanda tarihi bir toplantıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
CİHAN