Denizli Acıpayam'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazıları yıkıldı ve çatlaklar oluştu.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre; saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Sarsıntının yerin 11,36 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.

Öte yandan saat 09.38 ve 09.41'de merkez üssü Acıpayam olan 4,8 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. 

Eski toprak yapılardan bazıları yıkıldı 

Merkez üssü Denizli'nin Acıpayam ilçesi olan deprem nedeniyle Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazıları yıkıldı ve çatlaklar oluştu.

Denizli Valilikten yapılan açıklamada, saat 09.34'te meydana gelen ve merkez üssü Acıpayam ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi olan 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından Valilik koordinasyonunda Acıpayam Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumların deprem bölgesine intikal ederek çalışmalara başladığı aktarıldı. 

Can kaybı ve yaralanmanın olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Meydana gelen depremde Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazılarının yıkıldığı ve çatlakların oluştuğu tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Valiliğimiz koordinasyonunda ilgili kurumlarımız eşgüdüm içinde çalışmakta ve ortaya çıkan ihtiyaçlar anında giderilmektedir. "

Yeniköy Muhtarı Mehmet Biçer ise 151 haneli köyde deprem sonucu ilk belirlemelere göre 6 evde hasar oluştuğunu, diğer evlerde de duvar çatlakları görüldüğünü, hasar tespitinin devam ettiğini dile getirdi.

Deprem nedeniyle il genelinde öğrenciler sınıflardan dışarıya çıktı, derslere ara verildi. Acıpayam ilçesinde de eğitime bugün ara verildi. 

Öte yandan 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede büyüklükleri 2,1 ile 4,8 arasında değişen 9 artçı deprem yaşandı.

Türk Kızılay ekipleri bölgeye hareket etti

İzmir'de konuşlu Kızılay Bölge Afet Müdahale ekipleri, deprem haberinin ardından Denizli'nin Acıpayam ilçesine hareket etti.

Kızılay Denizli Şube görevlileri deprem bölgesinde ilk incelemelere başlarken, bölgede ihtiyaca yönelik sıcak yemek ve barınma üniteleri de hazır hale getirildi.

İlk saatte 28 artçı deprem meydana geldi

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında ilk saatte 28 artçı deprem meydana geldi." denildi.

'Depremin artçıları birkaç ayda sonlanır'

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, AA muhabirine açıklama yapan Çakır, Batı Anadolu'nun buzlu cam kırığı gibi olduğunu, her yerinde fay bulunduğunu söyledi.

Bu bölgenin her yerinde bu tür depremlerin meydana gelebileceğini ifade eden Çakır, "Bugünkü depremin meydana geldiği yerde bilinen bir fay hattı yok ama bölgede irili ufaklı küçük faylar gözüyor. Bu depremin yaşandığı fay, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) aktif fay haritasında görünmüyor. Bu o bölgede fay olmadığı anlamına da gelmiyor. Uzun tekrarlanmalarla kırılan bazı faylar olabiliyor. Yavaş bir faydır. Belki 1-2 bin yılda bir deprem üretiyordur. Bu nedenle izleri yer yüzünde çok belli olmuyor." diye konuştu.

"Bilinen aktif faylar birbirini tetikleyebilir"

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Ege Bölgesi'nde bilinen aktif fayların birinin Menderes boyunca uzanarak Denizli, Aydın, İzmir ve Ege Denizi'ne kadar olan bölgede, diğerinin de kuzey kısımdaki Alaşehir havzası, Sarıgöl ve Salihli'ye kadar devam ettiğini anlattı.

Bu faylarda kırılma yaşandığında diğerini etkileyebildiğini vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:

"Ancak Acıpayam'da depremin yaşandığı yerde büyük bir fay hattı söz konusu değil. Etrafında tetikleyebileceği bilinen bir fay yok. Bu depremden sonra artçılar yaşanacaktır. Ana depremin henüz mekanizması belli değil. Burası genişlemeli bölge. Çökmelere neden oluyor. Bodrum'da veya Ege'nin çeşitli yerlerinde bu tür depremler olmuştur. Bu depremin 5,3- 5,4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçıları birkaç ay içerisinde sonlanır."

Prof. Dr. Ziyadin Çakır, bu bölgede düz alanlar gevşek dolgu malzemesinden oluştuğu için binalar açısından risk oluşturabileceğini belirterek, yamaçlarda ise sert kireç taşlarının bulunması nedeniyle zeminde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Çakır, zemini sıkıntılı olan yerlerde depremin sarsıntısının dalga boyu arttığı için daha fazla hissedildiğini aktardı.

AA